Regele Mihai a murit. Legăturile Alteței Sale cu sportul: schi, mașini, rugby și oină!


Fostul fotbalist Constantin Anghelache l-a învățat să schieze pe Regele Mihai, decedat pe 5 decembrie 2017. Constantin Anghelache (1920-2015) a devenit în 1938 instructorul de schi al viitorului rege Mihai I. A rămas lângă Alteţa Sa timp de patru ani, practicând în paralel schiul şi fotbalul la Unirea Tricolor.

“În studenţie, în afara fotbalului, îmi plăcea foarte mult să schiez. Eram destul de bun şi la acest sport, motiv pentru care am devenit instructorul Batalionului 4 Vânători de Munte din Predeal. Având această calitate, în anul 1938 am primit ordinul să mă prezint la colonelul Bercea, şeful aşa-numitului batalion de siguranţă regal”, s-a destăinuit, într-un interviu pentru Libertatea din 2014, regretatul Constantin Anghelache.

Omul, care a pătimit în închisorile comuniste pentru că s-a opus ca echipa sa, Unirea Tricolor, să fie preluată de Ministerul Afacerilor Interne, a continuat: “Aşa am devenit instructorul de schi al batalionului respectiv şi, implicit, al regelui Mihai I. Am ocupat această funcţie timp de patru ani, până în 1942, când mi-am terminat cursurile la ANEF”.

“Pot spune despre Majestatea Sa că şi-a dat toată silinţa pentru a deprinde tainele acestui sport. De bine, de rău, se pricepea. Glumesc, regele ştia să schieze. Era un om foarte drăguţ şi civilizat. Se vedea de la o poştă că nu face parte din marea masă a oamenilor din România. Avea prestanţă!”.

Din 1942 însă, drumurile celor doi s-au despărţit definitiv. Regele Mihai a luat, la sfârşitul anului 1947, calea exilului, iar Anghelache, un an şi ceva mai târziu, pe cea a închisorilor comuniste.

Nici după Revoluţie, când Majestatea Sa a revenit în ţară, Anghelache nu şi-a mai revăzut elevul: “N-a fost să fie să ne mai întâlnim. Dar nu se ştie niciodată”.

Regele Mihai a avut legături strânse cu sportul, l-a practicat, l-a condus şi l-a îndrăgit. De exemplu, Casa Regală a României patronează Federaţiile de rugby, oină, dar şi Comitelul Olimpic Român.

Regele Mihai a fost un pasionat al sportului cu motor. Banii n-au fost niciodată o problemă pentru el în tinereţe, iar maşinile stăteau în garajul lui ca la expoziţie. Când a primit prima maşină, Mihai I nici măcar nu era rege. Avea doar şase ani, dar o pasiune înnăscută pentru caii-putere. Regele a avut multe maşini, dar preferata sa a fost mereu Jaguarul SS 100 Supersport, în zilele noastre, o astfel de bijuterie se vinde cu peste 400.000 de euro.

„În anul 1937, viaţa părea să-i surâdă statornic viitorului Rege Mihai I: era un Principe tânăr şi frumos, adorat de popor, având în perspectivă urcarea pe tronul unei ţări pornite pe calea prosperităţii şi a civilizaţiei. a împlinirea vârstei de 16 ani, pe când se pregătea să intre în armată, Guvernul, prin Ministerul Aerului, cunoscând pasiunea pentru mecanică a Principelui, a hotărât să-i dăruiască un automobil de marcă. În 1937, firma englezească Standard Swallow, din care s-a născut prestigioasa uzină Jaguar, a început fabricarea modelului SS Jaguar 100, din care s-au produs, între 1937 şi 1941, un număr de 116 exemplare. Primul dintre acestea a fost oferit de Guvern Marelui Voievod de Alba-Iulia. Destinul întortocheat al acestei maşini îi conferise dintru început caracterul unei maşini de colecţie: este nu numai o maşină regală, nu numai o creaţie superb desenată şi excelent dotată tehnic, ci şi prima dintr-o serie foarte scurtă. Încă un amănunt: este primul automobil pe calandra căruia apare vestita figurină-jaguar care, de-atunci, împodobeşte maşinile de această marcă”, este descrierea cărţii ”Istoria întortocheată a jaguarului albastru – Jaguarul Regelui Mihai”.

sursa: libertatea.ro

loading...
Loading...

Citește și

Sute de cadavre ies la iveală pe Everest. Vezi cauza!

Schimbările climatice dezvăluie fața sumbră a Everestului. La 8848 m deasupra nivelului mării, în munții …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.