Procurorul Buţu, fost poliţist bătăuş, i-a dat NUP agentului acuzat de tentativă de omor

parchet_local

Scandalul iscat în ultimul timp în jurul comisarului şef Mihai Birău, şeful Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, acuzat că îşi protejează subordonaţii ce obişnuiesc să confunde oamenii cu sacii de box, evidenţiază faptul că poliţia municipală e pepinieră de bătăuşi de mult timp, unul dintre poliţiştii acuzaţi cândva pentru purtare abuzivă ajungând, de câteva luni, procuror. Mai rău decât faptul că Dorin Buţu a ajuns în magistratură, deşi în urmă cu câţiva ani nu şi-a putut înfrâna pornirile nervoase, este că s-a ocupat de dosarul unui poliţist pentru care violenţa faţă de cei pe care îi cercetează a devenit deja un mod de viaţă, până acum două victime vorbind despre felul în care au încasat bătaie. Procurorul Buţu l-a privit cu condescedenţă pe agentul de poliţie Ion Cătălin Radu, probabil de dragul vremurilor când el nenorocea un om spărgându-i timpanul, aşa că a dispus neînceperea urmăririi penale, cu toate că raportul medico-legal susţinea varianta victimei.

Poliţistul Buţu, bătăuş de ocazie

În anul 2004, Dorin Buţu, actual procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, activa ca poliţist la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj şi, printre sarcinile sale de serviciu, se afla şi verificarea celor care făceau comerţ cu casete şi CD-uri pirat. Într-unul dintre aceste cazuri, un anume Ion Cârciu, paznic la Muzeul Judeţean Gorj, a avut statutul de martor, un martor pe care poliţistul nu l-a simpatizat deloc şi i-a dovedit asta printr-o bătaie zdravănă, în urma căruia s-a ales cu timpanul spart, asta pentru că n-a fost ascultător în privinţa declaraţiei pe care trebuia să o dea aşa cum dorea Buţu. Lucrurile au început să se complice abia după bătaie, mai ales că victima poliţistului nu mai auzea cu o ureche, fapt ce l-ar fi lăsat şi fără loc de muncă, deoarece, ca paznic, ar fi trebuit să aibă toate simţurile ascuţite, mai ales că purta armă.
Conştient că poate avea numai neplăceri, mai ales dacă surzenia s-ar fi dovedit definitivă şi fapta sa ar fi fost încadrată la vătămare corporală gravă, poliţistul a devenit maleabil, dar nu pentru a-şi îndrepta greşeala, ci pentru a-şi duce victima cu zăhărelul. Cârciu avea la dispoziţie, legal, 60 de zile în care putea depune plângere împotriva agresorului său, aşa că Buţu a încercat tot posibilul ca acest termen să expire înainte de a fi reclamat. Victima sa, diagnosticată cu traumatism auricular agresiv, perforaţie posttraumatică timpan stâng cu scădere de auz, trebuia să suporte o operaţie costisitoare pe care nu şi-o putea permite, aşa că i-a cerut poliţistului să-l ajute. A primit imediat promisiuni că va merge cu el la spital în Bucureşti şi problema va fi rezolvată, numai că l-a tot purtat cu vorba doar, doar o să treacă cele 60 de zile. Pentru a-i cumpăra bunăvoinţa, i-a dat şi un milion de lei vechi, aşa, emoţionat de înţelegerea pe care o avea din partea victimei. Până la urmă, Ion Cârciu şi-a pierdut speranţa în sinceritatea poliţistului şi l-a reclamat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde un procuror a stabilit că poliţistul agresor trebuie să-i plătească victimei mult dorita intervenţie chirurgicală, 10 milioane de lei vechi şi să achite o amendă administrativă în cuantum de alte 10 milioane.

Procurorul Buţu, iertător cu un poliţist judecat pentru tentativă de omor

Cristian Valeriu Brâncuş
Cristian Valeriu Brâncuş

Zilele noastre îl găsesc pe fostul poliţist bătăuş Dorin Buţu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, în postura de procuror. Ţinând cont de modul cum s-a comportat cu un poliţist acuzat de purtare abuzivă se pare că n-a uitat păţania de pe vremuri şi, spre norocul celor cercetaţi de el, sperăm că între timp a învăţat totuşi că bătaia nu e inclusă în interogatoriu.
În luna mai 2013, la procurorul Buţu a ajuns un dosar în care agentul de poliţie Radu Ionuţ Cătălin era acuzat de către un tânăr (Cristian Valeriu Brâncuş) de purtare abuzivă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual.
Agentul de poliţie a ajuns în faţa procurorului Buţu după ce, în noaptea de 12 decembrie 2011, l-ar fi găsit pe Brâncuş pe stradă, băut, cu hainele murdare şi şliţul desfăcut, iar poliţistul, împreună cu colega sa de patrulă, l-au condus la sediu poliţiei municipale, unde l-ar fi sancţionat contravenţional şi l-ar fi lăsat să plece, după ce procesul-verbal a fost semnat în calitate de martor de un individ luat de pe stradă. Peste două zile, Brîncuş a depus plânge împotriva poliţistului, susţinând că i-a dat o bătaie ca să-l ţină minte, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Gorj. Procurorii de aici l-au absolvit pe agentul Cătălin Radu de acuzaţia de purtare abuzivă, dar au disjuns un dosar pe care l-au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, în care poliţistul era cercetat pentru loviri şi alte violenţe. În final, după ce instanţa a admis plângerea împotriva primei soluţii a Parchetului, dosarul a ajuns la fostul poliţist cu probleme în gestionarea furiei, Dorin Buţu. În prezent procuror, acesta trebuia să-l cerceteze pe agentul de poliţie pentru purtare abuzivă, abuz în sericiu contra intereselor persoanei şi fals în înscrisuri, pentru că, între timp, şi procesul-verbal de contravenţie prin care era amendat Brâncuş fusese anulat de instanţă.

facsimil-rechizitoriu
La dosar s-au anexat şi acte medicale de la Serviciul de Medicină Legală, care demonstrau că leziunile bărbatului „se puteau produce atât prin mecanism activ prin lovire cu corp dur, cât şi prin mecanism pasiv, prin cădere şi lovire cu corp dur”. O exprimare tip a medicilor legişti care poate însemna că omul a fost lovit direct sau, în timpul unei agresiuni, s-a lovit căzând. Procurorul nu s-a lăsat convins de actele medicale, dar a capitulat în faţa declaraţiilor colegilor poliţistului prezenţi în seara incidentului şi i-a dat neînceperea urmăriri penale agentului bătăuş Radu.
Eroarea a fost îndreptată relativ recent, când alţi magistraţi (deloc sensibili când e vorba de poliţişti violenţi) au dispus trimiterea în judecată a agentului Radu Ionuţ Cătălin, după ce aproape a omorât un om în bătaie. Între timp s-ar fi putut întâmpla oricând o nenorocire, având în vedere pornirile violente ale celui absolvit de orice vină de către procurorul Dorin Buţu, fost şi el, la rândul său, poliţist bătăuş.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

Un comentariu

  1. Felicitari dna Neli Matei , cum dracu se intampla toate nenorocirile astea la Gorj ? Politistii bat cetatenii , procurorii aresteaza nevinovati , judecatorii condamna nevinovati ,,,, probabil avem o problema cu oamenii legii . Gorjul este pe ultimul loc din tara la capitolul investitii straine , este printre cel mai sarac judet insa paradoxal are cei mai bogati oameni politici . Culmea e ca dintre acestia cei mai bogati sunt social democratii ,,,,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.