Riscă PRIMĂRIA Motru INSOLVENŢA? Ce spune PRIMARUL


Gigel Jianu spune că are nevoie de 160 de miliarde de lei la recent aprobata rectificare bugetară pentru a nu avea probleme cu funcţionarea primăriei până la sfârşitul anului.

Pe pagina de socializare a PNL Motru a fost distribuit, săptămâna trecută, un comunicat de presă al Asociației Orașelor din România către premierul României. În document i se solicită Vioricăi Dăncilă, citez: să intervină pentru revizuirea proiectului de ordonanță privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 sau să „își asume public falimentul previzibil” spre care se îndreaptă orașele. Gigel Jianu spune că Municipiul Motru nu va intra în faliment, dacă nu vor veni sumele necesare la rectificare. Nu exclude însă insolvența. Edilul PNL afirmă că ar avea nevoie de 16 milioane de lei pentru a încheia anul 2019 în bune condiții. Din acești bani, 3 milioane sunt necesare pentru asigurarea cofinanțărilor la proiecte. Gigel Jianu acuză guvernul PSD-ALDE că, de la an la an, prin măsurile pe care le-a luat a redus veniturile autorităților locale și a crescut cheltuielile. Edilul liberal spune că bugetele primăriilor au fost afectate de majorarea salariilor, acordarea normei de hrană, a voucherelor de vacanță și transferul cheltuielior sociale către autoritățile locale. Potrivit lui Jianu, datoriile primăriei se ridică, în acest moment, la 40 de miliarde de lei către bugetul de stat și furnizorii de utilități. “Am constatat că sumele alocate sunt absolut insuficiente pentru a acoperi strictul necesar funcţionării până la sfârşitul anului. Pentru municipiul Motru, suma necesară este de 16 milioane de lei suficienţi până la sfârşitul anului. Aici am inclus şi cofinanţările, pentru că, în anii precedenţi, de câte ori Consiliul Judeţean împărţea banii, Motrului nu-i era atribuită nicio sumă sub pretextul că nu are proiecte în derulare şi nu are cofinanţări. Acum, avem şi se impune şi această sumă, 3 milioane de lei pentru cofinanţări şi restul pentru funcţionare. Dacă nu vin aceşti bani, şi municipiul Motru, alături de peste 50% din oraşele şi municipiile din ţară va avea probleme. Sunt prevederi legale unde este prevăzută situaţia de criză financiară şi apoi insolvenţa autorităţilor. Falimentul Primăriei Motru e mult spus, dar insolvenţa autorităţilor este posibilă. Mă îngrijorează. Politica asta dezastruoasă dusă de guvern în ultimii ani a creat numai şi numai probleme autorităţilor. De la an la an, ni s-au redus veniturile, în schimb, n-au fost crescute cheltuielile prin hotărâri de guvern şi prin legi. Nu trebuie să uităm că au crescut salariul minim pe economie, au crescut salariile în general, ne-au fost trasnferate cheltuielile sociale fără să primim fonduri. Au fost crescute de către guvern cheltuielile fără să ni se indice vreo sursă de finanţare sau să fim sprijiniţi în acest sens. Restanţe salariale nu avem, dar datorii, da. Este vorba de 40 de miliarde obligaţii către bugetul de stat şi către furnizorii de utilităţi”, a conchis edilul.

Loading...

Citește și

El este candidatul PSD la Primăria Tg-Jiu!

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a anunțat, joi, că Ciprian Florescu  este candidatul susținut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.