duminică , 16 februarie 2020 - 21:51

RISIPĂ DE BANI PUBLICI la primăriile din Gorj! Spor pentru solicitare neuropsihică, salarii umflate din pix, prăjituri și garoafe, lucrări neefectuate

bani-primari

Controalele făcute anul trecut de inspectorii Camerei de Conturi Gorj au scos la iveală abateri de la legalitate și regularitate care au prejudiciat bugetele primăriile şi societăţile cu capital de stat din judeţul Gorj cu aproape 5 milioane de lei, din care 204.000 de lei foloase necuvenite. Cele mai mari prejudicii au fost descoperite la primăriile Padeș, în perioada cât a fost condusă de Mihăiță Troacă, Turceni, Crasna, Câlnic și Alimpești, la societatea de gospodărire comunală Padeș Util, și la Asociația Sportivă ”Jiul” Rovinari.
Primarii gorjeni continuă să risipească banii publici pentru acordarea unor sporuri fanteziste, pe cheltuieli inutile pe care nu le pot justifica, ori pe lucrări care nu se regăsesc ca fiind executate.

Constantin-Tucu-(Borascu)

Ce premii, sporuri și suplimente ilegale au plătit primăriile

Raportul Curţii de Conturi, publicat la începutul acestei săptămâni, arată dezastrul din activitatea financiară a primăriilor din Gorj și confirmă bătaia de joc la adresa bugetelor locale practicată de aleșii locali.

dumitru-galceava
Sporuri și indemnizații acordate ilegal, salarii umflate din pix, plăți nelegale pe lucrări neefectuate ori supraevaluate, achiziții de băuturi răcoritoare, prăjituri, ori garoafe, reprezintă doar o parte din cheltuielile fără temei legal făcute de primari din taxele și impozitele colectate de la cetățeni.
Concret, inspectorii au constatat că Primăria Borăscu a efectuat nelegal, în anii 2013 și 2014, cheltuieli de personal, reprezentând spor de dificultate în sumă de 163.000 de lei. La aceeași entitate, s-a descoperit că, în perioada decembrie 2012 – septembrie 2015 unor angajaţi care desfăşoară activităţi în cadrul unei echipe de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile li s-au plătit indemnizații, într-un cuantum mai mare decât cel legal şi fără documente justificative, care totalizează 74.000 de lei.
La Primăria Câlnic funcționarii au primit până și spor pentru solicitare neuropsihică. Mai precis, în perioada noiembrie 2012 – decembrie 2014 au fost efectuate plăţi nelegale pentru indemnizaţie de dispozitiv, spor de confidenţialitate, spor de fidelitate şi spor pentru solicitare neuropsihică în sumă totală de 157.480 lei.
Dar nu numai angajații primăriilor au fost favorizați, ci și consilierii locali. Așa s-a întâmplat la Crasna, unde unii aleși ai comunității au încasat, în 2014, indemnizaţia de şedinţă, în condiţiile în care aceştia au absentat la întrunirile ordinare de consiliu şi comisiile de specialitate, iar în luna aprilie a aceluiași an au primit bani și pentru participarea la o şedinţă extraordinară de consiliu local, contrar prevederilor legale.

vulpe-dumitru-primar-calnic-3
Peste 215.000 de lei a plătit ilegal pentru cheltuieli de personal și Primăria Prigoria. Astfel, timp de trei ani, iulie 2012 – iunie 2015, au fost efectuate plăţi nelegale reprezentând indemnizaţie de dispozitiv şi spor de confidenţialitate, în sumă de 170.410 de lei şi 44.899 de lei contribuții angajator.
Aceleași sporuri, fără temei legal, au primit și angajații Primăriei Polovragi, în perioada noiembrie2012 – iunie 2015, suma fiind de 147.587 de lei.
Cea mai mare sumă a fost descoperită la Primăria Turceni, unde entitatea a plătit, nelegal, în perioada mai 2012 – mai 2015, peste 358.000 de lei, sporul de dispozitiv, normă de hrană, spor dificultate şi contribuţiile angajatorului datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prăjituri și garoafe de 10.400 de lei, la Negomir

gruescu-ion-primar-negomir

Premii, sporuri și suplimente aberante au determinat majorarea nejustificată a cheltuielilor de personal și la Primăria Negomir. Instituția a plătit, în perioada aprilie 2012 – iulie 2015, peste 163.000 de lei, indemnizaţii de dispozitiv, spor de confidenţialitate, suplimentul postului, suplimentul treptei de salarizare şi premiul de 10%.
Primarul Ion Gruescu a fost mână largă când a venit vorba de o gustărică în primărie și sensibil cu alegătoarele, așa că ce mai contează o majorare nejustificată a cheltuielilor cu 7.000 de lei pentru alimente, băuturi răcoritoare şi prăjituri și 3.400 de lei pentru achiziţionarea a 1.700 de garoafe , dacă toată lumea a fost mulțumită.

Elena Mosor a făcut plăți ilegale cu banii din Fondul de intervenție al Guvernului

mosor123

La Alimpeşti nu sporurile ilegale sunt problema, ci un prejudiciu constatat de inspectorii de conturi urmare a unor lucrări neefectuate dar plătite din fondurile primite pentru refacerea drumurilor afectate de inundații.
Mai exact, primarul Elena Mosor  a plătit 91.000 de lei pentru lucrări nerealizate în conformitate cu caietul de sarcini la obiectivele de investiţii privind reabilitarea de drumuri comunale şi săteşti finanţate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii. Primărița Mosor a risipit bani publici și pentru autoturismul din dotarea primăriei, depășind cota de combustibil și, în plus, a mai decontat cheltuieli de transport în baza unor ordine de deplasare neînregistrate în registrul de intrări-ieșiri al entităţii, pentru o mașină proprietate personală cu care au fost efectuate deplasări în localităţi şi la agenţi economici care nu aveau relaţii instituţionale sau comerciale cu instituția pe care o conduce. De asemenea, potrivit inspectorilor de conturi, s-au făcut deplasări în zilele de sâmbăta și duminica ale conducătorului auto cu autoturismul proprietatea Primăriei Alimpeşti la diverse obiective de pe raza comunei, acesta fiind alimentat folosind cardul instituției și depășind astfel normativul stabilit potrivit legii cu suma totală de 6.500 de lei.

Prejudiciu de 57.000 de lei, la Crasna

vamvu-aurel-primar-crasna-(2)

Probleme la unele lucrări au fost depistate de inspectorii Camerei de Conturi Gorj și la Crasna. Primăria a efectuat plăţi nelegale privind cheltuielile pentru bunuri şi servicii, ca urmare a neconformităţilor rezultate între elementele de deviz din situaţiile de lucrări şi cele din oferta financiară la lucrările de execuţie a unor punţi pietonale, lucrările de decolmatare rigole şi podeţe pe drumul forestier Cărpiniş, lucrările de reparaţii de urgenţă la drumurile forestiere Sunătoarea şi Valea Aninişului, în cuantum de 26.000 de lei.
Probleme au fost identificate și la obiectivul de investiţii executat în regie proprie „Construire clădire pentru birouri/sală de şedinţe în satul Cărpiniş, comuna Crasna, județul Gorj”. Inspectorii de conturi au constatat diferenţe între cantităţile de materiale înscrise în situaţiile de lucrări şi cele aprovizionate de primărie cu această destinaţie, precum şi la cheltuielile de transport decontate, estimând o valoare a prejudiciului de 31.000 de lei.

Cotojman i-a băgat în buzunar, ilegal, 23.000 de lei viceprimarului de la Roșia de Amaradia

cotojman2

Plățile fără temei legal, timp de trei ani, până în august anul trecut, reprezentând spor de dispozitiv și de confidenţialitate, în sumă de 12.500 de lei şi alți 13.000 de lei risipiți pe carburantul autoturismului aflat la dispoziția primarului Liviu Cotojman de la Roșia de Amaradia reprezintă cam o treime din sumele cu care a fost găurit bugetul local pe lucrări inexistente și produse fără documente justificative. Astfel, valoarea lucrărilor neefectuate la obiectivul de investiţii ,,Reabilitare învelitoare bloc comunal” și cea plătită pentru achiziționarea unor produse de balastieră, adică 696 tone de nisip şi 142 de tone piatră spartă (calcar), precum şi a contravalorii serviciilor de transport aferente pentru 7.470 km, pentru care nu există documente justificative, totalizează 89.500 de lei, sumă plătită ilegal și reținută ca prejudiciu de inspectorii de conturi.
Pe lângă toate astea, primarul Cotojman s-a dovedit a fi mărinimos și cu viceprimarul Constantin Vătrai, căruia i-a mărit, printr-o dispoziție, indemnizația lunară, astfel, suma  de 23.056 de lei, primită de acesta din noiembrie 2014 până în septembrie, anul trecut, a fost trecută tot la capitolul prejudicii, fiind mai mare decât cea prevăzută de dispoziţiile actului normativ care stabilește retribuțiile aleșilor locali.

 

Contract de asistență juridică – prejudiciu în bugetul comunei Fărcășești
Balu

La Primăria Fărcășești, inspectorii de conturi au descoperit că primarul Dănuț Bălu nu a pus în aplicare o sentință judecătorească prin care s-a stabilit nulitatea absolută a unui contract de asistență juridică încheiat cu nerespectarea prevederilor OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare. Bălu a ignorat decizia instanței și a prejudiciat în acest fel bugetul local cu peste 65.000 de lei, sumă plătită casei de avocatură după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Primăria Fărcășești avea încheiat de câțiva ani de zile un contract de asistență juridică cu casa de avocatură a soților Dondera, suma lunară plătită de instituție fiind de aproximativ 7.000 de lei.

Loading...

Citește și

Lovitură cruntă pentru bărbatul din Jupânești, acuzat că și-a agresat sexual fiica de 11 ani

Tânărul de 35 de ani, din comuna Jupânești, acuzat că şi-ar fi agresat sexual fiica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.