sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 5:08

Roşca a vândut afaceristului Murdeală acţiunile deţinute la Minprest de Sindicatul Roşiuţa

minprest_2_

Oamenii de afaceri autohtoni deveniţi putred de bogaţi din afaceri cu sectoarele minier şi energetic au început să se strecoare în societăţile subordonate CE Oltenia devenind proprietarii acţiunilor vândute pe tăcute de către sindicate. Startul a fost dat de către sindicalistul Nelu Roşca care a făcut dintr-un foarte bogat afacerist din zona Motru, Mihai Murdeală, acţionar la SC Minprest Serv SA, după ce a înstrăinat, contra cost şi la limita legii, acţiunile pe care Sindicatul Liber Cariera Roşiuţa le deţinea aici.

Murdeală deţine Robspeed SRL şi SC Iris C&V SRL, societăţi ce activează în domeniul transporturilor şi având cifre de afaceri între 500.000 de lei şi 2,2 milioane de lei, după cum reiese din datele oficiale ale Ministerului de Finanţe. Pe vremea PDL, Mihai Murdeală, apropiat al partidului, a beneficiat, din 2004 până în 2011, de mai multe contracte cu unităţile miniere subordonate fostei SNLO. Următoarea mutare pare să se facă la SC Medserv Min SA, societate la care sindicatele intenţionează să-şi vândă acţiunile în viitor.

Sindicatele fac jocurile afaceriştilor

O serie de sindicate deţin, alături de acţionarul majoritar CE Oltenia, acţiuni la societăţi ca de exemplu SC Minprest Serv SA, existând în ultimul timp tot mai multe discuţii în Consiliul de Administraţie al unităţii despre vinderea acestora. Conform legii, ceilalţi acţionari au drept de preempţiune la cumpărare, adică întâietate, aşa că vânzătorii ar trebui să le aducă la cunoştinţă intenţia lor de a se retrage din acţionariat şi să întrebe dacă ceilalţi sunt interesaţi să cumpere, însă regulile sunt făcute ca să fie încălcate, mai ales atunci când există un interes.
Sindicatul Liber Cariera Roşiuţa deţinea la Minprest un număr infim de 12 acţiuni, în valoare de 1.200 de lei, pe care le-a vândut deja unui om de afaceri, fără să-şi declare oficial intenţia. Afacerea în sine nu este un tun financiar, cu toate că zvonurile spun că tranzacţia ar fi fost cu mult mai costisitoare decât pare, ci faptul că s-a creat un precedent nefiind departe momentul în care CE Oltenia se va trezi cu oameni de afaceri ce pot deţine pachete de acţiuni consistente cumpărate pe bucăţi şi pe nesimţite la diverse societăţi la care compania deţine capitalul majoritar, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Minprest.
Liderul sindicatului Roşiuţa, Nelu Roşca, n-a mai aşteptat ca CE Oltenia, sau ceilalţi acţionari să se exprime oficial dacă sunt sau nu interesaţi de acţiunile pe care le deţinea sindicatul pe care-l conduce şi le-a şi vândut lui Mihai Murdeală, un potent om de afaceri din Motru, îmbogăţit tocmai din afaceri cu sectorul minier. După tranzacţie, Roşca a fluturat în Consiliul de Administraţie al Minprest o hârtie cu privire la vânzare şi asta a fost tot, directorul societăţii, Gabriel Giorgi, declarând acum că: „Era normal să-i întrebe pe cei de la CE Oltenia. Am înţeles că intenţiona să dea acţiunile unei persoane juridice, dar nu ştiu dacă demersul său a avut vreo finalitate”.

Murdeală, acţionar la Minprest

Problema a fost lămurită chiar de către Nelu Roşca, care a confirmat că a vândut acţiunile, dar, a declarat el, împăciuitor, acest lucru nu va influenţa activitatea Minprest SA. În plus: „Am făcut solicitare, informare către CEO şi, în final, le-am vândut la valoarea lor nominală, cu 1.200 de lei. Niciun leu în plus şi nici în minus, faţă de valoarea lor, iar tranzacţia s-a făcut prin virament”, a precizat Roşca.
Despre faptul că este posibil să fi ştirbit un interes al statului, în cazul în care CE Oltenia s-ar fi arătat interesat să cumpere, sindicalistul n-a amintit nimic.
În prezent, Mihai Murdeală, graţie ajutorului primit de la Nelu Roşca, este acţionar, alături de complexul energetic, la SC Minprest Serv SA.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.