Procurorii de la PT Gorj, gata să protesteze dacă se elimină pensile speciale


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj îşi exprimă dezacordul cu propunerea legislativă de eliminare a pensiilor de serviciu pentru judecători şi procurori, aceștia anunțând că susţin ralierea la orice formă legală de protest.

PT Gorj a transmis ieri un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Ciobanu.
Potrivit documentului, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, întrunită marţi, conform Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, susţine că eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi ar constitui o afectare a statutului profesional, cu încălcarea independenţei justiţiei. „Considerăm că reglementarea în vigoare, conform Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a pensiei de serviciu pentru magistraţi este justificată prin prisma specificului activităţii magistraţilor, care impune acestora obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, care nu le sunt impuse celorlalţi asiguraţi din sistemul public general. Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formularea unei cariere în magistratură, fiind privită totodată ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept. Interdicţiile impuse magistraţilor vizează activităţi care le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le menţină după pensionare un nivel de viaţă apropiat de cel avut în timpul activităţii”, se arată în comunicat.
De asemenea, conform comunicatului, tratamentul juridic diferit al magistraţilor în ceea ce priveşte sistemul de pensionare se justifică şi datorită riscului pe care îl implică exercitarea profesiei, cu un rol esenţial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice şi valorilor statului de drept.
„Pensia de serviciu, astfel cum este reglementată în legislaţia actuală, nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au”, mai menţionează sursa citată.

Prin Decizia nr.873 din 25 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 433 din 28.06.2010, Curtea Constituţională a României a statuat că „Principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu”. În considerentele aceleiaşi decizii, Curtea Constituţională a mai reţinut că atât în jurisprudenţa sa, cât şi în jurisprudenţa altor Curţii Constituţionale, s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei. De asemenea, prin Decizia nr. 20 din 02.02.2000, publicată în Monitorul Oficial nr.72 din 18.02.2000, Curtea Constituţională a României a stabilit că ” obligaţiile şi interdicţiile severe impuse magistraţilor, precum şi riscurile sporite cu care aceştia se confruntă, justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit de alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”.

„Avându-se în vedere că legislaţia în vigoare instituie grefierilor un regim de interdicţii şi incompatibilităţi similar magistraţilor, iar personalul auxiliar de specialitate constituie un real sprijin pentru judecători şi procurori în înfăptuirea actului de justiţie, în unanimitate procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală, sunt de acord cu punctul de vedere exprimat prin adresa comună (…) a Asociaţiei Grefierilor din România şi Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial şi exprimă dezacordul cu propunerea legislativă de eliminare a pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate. Procurorii îşi exprimă solidaritatea cu acţiunile desfăşurate de asociaţiilor profesionale ale personalului auxiliar de specialitate”, se mai arată în comunicat.

Totodată, în unanimitate, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală, susţin ralierea la orice formă legală de protest, inclusiv prin suspendarea activităţii (cu excepţia cauzelor urgente), pentru susţinerea demersurilor Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei şi asociaţiilor profesionale, în vederea apărării statutului profesional al magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, ca garanţie a independenţei justiţiei.

Loading...

Citește și

A patra zi și jandarmul din Țicleni nu a fost găsit! Ultima informație este că taxiul l-a dus la un club din Timișora

Jandarmul Ionuţ Mădălin Nisipeanu, tânărul de 23 de ani din Țicleni, dispărut de patru zile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.