Proiect de lege: Pedofilii ar putea fi supusi castrarii chimice

Proiectul de lege care prevede castrarea chimica a pedofililor a fost pus in dezbatere publica in Senat de catre deputatul PSD Catalin Marian Radulescu. Acesta considera ca multe dintre persoanele care agreseaza sexual minori tind sa recidiveze, astfel ca este bine sa fie prevenite astfel de fapte.

In plus, proiectul legislativ mai prevede ca, daca acuzatul va fi de acord cu castrarea chimica, i se va reduce pedeapsa la jumatate.

Cineva sa-si asume cand urmatorul copil va fi abuzat sexual de un alt individ care va iesi din puscarie si care va abuza din nou. N-am vorbit inca cu parlamentarii, pentru ca proiectul a fost depus, de abia am inceput sesiunea parlamentara, probabil ca-si urmeaza circuitul. O sa fac si eu lobby necesar fata de comisia de sanatate in principal, pentru ca acolo sunt colegii mei medici, si fata de ministerul Sanatatii si 

fata de colegii mei. Daca e vreunul care nu intelege despre ce e vorba, ar fi bine sa ma intrebe pe mine”, a declarat Radulescu.

Inca un motiv care intareste adoptarea acestei schimbari il reprezinta lista lunga de tari care au deja astfel de masuri legislative: Polonia, Franta, Rusia, Germania, Suedia, Danemarca, Cehia si  Republica Moldova. Cel mai important este ca rata comiterii unor astfel de infractiuni a scazut de la peste 70%-80% la sub 5% in majoritatea statelor mentionate.

Potrivit acestui proiectu legislativ, tratamentul de castrare chimica se realizeaza in sectii specializate, in conditii de securitate, „in regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului in perioada pentru care faptuitorul a acceptat sa-l urmeze”.

Procedurile de evaluare a faptuitorului in vederea castrarii chimice incep numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, iar tratametul se administreaza doar dupa obtinerea avizelor favorabile de la un specialist in domeniu.

Mai mult de atat, proiectul interzice „publicarea de articole in presa sau prin intermediul retelelor informatice ce implica actiuni de instigare la violenta cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, fapta pedepsita de art. 368 din Codul penal”.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Dupa alin. (3) al art. 109 se introduce un nou alin, alin. (4), cu urmatorul cuprins:

“In cazul infractiunilor de agresiune sexuala asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, faptuitorul va fi obligat sa urmeze tratamentul de castrare chimica daca a beneficiat, prin consimtamantul sau, de prevederile art. 218 alin. (4^1) sau art. 220 alin. (4^1).”

Dupa alin. (4) al art. 218 se introduce alin. (4^1) cu urmatorul cuprins:

In cazul faptei prevazute la alin. (1) – (4), limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate numai daca faptuitorul accepta sa urmeze un tratament de castrare chimica.”

“Art. 5 – Tratamentul de castrare chimica se administreaza numai dupa obtinerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog si psihiatru.”

“Art. 6 – Se interzice publicarea de articole de presa sau prin intermediul retelelor informatice ce implica actiuni de instigare la violenta asupra persoanelor cercetate pentru pedofilie, fapta pedepsita de art. 368 Cod Penal. “

Aceasta propunere legislativa asteapta avizul CSM si pe cel al Guvernului, dupa care va intra in dezbaterea senatorilor.

sursa: www.e-juridic.manager.ro

loading...
Loading...

Citește și

Alertă cibernetică în toate spitalele din România. Sistemul informatic a fost atacat

Alerta cibernetică în toate spitalele, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus. În acest …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: