Reacţia CEO la atacurile Bankwatch şi Greenpeace

SE-TURCENI

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a decis punerea în funcţiune a grupului 7 al Termocentralei Turceni în urma unei solicitări a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), prin hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea  funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al companiei, Elena Zamfir.

Precizarea vine ca urmare a unui comunicat de presă remis marţi de organizaţiile de mediu Greenpeace şi Bankwatch în care anunţă că au au sesizat Garda de Mediu Gorj pentru faptul că, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost repornit grupul 7, care îşi epuizase încă din 2014  perioada de funcţionare şi nu mai are autorizaţie de mediu.  „Grupul a fost pus în funcţiune la solicitarea DEN, prin Hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului în  situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. Respectivul grup şi-a epuizat orele de funcţionare. Conform Deciziei etapei de încadrare nr.142/27.06.2014 emisă de APM Gorj pentru proiectul ‚Modernizare instalaţii de desprăfuire gaze de ardere – ESP la grupul energetic nr. 7 în vederea reducerii emisiilor de praf la coş sub 50 mg/Nmc Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic  nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6’, este precizat faptul că „la punerea în funcţiune a instalaţiilor modernizate se va solicită revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, acest lucru fiind solicitat de către conducerea SE Turceni la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea  blocului în funcţiune.De menţionat este faptul că grupul energetic nr 7 nu a fost niciodată redenumit”, a spus Elena Zamfir.

Acuze

Potrivit comunicatul de presă al organizaţiilor de mediu,Termocentrala Turceni, aparţinând Complexului Energetic Oltenia (CEO), la care în anii 1978-1987 au fost construite 7 grupuri energetice, funcţionează în baza reglementărilor unei autorizaţii integrate de mediu emise  în martie 2014 de Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj.  Această autorizaţie nu include grupul 7, deoarece acesta din urmă îşi epuizase perioada de funcţionare la începutul anului 2014. Reprezentanţii  organizaţiilor precizează că grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligaţiilor  legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcţiona doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei  derogări, timp de 5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau faţă de alte grupuri energetice de la Turceni. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: