Prunele, un tonic pentru sănătate!


Prunele se consumă în toate anotimpurile anului și sunt tolerate chiar și de persoanele suferinde de ulcer duodenal. Aceste fructe dulci, zemoase, cu o culoare unică în lumea fructelor, au proprietăţi terapeutice excepţionale: energizante, tonice pentru sistemul nervos, diuretice, depurative, emoliente şi laxative. De asemenea, prunele sunt apreciate de terapeuți pentru efectele lor decongestionante asupra ficatului

Prunele, rudă de ”sânge” cu caisele, piersicile și nectarinele
Specialiștii susțin că prunele (Prunus domestica) sunt rudă “de sânge” cu piersicile, cu caisele şi cu nectarinele. Consumate în stare proaspătă, delicioasele fructe reprezintă un cocteil excelent de substanţe antioxidante.

Prunele pot fi valorificate în diverse preparate culinare
Prunele pot fi valorificate în diferite preparate culinare: (tarte, prăjituri, gemuri, magiun, jeleuri, şerbet, compot, mâncare) şi sub formă de băuturi-de la ţuică, devenită băutură naţională în țara noastră , până la cidru, rachiu, oţet şi esenţă, (substanţă folosită la prepararea lichiorului de vanilie).

Fructele proaspete sunt renumite pentru beneficiile lor
Beneficiile cele mai importante ale consumului de prune proaspete, dar şi al celor uscate se datorează conţinutului mare de vitamine : A ( o doză semnificativă-33 mg la 100 g fruct), B1, B2, C, de săruri minerale : mult potasiu (210 mg la 100 g fruct), calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, hidraţi de carbon, acizi organici, fenoli şi al pigmentului natural al fructului-antocianina.
Prunele sunt recomandate de nutriţionişti pentru efectele lor: antihelmintice, diuretice, depurative, tonice ale sistemului nervos, emoliente, energizante şi laxative. Principalele substanţe active din compoziţia prunelor recomandă delicioasele fructe de toamnă în combaterea a cel puţin 80 de afecţiuni de la cele biliare, hepatice, renale, ateroscleroză şi până la inflamaţii ale splinei, nevroze, gută, obezitate, psihastenie şi hipertensiune. Mai mult, substanţele active conținute de prune protejează celulele creierului, cresc imunitatea, menţin sănătatea pielii şi reduc riscul de apariţie a bolilor cardiace.

Virtuţile antioxidante ale fructului
Nutriţionistul francez Eric Favre a studiat în originalul său laborator compoziţia acestui fruct şi susţine că : „Sorbitolul conţinut de prună, adică un alcool derivat din glucoză şi fructoză, provoacă golirea imediată a vezicii biliare şi accelerează tranzitul intestinal. Totodată, pruna mai conţine o anumită substanţă, un indol rar, cu efect laxativ. Prunele violete conţin din belşug vitaminele E, PP şi caroten-un coctei cu virtuţi antioxidante care combat bolile cardiovasculare, cancerele şi îmbătrânirea ţesuturilor”. De asemenea, prunele sunt indicate şi în dieta persoanelor iritabile sau nervoase din cauza congestiei hepatice.

Previn îmbătrânirea prematură
Datorită resveratrolului, o sursă naturală renumită pentru longevitate, conținută de coaja acestui fruct de toamnă, prunele previn îmbătrânirea prematură a organelor interne, dar şi a pielii.

Protejează împotriva degenerescenţei maculare
Această afecţiune oftalmologică apare odată cu înaintarea în vârstă. Odată cu apariţia bolii este afectată vederea centrală. S-a constatat că vitamina A, prezentă în compoziţia fructului, este substanţa protectoare .

Dieta cu prune creşte puterea de concentrare
Pruna creşte puterea de concentrare, datorită magneziului, un oligoelement care luptă împotriva oboselii, a stresului şi anxietăţi. O cură de două săptămân pe lună, creşte capacitatea de concentrare în cazul persoanelor care depun eforturi intelectuale prelungite.

Prunele, un aliat pentru sănătatea femeilor
Nutriţioniştii au constatat că aceste fructe ajută femeile gravide, chiar în ultimul trimestru de sarcină, deoarece combat constipaţia. Nu trebuie consumate în exces, pentru că sucul fructului este un laxativ puternic! În acelaşi timp, când sunt consumate zilnic, fără excese, prunele previn osteoporoza, hipertensiunea arterială şi problemele dentare. Datorită conţinutul de apă, de fibre şi de sorbitol, un îndulcitor natural cu proprietăţi laxative, prunele sunt fructe care combat constipaţia.

Preparate importante din prună

Ţuica şi maceratele
Când este consumată cu măsură, ţuica de prune este un leac pentru stomac, spun nutriţioniştii. Mai mult, această licoare este un lichid ideal pentru prepararea unor macerate din plante, folosite pentru afecţiuni interne, cum ar fi tincturile şi pentru frecţii reumatice (borhotul, obţinut după distilare). Pentru uz extern, sub formă de frecţii antireumatice, se foloseşte Borhotul de prune, rezultat după distilarea ţuicii. În Maramureş şi în Argeş, borhotul este folosit cu succes ca un remediu în combaterea stărilor de leşin (sub formă de frecţii la încheietura mâinilor).

Prunele trebuie consumate proaspete
Prunele sunt eficiente când sunt consumate proaspete, la temperatura camerei. Pe măsură ce trece timpul de la data când fructele sunt recoltate şi până când le consumăm, aportul subtanţelor active scade, deoarece prunele sunt sensibile la lumină. Prunele se consumă sub formă de gustare sau ca o masă separată.

Prunele nu se consumă ca desert!
Prunele nu se consumă ca desert, după o masă consistent! Le putem mânca înainte de masă sau la un interval de trei ore după o masă principală.
Nutriționiștii recomandă ca diabeticii să le consume cu prudenţă
În cazul diabeticilor, prunele trebuie consumate cu mare prudenţă, la indicaţia medicului specialist şi în concordanţă cu meniul zilei, evitându-se astfel, depăşirea glucidelor recomandate.

sursa: click.ro

loading...
Loading...

Citește și

Tot ce trebuie să știi despre spondiloza lombară

Spondiloza este un termen medical folosit pentru a descrie diferite forme de degenerare a coloanei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: