Recomandări importante de vacanță de la un medic ortoped: „A crescut numărul accidentelor la sporturile pe plajă”


Marea majoritate a românilor sunt în vacanță, iar mulți dintre ei aleg să meargă la mare să se relaxeze și să uite de griji. Cum grupul de prieteni e numeros, jocurile pe nisipul fierbinte de pe malul mării sunt și ele așteptate de toată lumea.

Ion Codorean e ortoped și are de-a face cu mulți oameni accidentați, chiar dacă marea lor majoritate sunt sportivi. Operează cam 30 pe lună în medie și a întâlnit tot felul de accidentări! El explică de ce practicarea sporturilor pe plajă este periculos și trage un semnal de alarmă pentru cei care joacă fotbal, volei, badminton în vacanță. Aceste activități fac parte din bucuriile verii, dar trebuie să fie practicate cu mare atenție. Ele se pot lăsa cu entorse de gleznă și de genunchi, fracturi, rupturi de ligament sau de menisc. „În timpul jocurilor de fotbal sau de volei pe plajă se aleargă după minge, nisipul nu e drept, îți alunecă piciorul, te trântești pe nisip și se pot produce accidentări neplăcute. Aș putea spune că cel mai riscant sport este fotbalul pe plajă! Pentru că obosești mult mai repede, pentru că alergi mult pe o suprafață denivelată, există și contact, aluneci, te arunci pe jos. Numărul accidentărilor ca urmare a practicării sporturilor pe plajă a crescut anul acesta față de alți ani”, spune doctorul ortoped Codorean. Acesta a fost și medic la echipa de fotbal Steaua între 2000 și 2002. Medicul de 46 de ani are câteva precauții pe care iubitorii de mare și de mișcare pe plajă pot ține cont pentru a preveni accidentările urâte: „Ideal este ca sporturile de plajă să se practice desculț, fără niciun fel de încălțăminte, cu atenție sporită la cioburi sau scoici. Șlapii sau papucii de plajă reprezintă cea mai proastă opțiune, pentru că piciorul nu stă fix și se alunecă în ei și astfel se produc cele mai multe dintre entorse”. Schiul nautic și kiting-ul sunt și ele periculoase. „La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se răsucește kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta, iar la schi nautic, se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu da drumul la sfoara și se pot produce accidentări foarte grave”, mai spune acesta.
sursa:libertatea.ro

loading...
Loading...

Citește și

Ce este Evali, noua boală provocată de țigările electronice!

O nouă boală indusă de țigara electronică este Evali, afecțiunea care în România este necunoscută. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.