miercuri , 11 decembrie 2019 - 11:25

Primarul Ianăși, sub control judiciar! Omul de afaceri Sucitu, la un pas de a fi ARESTAT! Contabilul, secretarul Primăriei Vladimir și dirigintele de șantier Liviu Popescu, INCULPAȚI în dosar


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au decis, miercuri, plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a primarului comunei Vladimir, Ion Ianăși, după ce acesta a stat o noapte în arestul IPJ Gorj, fiind reținut de polițiștii Serviciului de Investigarea Infracțiunilor Economice. În dosarul penal în care Ianăși are calitatea de inculpat se efectuează cercetări ample, în care sunt vizați dirigintele de șantier Liviu Popescu, pus și el sub control judiciar, după ce fusese reținut, marți, pentru 24 de ore, secretarul și contabilul Primăriei Vladimir, dar și omul de afaceri Gheorghe Sucitu, fiind acuzați de comiterea mai multor infracțiuni privind plăți pentru lucrări fictive la un pod din satul Andreești.

Falsuri pentru obținerea finanțării prin PNDL

În decembrie 2017, Primăria Vladimir a obținut, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2), suma de 502.823 de lei pentru construirea unui pod de 23 de metri lungime, lângă biserica din satul Andreești. În data de 12 iulie a anului următor, lucrările au fost atribuite, direct, firmei Gat Mat Prod SRL din Tg-Jiu, care aparține omului de afaceri Gheorghe Sucitu, data începerii lucrărilor fiind 2 octombrie. Luna următoare, pe 26 noiembrie, adică după numai 52 de zile, primarul a achitat mare parte din lucrări, 269.000 de lei, ca și cum podul fusese aproape finalizat, însă, în realitate, lucrările nu fuseseră efectuate. Mai mult, în aceeași zi, primarul Ianăși a decontat alți 14.000 de lei dirigintelui de șantier, Liviu Popescu, cu toate că aceste servicii nu aveau cum să fie efectuate, în contextul în care nu existau lucrări.

„În calitate de primar, cu știință, a dispus efectuarea plății unei facturi din data de 26 noiembrie 2018, în sumă de 268.758 de lei, reprezentând contravaloare servicii execuție la obiectivul construire pod Biserica Andreești, comuna Vladimir, deși aceste servicii și lucrări nu au fost efectuate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și fondurilor europene. Mai este cercetată aceeași persoană pentru altă infracțiune de abuz în serviciu, cu aceeași încadrare juridică, constând în aceea că a dispus efectuarea plății unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018, în valoare de 14.123 de lei, reprezentând contravaloare servicii dirigenție de șantier la același obiectiv, deși aceste servicii nu au fost efectuate în realitate”, a declarat Cristina Ciobanu, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

În urmă cu circa o lună…

… când procurorii au început audierile în acest caz, constructorul a început lucrările la pod, adică a fost dărâmat vechiul pod și, în zonă, și-au făcut apariția utilajele firmei Gat Mat Prod SRL. Podul de lângă biserica din Andreești trebuie finalizat până pe 2 octombrie.
Pe lângă cele două infracțiuni de abuz în serviciu, Ianăși mai este cercetat pentru comiterea infracțiunii de obținerea ilegală de fonduri, întrucât a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale documente și date false privind executarea lucrărilor, în vederea primirii aprobărilor necesare acordării finanțării obținute. ”Mai este cercetat și pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual constând în aceea că a semnat anexa nr. 4 privind situația necesarului de la bugetul de stat pentru decontarea lucrărilor, a serviciilor și a altor cheltuieli pentru același obiectiv de investiții, deși lucrările nu erau efectuate”, a precizat procurorul Cristina Ciobanu.

În același dosar, mai sunt cercetați…

…secretarul comunei Vladimir, contabilul instituției, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dirigintele de șantier Liviu Popescu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dar și omul de afaceri Gheorghe Sucitu, pentru o infracțiune de abuz în serviciu, o infracțiune de complicitate la obținerea ilegală de fonduri și două infracțiuni de fals sub semnătură privată.

Potrivit unor surse, afaceristul Sucitu s-a îmbolnăvit brusc, în urmă cu câteva zile, s-a internat în spital, și nu s-a prezentat în câteva rânduri la audieri. Există informații conform cărora procurorii intenționau să propună arestarea omului de afaceri pentru sustragere de la urmărirea penală, iar acesta s-a prezentat, în final, la Parchet, unde i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat.

loading...
Loading...

Citește și

S-a terminat cu boieria! Romii din Meteor își astupă singuri gropile din străzi

Locatarii de etnie romă din cartierul târgujian Meteor au pus mâna pe roabe și pe …

2 comentarii

  1. au ajuns toti analfabetii si vinzatorii de ceapa si cartofi,constructori !?Cautati mai bine si veti descoperi legaturi si dedesupturi ale acestei firme si deci ale detinatorului acesteia, Sucitu,care nu face dovada unor sume f mari de bani,averi,case,etc. Oare din munca cinstita si nu uitati fabrica de mobila cu executari,incasari fara devize,cu magazinul Misona de linga Spital,si multe altele ! Vedeti nu cumva se ,,leaga,, afacerea cu prietena Alioanei ,utilajele,etc ?! Zic si eu,nu dau cu…parul !

  2. O situatie neplacuta fața de locuitorii comunei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: