Romsilva susține proiectul pădure-parc la Drăgoieni! Pădurea seculară rămâne în picioare?!


În situaţia în care Primăria municipiului Târgu Jiu îşi arată interesul pentru a transforma în pădure parc o bucată din pădurea de Drăgoieni, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va sprijini acest proiect. Anunțul vine de la Romsilva care astfel încearcă să demonteze cele scrise de presa locală, în ultimele zile, potrivit cărora opt hectare din pădurea seculară de la Drăgoieni ar urma să fie tăiate de o firmă privată.

Firma care a primit avizul de exploatare, Transalpin 2008 SRL, aparține omului de afaceri gorjean Cosmin Manasia. Până în 15 august 2019, compania sa poate să taie peste 550 de metri cubi de stejar. Este interesant că avizul de exploatare al pădurii a venit la doar câteva zile după ce ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat la o acțiune de ecologizare, în timpul campaniei electorale, chiar la Drăgoieni, au avertizat jurnaliștii din Gorj.
Romsilva a venit însă cu un comunicat de presă explicând că în informațiile în cauză ar fi doar dezinformări. ,,Pădurea de la Drăgoieni, face parte din Trupul de pădure Valea Amaradia (identificat, conform amenajamentului silvic în UP V Dăneşti şi care include nouă unităţi amenajistice: u.a. 173A, u.a 173B, u.a. 174A, u.a. 174B, u.a. 174C, u.a. 175A, u.a.175B, u.a.175C şi u.a. 175D). Trupul de pădure Valea Amaradia are o suprafaţă totală de circa 300 hectare, din care 25,5 hectare sunt în proprietatea publică a statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, prin Ocolul Silvic Târgu Jiu, subunitate a Direcţiei Silvice Gorj. Diferenţa de aproximativ 275 hectare de este pădure aparţinând altor deţinători, persoane fizice sau juridice. Pădurea de la Drăgoieni este formată din două arborete, denumite din punct de vedere tehnic, unităţi amenajistice – u.a.: Arboretul de cvercinee (stejari), în vârstă de circa 125 ani, inclus în u.a. 173B, cu suprafaţa de 5,89 hectare şi încadrat în Categoria funcţională 1.4.a (arboretele constituite în păduri parc, parcuri recreative, tematice sau educaţionale) unde, primăria Târgu Jiu a organizat acţiuni dedicate zilei de 1Mai şi unde a avut loc şi acţiunea de ecologizare desfăşurată cu ocazia Zilei Pământului, în data de 22 aprilie a.c., la care a participat ministrul apelor şi pădurilor, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi voluntari. Conform categoriei funcţionale din care face parte, în acest arboret lucrările de recoltare a masei lemnoase nu sunt permise şi nici nu s-au efectuat”, a anunțat Romsilva.
Această porţiune îndeplineşte, potrivit instituției, toate condiţiile pentru a putea fi amenajată că pădure-parc, asta dacă o vrea primăria municipiului.
,,În imediata vecinătate a parcelei menţionată mai sus, este amplasat arboretul de cvercinee (stejari), în vârstă de circa 125 ani, inclus în u.a. 173A, cu o suprafaţă de 7.86 hectare, în care amenajamentul silvic a prevăzut şi permis lucrări de recoltare a masei lemnoase. Menţionăm faptul că amenajamentul silvic cu prevederile menţionate mai sus a fost aprobat prin O.M. 251/03.04.2017, în urma unor proceduri ce au presupus şi obţinerea avizelor de mediu. Astfel, întrucât în această suprafaţă lucrările de regenerare a pădurilor erau prevăzute a se efectua pe cale naturală, pentru a valoriza prognoza de fructificaţie, din acest an, la stejari, s-au efectuat lucrări de însămânţare pentru o nouă generaţie de arbori. Acest tip de lucrări se face prin rărirea arboretului pentru a favoriza luminarea arborilor în vederea declanşării fructificaţiei, simultan cu crearea condiţiilor pentru răsărirea plantulelor din noua generaţie. Precizăm că recoltarea masei lemnoase din această parcelă este autorizată, conform legislaţiei silvice în vigoare, este înregistrată în sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) sub nr.1332187 din 14.05.2019, iar valorificarea lemnului s-a făcut prin licitaţie publică, aşa cum ne obligă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, se completează în document.

Recoltarea nu unde a fost ministrul

În acest context, Romsilva explică faptul că recoltarea masei lemnoase nu s-a făcut în amplasamentul în care au avut loc acţiunea de ecologizare din data de 22 aprilie şi chiar invită presa, la faţa locului, pentru a constata acest lucru.
„Ne arătăm disponibilitatea permanentă de a ne deplasa la faţa locului pentru a verifica sesizările cetăţenilor preocupaţi, astfel încât să evităm apariţia în presă a unor informaţii neconforme cu realitatea”, se subliniează în comunicat.

loading...
Loading...

Citește și

Se lucrează la clopotnița din Bolbocești și cu autorizația expirată! Inspectoratul în Construcții așteaptă să se tragă clopotul

Lucrările la clopotnița și copertina de la biserica din satul Bolbocești, comuna Albeni, au fost …

Un comentariu

  1. Manasia Cosmin taie de cateva zile o alta padure monument natural , cea din padurea Arcani . Este dezastru aculo, peisaj selenar , in cateva zile a ras totul si rade in continuare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: