PROBLEMĂ cât CASA la CE Oltenia! PREȚUL a EXPLODAT!


• PROFITUL CEO, MÂNCAT de CERTIFICATELE CO2!

Preţul certificatelor CO2 a depăşit 14 euro. Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, are cel mai mult de suferit, pentru că trebuie să achiziţioneze un certificat pentru fiecare megawatt produs. Practic, preţul certificatelor CO2 „mănâncă” profitul CE Oltenia, arată publicația Focus Energetic.

Ieri, ultimul preţ de tranzacţionare al certificatelor CO2 a fost de 14,05 euro, în condiţiile în care pe 28 martie 2017 era de numai 4,75 euro/certificat. Preţul a crescut enorm în ultimele 6 luni, contrar evoluţiilor pieţei de până acum. Pe 1 septembrie 2017, de exemplu, preţul era de 5,82 euro/certificat. Astfel, dacă în anterioarele 6 luni (martie 2017 – septembrie 2017), preţul unui certificat CO2 a crescut cu aproximativ 1 euro, în ultimele 6 luni (septembrie 2017 – martie 2018), preţul aproape s-a triplat! De la 5,82 euro/certificat, a ajuns la 14,05 euro/certificat!

Focus Energetic.ro: Reamintim, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, care determină schimbările climatice pe care le resimţim cu toţii, legislaţia europeană şi naţională prevede anumite norme ce trebuie respectate. Pe principiul „poluatorul plăteşte”, cei mai mari poluatori, pe lângă că trebuie să-şi reducă emisiile poluante, trebuie să achiziționeze şi certificate de emisii (CO2).

Uniunea Europeană a introdus, prin Directiva 2003/87, o schemă de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, un mecanism de reducere a emisiilor, care se bazează pe principiul „limitare – tranzacţionare” (EU ETS – Emissions Trading System al UE).
Acelaşi mecanism introduce certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (EUA – European Union Allowance), un titlul care conferă unei instalaţii dreptul de a emite o tonă de CO2 echivalent.
Potrivit legislaţiei în vigoare, o termocentrală pe cărbune trebuie să achiziţioneze un certificat CO2 pentru fiecare megawatt de energie produs. Astfel, la costul de producţie se adaugă cei 14,05 euro (circa 65,5 lei) la fiecare megawatt. Ceea ce face energia produsă pe lignit şi huilă mult mai scumpă decât cea hidro, nucleară sau regenerabilă!

Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii companiei, CE Oltenia a vândut aproape jumătate din energia pe care o produce în anul 2018 la un preţ mediu de 225 lei/MWh. Dacă, din acest preţ scădem costul certificatului CO2, pentru CE Oltenia mai rămân doar aproape 160 lei/MWh. Sub costul de producţie, de circa 180 lei/MWh! Dacă preţul unui certificat CO2 ar fi rămas la valorile din anii trecuţi, de 4 – 5 euro, CE Oltenia ar fi fost pe profit. Aşa, la un preţ de 14 euro/certificat, CEO intră pe pierdere!

De remarcat, termocentralele trebuie să facă şi investiţii pentru conformarea la condiţionările de mediu, astfel încât să atingă parametrii prevăzuţi de legislaţie. Astfel, acestea pot produce şi cumpăra certificate CO2 doar dacă ating aceşti parametri. CE Oltenia, de exemplu, a investit peste un miliarde de euro în proiecte de mediu.
Pe de altă parte, nici termocentralele pe gaze „nu se simt prea bine”! Şi acestea trebuie să achiziţioneze certificate CO2, dar unul pentru fiecare 2 megawaţi produşi. Astfel, la costul de producţie al unui megawatt la centrala Petrom de la Brazi, Romgaz de la Iernut sau Elcen Bucureşti se mai adaugă alţi 7 euro, costul cu certificatele CO2.

Astăzi, de exemplu, termocentralele pe cărbune produc circa 2.200 MWh/h, iar cele pe gaze – 1.000 MWh/h. Ceea ce înseamnă că, într-o singură zi, certificatele CO2 majorează factura la electricitate a tuturor consumatorilor, industriali şi casnici cu aproximativ un milion de euro!
De remarcat, potrivit legislaţiei în vigoare, nu numai sectorul energetic trebuie să achiziţioneze certificate de emisii. Au fost definite alte 7 sectoare care fac parte din Emissions Trading System (ETS): sectorul rafinare produse petroliere, sectorul producţie şi prelucrare metale feroase, sectorul ciment, sectorul var, sectorul sticlă, sectorul ceramică şi sectorul celuloză şi hârtie.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

5 comentarii

 1. Sau facut investitii de sute de milioane in modernizarea liniilor tehnologice din cariere in vederea reducerii consumului de energie dar nu functioneaza din cauza incompetentei. Au fost inlocuite instalatiile vechi care spre bucuria unora au ajus in buzunarele lor, tone de neferoase si aliaje din motoare, convertizoare de turatie, reductoare etc. A crescut consumul si sa marit uzura utilajelor datorita nefuctionarii instalatiilor de automatizare. La fel se va intimpla si cu noile instalatii ce se vor monta in vederea optimizarii conditiilor de mediu. Ca sa lucrezi cu instalatii performante trebuie sa ai si personal cu pregatire corespunzatoare.

 2. Gustave le Bon

  Nasool, nu o sa mai fie bani pentru socializari sau cursuri cu M.Stoian, fostul asistent al lui capatos din care sefii sa invete comunuicarea nonverbla, sa invete cum sa depisteze minciuna salariatilor si cum sa nu fie ei depistati cand mint salariatii.

 3. ce a pazit managementul ceo in ianuarie cand pretul era 9? dar anul trecut cand era 6??? ce a pazit CS AGA ministrul?

 4. Avem oameni platiti cu sute de mii lei sa urmareasca bursa la co2 cand este scazuta sa cumpere atunci,de ce nu au facuto atunci cand era pretul mic?
  Noi inotam prin namol sa dam carbune tari si pe voi va doare undeva.
  Trantori imputiti ce sunteti.

 5. Daca cumpara certificatele aferente anului 2017, CEO ar fi dat cateva sute de milioane si ar fi fost al cincela an consecutiv pe pierderi si CEO ar fi intrat in INSOLVENTA. E simplu, asa ca anul acesta vom avea profit din exploatare tot ca si-n anii trecuti !.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: