Risc MAJOR pentru CEO! Grupurile termocentralelor, ÎNCHISE câte 6 LUNI!


Conformarea României la noile standarde europene de mediu privind producţia de energie pe cărbune ar însemna o perioadă de oprire de cel puţin şase luni pentru fiecare grup din Oltenia, însă autorităţile române vor cere o derogare pentru centralele Turceni şi Rovinari, a declarat, miercuri, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă pe tema strategiei energetice a României.

Decizia Comisiei Europene (privind limitele de noxe pentru anul 2021 – n. r.) permite valori de conformare destul de restrictive privind emisiile, chiar extrem de restrictive, interpretarea fiind diferită de la stat la stat, la fel şi abordarea. Polonia şi Bulgaria au contestat deja procedural această decizie, Dar cel mai important lucru care rezultă de aici este următorul: o analiză primară a valorilor-limită de emisii corelată cu instalaţiile pe care le avem arată că în toate cazurile nu sunt suficiente măsuri secundare, ca atare abordarea este de a se lua măsuri primare, care înseamnă efort investiţional foarte mare şi, mai important, o perioadă de oprire de minimum şase luni pentru fiecare grup energetic. Vorbim de schimbarea arzătoarelor în noua tehnologie’, a arătat Vişan, citat de Economica.net.

Potrivit acestuia, România se pregăteşte să ceară derogări pentru centralele Rovinari şi Turceni, însă acest lucru nu este posibil pentru centrala de la Craiova, unde există deja un infringement pentru probleme de mediu.

‘Avem situaţii deosebite. Putem vorbi de astfel de derogări în cazul centralelor de la Rovinari şi Turceni, dar avem deja infringement zonal la Craiova, deci aici va trebui să ne conformăm cerinţelor europene până în 2021’, a susţinut secretarul de stat.

El a precizat că va fi realizat un studiu privind identificarea măsurilor ce trebuie luate şi ce vor însemna acestea din punct de vedere tehnic şi investiţional.

‘Un alt element esenţial este că aceste ţinte sunt valabile pentru toate statele, deci din păcate va fi îngrămădeală, ca să folosesc un termen accesibil, privind achiziţia acestor noi arzătoare. Foarte puţine firme în lume au tehnologia pusă la punct’, a adăugat Vişan.

Potrivit publicaţiei menţionate, oficialul ministerial a mai spus că România va propune Comisiei Europene un program de conformare la noile standarde de mediu, astfel încât să nu fie oprite centralele din Oltenia.

‘Noi elaborăm un grafic în acest sens. Am înfiinţat un grup de lucru împreună cu ANRE, cu Ministerul Mediului şi cu Transelectrica şi vom duce în Guvern şi, apoi, la Comisia Europeană, un program concret de conformare, în condiţiile în care nu ne putem în niciun moment gândi că vom opri aproape 1.600 de MW în Oltenia, în fiecare moment, şi să avem în acelaşi timp cu ce asigura siguranţa în sistemul energetic’, a mai spus acesta.

În luna iulie 2017, Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, preciza că noile standarde europene de mediu ar însemna închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune din România.

‘Acest pachet (de directive europene – n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil. Este important să înţelegem de ce 550 şi nu 750. Ne limitează tehnic’, a arătat Boza.

Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalaţii care să reducă poluarea.
‘Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune’, a mai susţinut oficialul CE Oltenia.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

  1. oare pana cand vom inghiti ca niste gusteri nehaliti toate bazaconiile din directivele europene? producem la rovinari ai turceni cel mai ieftin curent pe carbune din ue ..asta e motivul pt care vor sa ne inchida! termocentralele din germania polueaza de 50 de ori mai mult ca cele din romania.. avem si noi 4000mw amarati pe langa cei 70 000 din germania, dar si pe aia vor sa ii inchida. guvern si tara de sclavi

  2. Producerea energiei electrice ne-a mai ramas 100/100 romaneasca si asta le sta in gat unora. Oficialii nostri de la Bruxelles si din tara , trebuie sa se implice pentru mentinerea capacitatilor energetice.

  3. Imi place de baietii astia destepti ca virbesc de timp, dar bani au? Abia achm o sa vada ca anul asta va fi un an de supravietuire. La asa echipa de conducere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.