sâmbătă , 22 septembrie 2018 - 20:23

Românii vor putea opta pentru cartea de identitate electronică


Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un proiect de lege care prevede că românii vor putea opta pentru cartea de identitate electronică.

Un proiect de lege aprobat joi de Guvern prevede posibilitatea ca cetățeanul să opteze pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare, sau a unei cărți de identitate simple, fără CIP.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, această posibilitate este oferită și în cazul minorilor, dar la solicitarea părinților sau a reprezentaților legali.

„Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului au-tentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor In-terne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau priva-te, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii elec-tronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majo-re privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creșterea calității și accesibilității serviciilor publice”, se arată în comunicat.

CEI va respecta cerințele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în con-textul combaterii terorismului, al migrației ilegale, al traficului de droguri și de persoane, în condițiile în care cărțile de identitate actuale sunt realizate cu tehnologie din anii ’90.
Guvernul precizează că noul document de identificare va oferi cetățenilor garanții su-plimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că per-soana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

loading...
Loading...

Citește și

ACUZAŢII de ABUZ ÎN SERVICIU la adresa unui PRIMAR din Gorj

Consilierul local Constantin Brănescu îl ameninţă cu plângerea penală pe primarul oraşuluiŢicleni, Radu Constantin, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.