duminică , 8 decembrie 2019 - 15:02

Primarul Leuștean, parteneriat public-privat cu familia Tomescu: prietenul Eugen, administrator public al orașului, consoartele partenere de afaceri!


Scăderea prejudiciilor constatate de către Curtea de Conturi la Primăria Novaci, de la 719.000 de lei, la 409.000 de lei, poate fi considerată ca un succes răsunător al administrației Leuștean, adică primarul se preocupă ca bugetul local să nu mai fie păgubit. În realitate, controalele inspectorilor de conturi din ultimii trei ani arată că mare parte din prejudicii sunt bani care le-au intrat în buzunar, ilegal, tocmai primarului Dumitru Leuștean și angajaților primăriei, însă măsurile întreprinse pentru reîntregirea bugetului local nu-i vizează pe aceștia, ci pe cetățenii simpli care nu și-au plătit taxele și amenzile.
Acest lucru demonstrează că Leuștean nu a făcut un parteneriat echitabil cu cei care l-au reales, anul trecut, ci mai degrabă cu prietenul său Eugen Tomescu, instalat administrator public al urbei, doar cele două familii au o colaborare îndelungată în business, iar încrengătura afacerilor a fost una profitabilă indiferent dacă Leuștean a fost șef la drumuri sau primar.

Pagubă în buget cu girul primarului

La doi ani de la câștigarea primului mandat de primar al orașului Novaci de către Dumitru Leuștean, trei controale efectuate de către inspectorii Camerei de Conturi Gorj, în perioada septembrie-noiembrie 2014, au constatat un prejudiciu în bugetul primăriei de peste 700.000 de lei, o bună parte din această sumă, 595.000 de lei, fiind cheltuită cu plata unor indemnizații de dispozitiv, sporuri de confidențialitate, sporuri pentru activități derulate pe fonduri europene, sau pentru condiții vătămătoare, precum și a unor stimulete financiare pentru o parte din personalul instituției.
La finalizarea verificărilor, Camera de Conturi a impus primarului Dumitru Leuștean, și el unul dintre beneficiari, să recupereze sumele încasate fără temei legal, iar banii să ajungă în visteria instituției pe care o conduce. Doi ani mai târziu, adică, în vara lui 2016, inspectorii Camerei de Conturiau trecut, din nou, pragul Primăriei Novaci, unde au constatat că instituția și-a păstrat obiceiul de a-și recompensa, fără bază legală, anumiți angajați și a cheltuit 145.000 de lei pentru acordarea de alte stimulente financiare. Și de data asta suma a fost considerată, de către inspectorii de control, prejudiciu. Cu alte cuvinte, Primăria Novaci și edilul său, Dumitru Leuștean, nu numai că n-au respectat măsurile instituite de inspectorii de conturi și n-au întreprins nicio acțiune pentru recuperarea celor aproape 600.000 de lei risipiți în 2014, dar au continuat să acorde sporuri ilegale și în 2016.

Primarul Leuștean a dat în judecată sute de concetățeni

Nepăsarea lui Dumitru Leuștean față de pagubele din bugetul primăriei a funcționat doar în ceea ce privește recuperarea sporurilor și stimulentelor de care și el a beneficiat, situația schimbându-se total în cazul banilor pe care cetățenii, unii dintre ei, fără posibilități materiale, îi datorează bugetului local. Ca și în cazul sutelor de mii de lei primite de către anumiți angajați ai primăriei, inspectorii Camerei de Conturiau impus instituției să ia măsuri, în instanță, împotriva muritorilor de rând care datorează bani administrației locale dar nu-i achită de bună voie. Primarul Leuștean s-a conformat imediat și sute de acțiuni judecătorești au luat, anul trecut, cu asalt Judecătoria Novaci prin acestea cerându-se transformarea amenzilor în ore de muncă în folosul comunității. Au fost chemați în judecată chiar și cei care datorau primăriei sume derizorii ca de exemplu 38 de lei, iar multe dintre acțiuni au fost respinse pentru că a intervenit prescripția contravențiilor, pe unii dintre cetățeni salvându-i o prevedere favorabilă a legii, nu primarul pe care, în 2016, l-au reales pentru încă patru ani.
În tot acest timp,nimic nou despre cei 595.000 de lei nerecuperați din 2014 și care ar fi contat cu siguranță la bugetul orașului. Și nici despre cei 145.000 stabiliți anul trecut ca și prejudiciu.

Afacerile partenerilor Tomescu-Leuștean

Nu este însă prima dată când Dumitru Leuștean face bani frumoși, discret și ignorând regulile. Pe vremea când nu ajunsese la cârma orașului Novaci și era director al Secției de Drumuri Naționale Târgu-Jiu, Leuștean a ținut aproape familia Eugen și Monica Tomescu, el reprezentant al SC Gecor SRL Giurgiu în Gorj, iar ea angajată a firmei respective. În timp ce Leuștean conducea SDN, Gecor s-a ocupat, în asociere, pentru SDN Târgu-Jiu, de lucrări de întreținere multianuală iarnă-vară,parte a unui contract cadru în valoare de 29 de milioane de euro, acesta derulându-se din 2008 până în 2011.


În același timp, societatea personală a familiei Tomescu, Eunov Prest SRL, unde asociat unic era Eugen Tomescu, iar ulterior soția acestuia, Monica, a derulat trei contracte cu CNADNR pentru închiriere autospeciale mixte, transport muncitori și marfă pentru activitatea districtelor SDN Târgu-Jiu, respectiv, un alt contract în asociere cu Staicons Company SRL pentru reparații parțiale la drumul spre Rânca. Din toate aceste contracte, societatea a câștigat, în total, 970.000 de lei. Trebuie spus că după plecarea lui Leuștean de la conducerea SDN Tg-Jiu, cifra de afaceri a societății Eunov Prest SRL a scăzut constant, iar în ultimii doi ani firma a înregistrat pierderi.

În aceeași perioadă, Monica Tomescu era parteneră într-o altă firmă, Lebon Mega SRL, chiar cu soția lui Leuștean, Minodora, subordonată a soțului său la SDN pe atunci. Unele surse spun că Eunov Prest SRL ar fi dus la bun sfârșit contractele pe care le-a avut cu CNADNR cu ajutorul mașinilor închiriate de la firma pe care doamnele Tomescu și Leuștean o dețineau împreună.
În următorii ani, atât soția primarului cât și Monica Tomescu și-au cedat părțile sociale, iar firma și-a schimbat de mai multe ori acționarii, ajungând, în cele din urmă la un anume Ion… Leuștean, individ cu care Minodora Leuștean a înființat, în 2009, o altă societate … Megalebon SRL. Din februarie 2014, după retragerea din firmă a lui Ion Leuștean și Cosmin Marian Arjoca, Megalebon SRL este preluată, în cote egale, de Minodora Leuștean și…Monica Tomescu, însă cele două femei și-au reorientat afacerea spre creșterea animalelor.

Administrator public cu dedicație

Rămas fără obiectul muncii la Gecor, după ce firma giurgiuveană și-a retras activitatea din Gorj, Eugen Tomescu s-a pus la adăpost lângă prietenul său primarul Dumitru Leuștean, pentru a întregii parteneriatul între cele două familii și, după ce a câștigat concursul pentru funcția de administrator public al orașului Novaci, în 15 decembrie 2015, pentru care a concurat singur, face tandem cu acesta la conducerea urbei.

În acest caz, doar o verificare a inspectorilor ANI ar putea stabili, cu exactitate, dacă, în toată acestă încrengătură de afaceri, a fost încălcată legislația care reglementează conflictul de interese.

loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: Camion încărcat cu lemne, în flăcări pe un drum național

Pompierii au intervenit, joi seara, pe DN 67 D, în localitatea Arcani, unde un camion …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: