miercuri , 26 februarie 2020 - 19:20

Protipendada târgului, la lojă! Bdul „C. Brâncuși”, No. 6A. Stadionul din Tg-Jiu! Cum a început totul!


Actorii politici de ieri și de azi vor participa la parada de impostură, vineri seara, la inaugurarea celui mai nou și important edificiu din urbea de pe Jiu, Stadionul Municipal. Oamenii de rând vor merge pentru o clipă de bucurie sau pur și simplu din curiozitate, însă câți din cei care vor sta la lojă au fost, în ultimii trei ani, la un meci al echipei Pandurii, de când aceasta a retrogradat în ”B”?
Inaugurarea se joacă cu casa închisă, pentru că cei care au cheia orașului au împărțit mii de invitații, moca, clientelei de partid, iar populimea a fost trimisă la coadă la casa de bilete.
De acum, politrucii gândesc că o să se merite să vină ”la matineu” chiar și numai pentru un selfie din lojă.
Oricum, cel mai fericit este Mărin, omul cu o mie de fețe, care e cu gândul la milionul de euro ce stă să-i intre în conturi, și care va coborî de pe centrala termică a Sălii de sport, unde-și amplasase ”oficială”, pe fotoliul de șef, de facto, al Clubului de Fotbal Pandurii.
În memoria colectivă rămâne însă cel care a pus piatra de temelie a acestui stadion: senatorul Florin Cârciumaru, fostul primar al orașului.

În urmă cu exact cinci ani,…

…în luna octombrie 2014, printr-o hotărâre a Guvernului au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizare și extindere capacitate Stadionul Municipal Târgu-Jiu”.
Edificiul, unul din obiectivele primarului de atunci al Tg-Jiului, Florin Cârciumaru, prindea contur. Discuțiile se purtau de mai multă vreme și au existat voci care au contestat intenția lui Cârciumaru de a moderniza stadionul din centrul orașului.
Trebuie spus că proiectul inițial a fost regândit astfel încât peluzele, care nu erau amenajate ca spațiu pentru spectator, să completeze tribunele şi împreună să formeze un inel continuu, plus alte modificări fără de care investiția nu putea fi finalizată în vederea punerii în funcțiune şi omologării conform cerințelor UEFA şi IAAF. Mai mult, stadionul a fost reconfigurat astfel încât pentru a se obține o integrare mai armonioasă în contextul urbanistic zonal s-au prevăzut lucrări de retragere a dalei de acces înspre stadion, oferind o piață publică înspre B-dul Constantin Brâncuși, respectiv clădirea primăriei.
Valoarea investiției se ridică la Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) 142.073.000 de lei, adică 30 de milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, din care 20.307.000 de lei (4,3 milioane de euro) din bugetul public al orașului.

După ce a fost semnat contractual cu constructorii, firmele ACI Cluj și Con-A Sibiu, primarul Florin Cârciumaru a anunțat că, oficial, lucrările au început în 16 noiembrie 2015, la câteva luni de la momentul în care Consiliul Local Tg-Jiu a aprobat cofinanțarea proiectului. ”Municipiul Tg-Jiu se va putea bucura de îmbunătăţirile care vor fi aduse infrastructurii sportive prin acest obiectiv de investiţii. În plus, organizarea de competiţii sportive importante vă deschide noi oportunităţi în viitor în ceea ce priveşte turismul şi industria hotelieră din Municipiul Tg-Jiu, declara, la acel moment Cârciumaru.
Stadionul ultramodern a fost finalizat abia în acest an, după ce finanțarea inițială a fost suplimentată pentru executarea lucrărilor de amenajare exterioară și de înființare a unei rețele de colectare a apelor pluviale de capacitate corespunzătoare şi deversarea în râul Jiu.
Capacitatea arenei sportive este de 12 386 locuri acoperite distribuite după cum urmează: a)public general 10934 locuri (din care 4781 locuri în tribună 2 şi 3084 în tribună 1, 1528 în peluza 1 şi 1541 în peluza 2 b)persoane cu handicap locomotor şi însoţitori 72 locuri c)VIP 1 – 990 locuri d)VIP 0 – loje Sky Box – 204 locuri (17 sky box a câte 12 locuri) e)Presa scrisă – 280 locuri (50 cu desk rabatabil) f)presa radio-TV – comentatori – 78 locuri (pupitre a câte trei locuri).

Structura stadionului cuprinde următoarele:

TRIBUNA 1 – PRINCIPALA – De departe cea mai complexă structură funcţionala din cadrul stadionului are următoarele zone funcţionale:
-zona pentru echipe şi oficiali
-spatiile de lucru pentru presă
-locuri şi spaţii conexe pentru publicul general
-locuri şi spaţii conexe pentru publicul VIP divizate pe două nivele: VIP 1 – 990 locuri , respectiv VIP 0 – loje – 204 locuri
-locuri pentru spectatorii cu dizabilități locomotorii
-locuri pentru presă
-parcare auto subterană, respectiv parcare special destinată autocarelor echipelor și autoturismelor oficialilor meciului
-spații tehnice
-spații pentru personal auxiliar în desfășurarea meciurilor
-birou oficiali UEFA
-casa de bilete

TRIBUNA 2 este destinată publicului general, cu accese, dotări conexe, spații tehnice. Tot în tribună 2 se regăsește şi hotelul care poate fi folosit atât pentru cazarea sportivilor cât şi pentru clienți diverși pentru a putea asigura o sursă de venit necesară întreținerii stadionului. Corpul de cazare pentru sportivi are regimul de înălțime P+4E.
-la parter sunt alocate spaţii pentru dotări tehnice centrală termică, mica spălătorie și curățătorie, spații de depozitare
-la parter se mai regăsesc recepţia cu spaţii de aşteptare şi administrare, cu intrarea dispre zona pietonală de pe latura estică a clădirii.
– la etajele 1 – 4 sunt realizate 40 de unități de cazare, cu oficiu la fiecare nivel. La nivelul terasei de peste clădire exista platforma de filmare pentru linia de 16m, iar spaţiul dintre copertina stadionului şi învelitoare este alocat poziţionării echipamentelor de instalaţii. Circulaţia verticală se realizează atât pe casa de scara cât şi cu un lift de persoane. Pe latura opusă accesului principal clădirea dispune de o scară de evacuare. Salonul mic dejun s-a relocat la ultimul nivel al tribune 2, la aceeaşi cotă cu etajul 4 al hotelului şi clădirii administrative, astfel obţinându-se un spaţiu care poată să deservească stadionul, având vedere înspre terenul de joc, cât şi clădirea de administrare şi hotelul.

PELUZA 1 Sud, Are dotări destinate publicului larg, cât şi spaţii tehnice. În peluza 1 este alocată o zonă cu acces separat pentru oaspeţi, pentru circa 652 de persoane.

PELUZA 2 – nord, este prevăzută cu dotări destinate publicului larg, cât şi spaţii tehnice. Zona destinată în principal susţinătorilor (galeriei) gazdelor.

CORP ADMINISTRATIV este realizat adiacent Tribunei 2 pe latura sudică a hotelului existent. Are regimul de înălţime P+4E. La parter este zona de recepție, spaţiu de aşteptare, spaţii anexe, cât şi centrala termică. La nivelurile 1 – 4 sunt sunt birouri „open space”, cu spaţii sanitare şi oficiu 6 de nivel. Circulaţia verticală se realizează atât pe casa de scara cât şi cu un lift de persoane. Pe latura opusă accesului principal clădirea dispune de o scară de evacuare. La nivelul terasei de peste clădire exista platforma de filmare pentru linia de 16m, iar spaţiul dintre copertina stadionului şi învelitoare este destinat poziţionării echipamentelor pieselor de instalaţii.
Terenul de joc a rămas acelaşi, fiind înierbat şi având dimensiunile: 105×68 metri. Exista instalaţie de degivrare, dar nu îndeplineşte condiţiile necesare de funcţionare, fiind nevoie de înlocuirea acesteia.

PISTA DE ATLETISM – În SF-ul inițial s-a prevăzut refacerea pistei de atletism parțial, doar în zonele de intervenție pentru realizare altor lucrări. Ulterior, urmare a consultărilor cu reprezentanții Federației Române de Atletism și ai IAAF în vederea omologării pistei de atletism, a rezultat ca fiind necesare lucrări de refacere a acesteia în totalitate, incluzând şi zona de obstacole, săritură în lungime, săritura cu prăjina, aruncare disc/ciocan etc . Pentru a putea fi omologata,aceasta tebuie să îndeplinească următoarele condiţii: -se se adauge încă un culoar către tribune, ajungându-se la un total de 6 culoare de alergare. – să aibe o lungime de 400 metri şi să includă şi o zonă de sprint cu lungime în linie dreaptă de 130 metri. -suprafata de evoluţie să fie din tartan turnat pe suprafaţa din asfalt. – să se prevadă arii (parţial existente) pentru săritură în lungime, săritura în înălţime şi alergare cu obstacole. -zona de sprint şi start să fie poziţionate lângă tribuna 2, opus tribunei 1, asfel încât să existe o vizibilitate completă asupra tuturor culoarelor. Datorită apropierii de pistă, locurile din tribune au în general vizibilitate bună doar asupra culoarelor interioare.

Pe noul stadion …

..va evolua Pandurii Târgu Jiu, însă tot acolo vrea să evolueze meciurile de pe teren propriu şi Viitorul Pandurii Târgu Jiu și mai nou FC U Craiova, echipa lui Adrian Mititelu.
Rămâne de văzut ce capacitate de administrare a arenei sportive va avea Direcția Publică de Patrimoniu din cadrul Primăriei Tg-Jiu pentru ca stadionul să nu aibă soarta altora din țară, adică să producă pierderi uriașe în bugetul municipalității.

Loading...

Citește și

Panică doar pentru unii la Peșteana de coronavirus! Vecinul primarului și vărul vicelui de Bîlteni ară nepăsători în albia majoră a Jiului

Legea interzice efectuarea de lucrări în albia majoră a Jiului dar, cu toate acestea la …

3 comentarii

  1. Jos haita roșie!

    De ce ar trebui să fi mers la jocurile echipei de fotbal?! Un stadion municipal nu este al echipei de fotbal, ci este al municipiului, al cetățenilor; ca să nu mai vorbesc despre faptul că fotbaliatorii nu sunt mai importanți decât alți sportivi. Am văzut, de exemplu, cum alergătorii se pregătesc prin parc… iar rezultatele lor sunt demne de luat în seamă, în comparație cu cele fotbalistice.
    Cu privire la cârciumar, în urma lui au rămas multe dezastre, un sistem de canalizare depășit – ca și cârciumarul roșu, chiar dacă s-a lăudat că l-a reabilitat chiar (i)el, deplorabil, un sistem public de apă, groaznic, cu șef politruc numit de către mafia roșie, un Centru al orașului prăpădit, căruia nici vopseaua nu-i mai poate ascunde urățenia, precum și câțiva îmbogății de partid, după ce au exploatat zeci de ani cetățenii, primind și plocoane de la același glicemic fost primar, în timp ce instituțiile statului, toate conduse de șefi ai sistemului mafiot, au mâncat salariile babane fără să-și facă datoria. Foarte mulți oameni au plecat din fața moliilor roșii, foarte mulți vor pleca și de acum înainte, și mai mulți odată cu șubrezicea CEO. Măgăoaia din fața primăriei nu poate să înlocuiască lipsa șoselei de centură; în urma mafiei roșii rămânând doar gașca lui cârciumaru, tudor și alți bezmetici cu tupeu, care au devalizat orașul. Părerea mea.

    • Felicitari pentru radiografie! Daca ar gandi macar jumatate din oamenii din oras ca tine eram cu ani lumina in fata. Ai o dreptate izbitoare. Comtinua ceea ce faci si sper ca oameni ca tine sa i regasim in conducerea orasului.

  2. Păi cu o taxă penibilă de 10000 de lei stabilită de consilieri ce poate să facă? Jumătate din sumă îi va trebui să facă ordine după meci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.