miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:22

Procurorii au ridicat înscrisuri de la Spitalul din Bumbești-Jiu, în scandalul Hexi Pharma

spital-sadu_2

Scandalul dezinfectanților diluați furnizați spitalelor de către firma Hexi Pharma a făcut ca Ministerul Sănătăţii (MS) să solicite controale la toate unitățile sanitare din țară, pentru a vedea riscurile la care ar putea fi expuși pacienții pe perioada internării. Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) au luat probe de la toate spitalele din subordine, au centralizat datele și au transmis situația la minister. Sâmbătă, procurorii Parchetului de pe lângă Înalte Curte București au descins la unitățile medicale cu probleme și au ridicat mai multe documente, dar și probe din dezinfectanți.

Ministerul Sănătății a făcut publică lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme, iar printre cele 50 de unități din țară sunt și șapte din Oltenia. Este vorba de Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Municipal Drăgășani, Spitalul Orășenesc Bumbești – Jiu și Spitalul Orășenesc Horezu. „Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma“, se arată în comunicatul MS.
Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare. Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse. În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

Primăria face anchetă la Spitalul Bumbești-Jiu

Procurorii bucureșteni, însoțiți de polițiști din cadrul IPJ Gorj, au descins sâmbătă la Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu și au ridicat mai multe documente necesare în anchetă. Primarul orașului Bumbești-Jiu a anunțat că astăzi va face o comisie de analiză a situației. În cazul în care se va dovedi că s-a știut că pentru un preț mai mic, dezinfectanții sunt ineficienți, managerul riscă să fie destituit.

Managerul este încrezător

Managerul a dat asigurări că, în prezent, dezinfecția în spitale se face cu alte produse. „Nu e o listă neagră. Este o dezinformare. Ați văzut de unde a pornit acțiunea. S-a cerut înainte de Paște de la toate spitalele să se facă niște teste pentru a se determina eficiența respectivelor dezinfectante. Noi nu putem determina concentrația dezinfectantului. E vorba de produsul de la HexiPharma. Unele spitale au dus probele la laboratoarele direcțiilor, iar noi le-am dus la laboratorul nostru, unde avem microbiologie și s-au făcut probe. S-a luat dezinfectantul și s-a folosit pe anumite suprafețe. Apoi, s-a lăsat un anumit timp, în funcție de ce scrie pe instrucțiunile de pe autorizația produsului respectiv, și s-au dus apoi la laborator ca să se vadă dacă iese ceva. Noi am dat 37 de probe. Cred că suntem unicat la nivel de țară. Nu mai există un alt spital care a data așa de multe probe. Dezinfectantul a fost folosit în mai multe spații. Doctorul este un specialist bun și a fost super conștiincios. Din 37 de probe, au ieșit 7-8 neconforme, dar specialistul a concluzionat că se încadrează în limite. Marți, după Paște, au venit cei de la Direcția de Sănătate și s-au reluat probele în secțiile unde au fost probleme și nu a mai ieșit nici“, a spus managerul Aurel Stolojanu de la Spitalul Sadu. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție București vor anunța zilele următoare ce au descoperit în urma descinderilor. Premierul Dacian Cioloș a cerut Ministerului Sănătății ca în cursul zilei de duminică să asigure o prelevare de probe a dezinfectanților folosiți în toate spitalele din țară.

loading...
Loading...

Citește și

Numirea șefului DIICOT Gorj, în ședința de joi a Secției pentru Procurori

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior …

2 comentarii

  1. Pe Morie Nicolae comandantul politiei cand il ridicați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: