Procurorul general al României a cerut instanței interdicție de părăsire a țării pentru Sorina și revizuirea deciziei de încuviințare a adopției fetiței. Judecătorii de la CA Craiova și procuroarea Pițurcă, anchetați de SIIJ!


Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Bogdan Licu, a făcut, luni, demersurile legale pentru ca Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații, la finele săptămânii trecute, de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA, să aibă interdicție de a părăsi țara, iar părinții adoptatori să-i asigure acesteia, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.
Licu a formulat, la Curtea de Apel Craiova, o solicitare de revizuire a deciziei prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei și suspendarea executării acelei hotărâri.
Un punct extrem de important, în informarea dată publicității de Ministerul Public, se referă la o anchetă care privește săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu în legătură atât cu judecarea dosarului de adopție internațională, cât și cu privire la instrumentarea dosarului penal în care procurorul Maria Pițurcă a efectuat, vineri, 21 iunie a.c., percheziția la domiciliul asistentului maternal Mariana Șărămăt.

Ministerul Public a anunțat, luni, printr-un comunicat remis presei, că procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite în legătură cu cazul acesteia.
” În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, se arată în documentul citat.
În aceeași acțiune, procurorul general a cerut instanței și obligarea cuplului de români din SUA care a adoptat-o pe Sorina să îi asigure, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.

Cu alte cuvinte, procurorul general vrea să se asigure că fetița va fi consiliată psihologic, după episodul dramatic prin care a trecut, iar pe de altă parte aceasta să nu părăsească țara până în momentul în care procurorii strâng probele în dosarele penale constituite cu privire la acest caz.
Mai mult, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general formulat o cerere de revizuire a deciziei civile pronunțată în 23 aprilie a.c., prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, ”solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.
Demersul procurorului general, în privința cererii de revizuire, este extrem de important, în contextul în care e singura modalitate prin care se poate reveni la situația anterioară, adică Sorina să revină în sânul familiei în care a crescut, în situația în care acțiunea va fi admisă.
În informarea emisă de către Ministerul Public se precizează că procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale ”in rem” pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, ”fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal”.
Din textul comunicatului reiese în mod clar că anchetele penale o vizează pe procuroarea Maria Pițurcă, dar și pe judecătorii de la Curtea de Apel Craiova care au admis cererea de încuviințare a adopției.
Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, a fost târâtă și bruscată de procurorul șef al Secției Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Maria Pițurcă, și luată cu mascaţii, la finele săptămânii trecute, din casa în care a fost crescută de asistentul maternal Mariana Șărămăt, după ce a fost adoptată de o familie de români stabilită în Statele Unite.

loading...
Loading...

Citește și

Lumină, doar de la lumânare! După ce i s-a furat cablul de curent, un localnic sărac din Berlești a ajuns să fie tot el cercetat de poliție!

Un echipaj de poliție din Berlești s-a prezentat, săpămâna trecută, la locuința unui cetățean cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: