Românii pot fi executaţi silit în ţară şi pentru amenzile rutiere aplicate în alte state UE


Românii care au primit o amendă rutieră în alt stat al UE pot să fie executaţi silit pentru acea amendă şi în România. Totul este posibil în temeiul legislaţiei europene, care obligă statele membre ale UE să recunoască şi să pună în executare sancţiunile pecuniare rutiere aplicate în alte state membre.

De exemplu, dacă un român primeşte o amendă de circulaţie în Olanda, aceasta va putea fi pusă în executare în România, scrie avocatnet.ro.

O amendă rutieră contravenţională primită de români într-un stat membru al Uniunii Europene poate fi recunoscută şi executată în România.

Este nevoie însă de îndeplinirea unor condiţii:

– să existe o decizie definitivă de sancţionare prin care o persoană să fi fost amendată pentru încălcarea legislaţiei rutiere într-un stat membru al UE;
– acea decizie să fi fost adoptată fie de o instanţă, fie de o autoritate administrativă;
– persoana vizată de decizie să fi avut oportunitatea să îi fie judecată situaţia de o instanţă competentă.

Există însă şi cazuri în care recunoaşterea şi executarea amenzilor ar putea fi respinsă de statul român:

– certificatul care trebuie trimis de către autorităţile din statul european unde a fost aplicată sancţiunea nu există, este incomplet sau nu este corespunzător sancţiunii a cărei executare se cere;
– persoana vizată a fost deja sancţionată, pentru aceeaşi faptă, în România sau în alt stat;
– fapta nu constituie o abatere de la legislaţia rutieră a statului unde a fost aplicată sancţiunea;
– fapta pentru care s-a aplicat sancţiunea a fost prescrisă în România, iar hotărârea se referă la fapte care intră în competenţa instanţelor române;
– există imunitate de care beneficiază persoana sancţionată;
– persoana sancţionată nu a fost informată cu privire la dreptul ei de a contesta sancţiunea şi/sau cu privire la termenul de contestare;
– sancţiunea este sub 70 de euro (sau echivalentul unei astfel de sume);
– persoana amendată nu a fost prezentă la aplicarea sancţiunii sau nu s-a prezentat la locul unde urma să se desfăşoare procesul care ar fi dus la aplicarea amenzii.

În legislaţia din România, mecanismul a fost transpus în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Loading...

Citește și

TESLA a cumpărat 300 de hectare în Germania cu 41 de milioane de euro. Care este scopul achiziției

Conducerea Tesla a aprobat achiziţionarea unei parcele de 300 de hectare în apropiere de Berlin, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.