sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 10:23

Proiectul de un miliard de euro, în stand-by! CEO amână investiția de la Rovinari


În timp ce compania din Gorj și-a schimbat Consiliul de Supraveghere, un proiect de un miliard de euro pentru CEO a fost pus în așteptare. Mai exact, acţionarii Complexului Energetic Oltenia au respins mandatul de negociere pentru demararea grupului nou pe cărbune de la Rovinari, care ar fi urmat să se construiască în partemeriat public-privat cu o companie chineză.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din România, şi o echipă de specialişti din cadrul Ministerului Energiei, condusă de secretarul de stat Andrei-Petrişor Maioreanu, s-au întâlnit în aprilie cu delegaţia China Huadian Engineering Co. Ltd. Din delegaţia chineză a făcut parte şi preşedintele China Huadian Engineering Co. Ltd., Ying Jufeng, care a dorit să asigure partea română, în mod personal, „de interesul acordat acestui proiect de către compania pe care o conduce”, spuneau reprezentanţii CE Oltenia. Cu toate acestea, la final de iulie, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor CE Oltenia a pus proiectul la sertar. „Nu aprobă acordarea mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, având în vedere că acest subiect, în conformitate cu prevederile Anexei 2 la Actul Constitutiv actualizat al Societăţii-limitele de competenţă ale Directoratului, Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, vizând contractele şi operaţiunile la nivelul Societăţii, nr. crt 4- Contracte de vânzare a lignitului-nu este în competenţa de aprobare a Adunării Generale a Acţionarilor”, a stabilit AGEA la ședința din 22 iulie. Asta, în condiţiile în care acţionarii urmau să aprobe în acea şedinţă mandatul pentru primele negocieri cu investitorul chinez cu care ar urma să se contruiască un grup nou la termocentrala Rovinari.
AGEA ar mai fi trebuit să ia în discuţie şi „Nota de informare privind negocierea clauzelor Contractului de Superficie, Uz şi Servitute pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”, potrivit convocatorului.
Proiectul noului grup pe cărbune de la Rovinari, care urmează să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, este o investiţie de circa un miliard de euro. Grupul nou pe carbune este una dintre investiţiile prioritare care apar în Strategia Energetică Naţională.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: