miercuri , 19 februarie 2020 - 19:17

PRIMA SENTINȚĂ pentru apropiatul lui Mugurel Surupăceanu, martor din dosarul „Buldotancul“


Magistrații Tribunalului Gorj au stabilit, ieri, sentința în dosarul în care Dănuț Filipescu, fostul administrator al cunoscutei firme Tutto Mobili SRL, a fost judecat pentru mărturie mincinoasă. Omul de afaceri a fost martor în dosarul „Buldotancul“, în care fostul deputat Mugurel Surupăceanu a fost condamnat, inițial, la șapte ani de închisoare, apoi achitat la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DNA au stabilit în 2016 că Filipescu a dat „declarații mincinoase“ în fața instanței, în baza cărora, printre altele, a fost achitat Mugurel Surupăceanu. Afaceristul a fost condamnat, ieri, fără acord de recunoaștere, la doi ani de închisoare cu suspendare, însă decizia nu este definitivă.
„Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de trei ani stabilit de instanţă. Obligă inculpatul Filipescu Dănuţ ca pe durata termenului de încercare să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Gorj sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Inculpatul Filipescu Dănuţ va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 90 zile în cadrul Primăriei Novaci sau în cadrul Şcolii Gimnaziale Novaci. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare“, a decis prima instanță.

 

În timpul procesului, Filipescu a refuzat să facă declarații în fața camerelor de filmat. „Nu declar nimic presei“, a spus acesta. Audiați ca martori au fost expremierul Victor Ponta și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Victor Ponta a declarat că nu își mai aduce aminte dacă a purtat convorbiri telefonice în anul 2007 cu numărul indicat, precizând că în perioada respectivă era deputat de Gorj, dar și că telefonul mobil nu se afla mereu în posesia sa.
„Telefonul meu îl știe aproape jumătate din România. Doamna judecător m-a întrebat dacă numărul respectiv e al meu și dacă în 2007 m-a sunat nu știu cine. Nu îmi aduc aminte. Pe Mugurel Surupăceanu îl cunosc foarte bine, după audierea de la DNA nu am mai păstrat legătura pentru a nu fi acuzat de influențarea martorului. Nu mi s-a spus speța, despre ce e vorba atunci când am fost audiat inițial la DNA. Nu îmi aduc aminte de cel trimis în judecată”, a declarat Victor Ponta, la ieșirea din sala de judecată.

Acuzațiile procurorilor DNA

În 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Dănuț Filipescu pentru mărturie mincinoasă, în formă continuată și favorizarea făptuitorului, în formă continuată, pentru una dintre infracțiuni fiind achitat ieri.
„În datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare.
În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă.
În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei.
Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată“, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Loading...

Citește și

Patru studenți din Gorj, izolați la domiciliu după ce s-au întors din China

Patru studenți din județul Gorj, care s-au întors recent din China, au fost izolați la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.