România importă masiv energie electrică. CEO funcționează cu grupurile descărcate, în plină iarnă, în vârf de sarcină!


Criză în energie, deși s-a încheiat și greva minerilor. Cam așa sunau titlurile din presa de specialitate, la începutul acestei săptămâni, de parcă revolta minerilor a determinat importurile semnificative de energie din ultima vreme. România importa 1.561 MW, marți, 22 ianuarie a.c, la ora 15.00, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național în timp real, postate pe site-ul Transelectrica, în timp ce Complexul Energetic Oltenia funcționa cu grupurile descărcate . La acea oră, producția de energie pe bază de cărbune ocupa locul al doilea, după hidrocarburi, cu 1.617 MW, din care 1.197 MW proveneau de la CE Oltenia.

521 de MW din Ucraina, 325 de MW din Serbia, 346 de MW din Ungaria și 293 MW din Bulgaria, intrau, marți, la ora 15,00, în România, în timp ce CEO funcționa cu grupurile descărcate în Rovinari, Turceni și Ișalnita, livrând în Sistemul Energetic Național doar 1.197 MW!

La ora 21,00 situația era aproximativ aceeași, importul scăzuse la 660 MW, iar CEO furniza în SEN 1.194 MW. ”De când lucrez în energie n-am întâlnit o astfel de situație: ca Dispecerul Național să nu încarce grupurile, în plină iarnă, în vârful de sarcină!”, afirma un energetician cu 30 de ani de experiență.

Dacă la termocentrala Rovinari grupul 5 se află în retehnologizare, cu termen de finalizare anul viitor, iar grupul șase e programat pentrut a fi dat la dispoziția Dispecerului Național în cursul zilei de miercuri, 23 ianuarie, la Turceni grupurile 3 și 5 sunt în rezervă. Celelalte șase grupuri mergeau descărcate, adică produceau între 119 și 222 MW, când ar putea să meargă la 300 – 310 MW.

Specialiștii din energie spun că există două variante care generează această situație: ori grupurile energetice nu pot fi încărcate, din diverse motive, ori la mijloc sunt interesele traderilor de a importa masiv energie.

Trebuie amintit faptul că, în luna septembrie a anului trecut, a fost prezentat programul de iarnă 2018-2019 și a fost constituită Comisia interinstituţională de analiză a grupurilor energetice, în vederea stabilirii disponibilităţii efective a unităţilor dispecerizabile.

„Rolul Comisiei este identificarea disponibilităţii reale de funcţionare a grupurilor energetice aferente fiecărui producător de energie electrică, astfel încât să avem o capacitate reală de producere a energiei electrice. Până la 30 octombrie, Comisia constituită va prezenta un Raport asupra stării grupurilor energetice din SEN”, scrie în acea prezentare a secretarului de stat Doru Vișan, potrivit economica.net.

În condiţiile în care, în acest an, pe fondul unui consum de peste 9.000 MW, România a ajuns să importe energie Ministerul Energiei a refuzat să facă public raportul, scriu jurnaliștii de la economica.net.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

13 comentarii

 1. De ce credeți că nimeni nu are curaj să demaste mafia din energie. Sunt interese de miliarde de euro,in spatele cărora sunt politicieni și securisti. Credeți că pe acești nermernici,i-au intreresat vreodată soarta acestor termocentrale ? Va spun clar că nu. Sunt interese foarte mari sa le falimenteze.

 2. România importa energie ieftină nu ?…., parca așa lătrau unii că cea de import este ieftină și ,,bio” sau eco !
  Sunt interese mari la mijloc , bani multi , alt ,,stat paralel” !

  • de unde dracul ieftina: este la acelasi pret aproximativ cu cel care se exporta cand e cazul …in functie de pretul zilei pe pzu

 3. Matei, si-a făcut efectul zeama de varza bag seama!!! Citezi economică.net, angajații marelui specialist Sebi Ghiță, unii dintre ei chiar ( sa vezi belea😜) mai “ competenti” decât tine!!! Specialisti in cancan😜😜😜! Baaaa, se rade 😜😜😜😜 câțiva, putini cei drept, cei care știu ce înseamnă SEN !!! Producție -transport-furnizare-distribuție! Stați dracului in banca voastră , aici nu e loc de războiul tău cu primarii care nu au cumpărat “ felicitări” de Crăciun, Paste etc!!! Oligofrenii pe care%i citați, specialiștii😜😜😜😜 anunțau importul energiei ieftine di UKRAINA!!! ROMANIA nu are interconectare cu UKRAINA, “ insula energetică Mukacevo “ este situată pe teritoriul Ukrainei, dar doar face tranzitul pe axa Germania Cehia-Slovacia, rușii nelăsându-se-i pe ucrainieni atunci cand a fost construită stația, sa intre cu “ țeava” acolo!!! Ar fi fost in avantajul nostru!!! Minerasule, esti “BIO “ la politici energetice , nu te-a contaminat vreo formula! Da, energia din import e la jumătate fata de prețurile CEO sau CEH!!! Si acum atentie: Hidro e ținuta de rezerva, dispecerul Ținându-i la 1500-1700 MWH, in condițiile hidraulicitatii scăzute, pe avarie, putând produce lejer 2500 MWH! OMW merge cu gaz la 820, Elcenul trebuie sa dea caldura , aveau dimineata o contribuție de 420 MWH, Romgazul merge cu 400 din 800 MWH, posibili!! De ce se merge cu grupurile pentru reglaj secundar si tertiar%?..Ca e mai ieftină din import, baaaa!! Hai Matei/ cu ochii după 2 lei/ mai bagă o cana !! De ce vrei tu😜 economică.net🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  PS. Ieri ti-am făcut rating, pana sa ștergi comentariul, citiseră deja 1200! Apoi încă vreo 4! Vrei rating??? Fa-te de ras!!!

  • Bai”desteptule”de 2 ani suntem conectați cu Cehia,Ungaria și Slovacia,datorita unui parteneriat de siguranță strategie energetică ,dar prețul plătit de Romania pentru energia importata nu fost niciodată mai mic de 96 de euro și un maxim de 149euro/mw..Prețul mediu de producție la CEO este de 44 euro/mea și cel de vânzare din contracte intre 52-61 euro/mw. Prețul cel mai bun este pe PZU dar implică și multe riscuri,pt.ca este variabil de la 5 euro la 120 euro în vârf de sarcina. Dar ce să știi tu bai „desteptule” ? Prețul la consumatorul final îl știi dacă te uiți pe factura de curent electric. Este reglementat la valoarea de 165 euro/mw. Diferența între prețul de vânzare al producătorului și consumatorului este data de costurile cu transportul ,distribuția și taxele percepute de statul român.

   • Stimate domn/ doamna “ adevărat zic”, postarea mea ar fi trebuit sa înceapă , in cazul in care eram unul dintre voi, cei 4-5 troli de la gazetutza, in felul următor: “ Brava ba , “ super-deșteptule” ! Eu sunt proasta, tu informat” ! Ma uit in oglinda si constat ca as face un demers cretinoid, sa dezbat politici energetice cu unul/ una care habar nu are de lucruri elementare, de clasa a III-a😜! Ca ENERGIA ELECRICA, vândută si produsă de CEO , are unitatea de măsura MWH, nu MW cum scrieți dumneavoastra! Cel mult , după scoala , un biet electrician seralist sau subinginer chiulangiu , fost coleg cu Cârciumaru! Unul care scrie ca, suntem conectați cu Cehia blabla, in baza unui “ parteneriat strategic..😜😜😜😜😜😜😜 Baaaaaa, e Directiva Europeană! Daca erai “ super deștept” , cand ai fi citit “ Mukacevo” , ai fi știut ca eu, Elena, știu despre ce vorbesc! ROMANIA NU CUMPARA ENERGIE! Prin urmare, nu plătește niciunul din prețurile pe care le zburătăciți cu mintea dumneavoastra de “ superdestept” ! TRADERII DE ENERGIE, cei care au rezervată capacitatea de transfer si plătesc TG( caută sa vezi ce înseamnă, poate devii supersuper-deștept) sunt cei care o fac! Si după logica Dvs, cumpara scump si vând ieftin😜😜😜😜 Postarea mea precedenta, se referea ka forma si fondul societății romanești, in care unul care vine de la cârciuma si se simte îndreptățit sa scrie ( crezând-se ziarist) despre gardienii din parc si cele doua umbrele de terasa😜😜😜😜 si normala😜😜😜, a doua zi preia de la unii care se ocupa de cancan si da cu părerere si supoziții despre ceva de care habar nu are! Asa cum nici nu super-deșteptule, probabil vreun trol amărât pe acolo “ mafia energetica😜” , ai băut o bere cu Matei/ cu ochii după doi lei, sa -ti dai cu parerea( proasta părere) depre ceva care va depășește priceperea! Matei, ordin pe gazetutza😜 Ramai bai fratele la : primărie/ primar Motru, la fel Albeni si Sacelu, de …. i-a mâncat in fund sa nu cumpere “ felicitări” pentru tot cartieru’ . Lasă-i pe restul Alinutzelor cu “ cea mai șmecheră patroana, manichiurista” , “ cel mai avut/ bogat .., știi tu … si sa bage si cognac , nu doar prăjituri si bere) ! Sa nu uiți si de benzina😜

    • No coment ! Unitate de măsură energie electrică ? In banda cum trimitem energia produsă la termocentrală ai dreptate MWH.In rest îți doresc numai de bine.

     • Cantitatea de energie, transferata intr-un proces care da o putere de un watt timp de o ora😀w înmulțit cu t 😀 1 MWH( nu Mwh sau mwh ) = 3,6 GJ Noncoment??!? Același, doar de bine!!

 4. Cristian Novac

  Claudiu Matei, in puscarie era cald pe vremea asta? Ca ziarist ești doar un șantajist ordinar.

 5. Incompetenta. Incompetenta de la minister pana la nivelul carierelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.