duminică , 15 decembrie 2019 - 20:43

Rețetele vânătorești ale unui târgujian: fazan cu sos alb

fazan-bun-de-gatit

Constantin Buțu din municipiul Târgu Jiu este un vânător cu experiență. Una dintre rețetele sale preferate este fazanul cu sos alb.

fazan-1
Vânătorul spune într-un interviu acordat Agerpres că „fazanul proaspăt împușcat se lasă în pene și se pune într-un loc răcoros timp de două-trei zile, pentru a deveni fraged. Abia apoi se curăță de pene și de intestine și se trece la prepararea lui propriu-zisă. Unul dintre cele mai delicioase moduri de a găti fazanul este tocănița cu sos alb”. Nea Costică spune că o tocăniță bună se face din patru fazani, „ca să ajungă mâncarea la toată ceata de vânători!”. Pe lista de ingrediente se regăsesc: două kilograme de ceapă, două fire mari de praz, un ardei gras mare, două căpățâni de usturoi, câteva linguri de smântână grasă, trei-patru linguri de untură, sare, piper, verdeață (pătrunjel, mărar). „Se porționează fazanii și se păstrează și pipotele, ficățeii și inimile, care se adaugă la jumătatea timpului de gătire, pentru că se coc mai repede. Ceapa se curăță și se taie mărunt, iar apoi se pune la călit în untura încinsă. Se poate folosi și ulei, însă untura dă un gust mai bun acestui preparat. Ceapa se călește la foc mic, iar între timp se curăță celelalte legume și se taie la fel de mici, pentru ca pe parcursul celor trei ore de fierbere a acestei tocănițe să se topească practic, astfel încât să formeze un sos delicios. Se pun și acestea la călit peste ceapă, se lasă câteva minute, apoi se adaugă carnea, se mai călesc toate câteva minute”, spune vânătorul.

vanatoare-fazan
Delicatesă!

Secretele sosului sunt bine știute de către vânător. Acesta a pregătit acest fel de mâncare de foarte multe ori. „Se pune apă cât să treacă peste carne, se pune capacul și se lasă la foc mic, amestecând din când în când. Se mai completează cu apă atunci când scade, până când carnea de fazan devine foarte moale, iar legumele s-au făcut aproape ca o pastă. Cantitatea de ceapă poate părea mare, dar acesta este secretul sosului, ceapa se va topi alături de celelalte legume, iar sosul rezultat va fi foarte bun. La final se adaugă usturoiul tocat sau trecut prin presă, se mai lasă câteva minute, se adaugă smântâna, sare și piper, se amestecă, bineînțeles, și se ia de pe foc, după care se adaugă verdeața. Se servește cu pâine țărănească și alături de un vin roșu sec”, ne mai spune nea Costică. Puteți găti fazan oricând, însă perioada de vânătoare la fazan se desfășoară de la începutul lunii octombrie și până la sfârșitul lunii februarie.

loading...
Loading...

Citește și

Câștigători Festivalul- concurs “Corala Gorjeană- Stelian Florescu” 2019

O nouă ediţie a Festivalului-concurs „Corala Gorjeană” s-a desfăşurat joi, 12 decembrie 2019, la Colegiul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: