S-au luat măsuri pentru Jilț Nord!

cariera-jilt

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, amplasamentul lucrării de utilitate publică “Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone lignit/an“, în suprafață de 358,0781 hectare. Amplasamentul este conform ultimei variante a studiului de fezabilitate, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Demersurile necesare pentru rezolvarea problemelor legate de exproprierile din această zonă au fost inițiate de mai mult timp, având în vedere faptul că proprietarii au amenințat în repetate rânduri că vor bloca această carieră. Astfel, noul director al companiei, Laurențiu Ciobotărică, sprijinit de unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere, Radu Pop, a avut intervenții în sensul urgentării de către Guvern a noilor măsuri. Astfel, a fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al acestei lucrări de utilitate publică, precum și sumele necesare despăgubirii proprietarilor. Potrivit raportului de evaluare întocmit de către un expert autorizat, suma necesară despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor cu o suprafață totală de 358,078 hectare este de 15,488 milioane de lei.

Vin și banii

Fondurile necesare plății despăgubirilor sunt asigurate din bugetul alocat cu această destinație Ministerului Energiei pe anul 2015. Banii se virează de la bugetul Ministerului Energiei în cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., la dispoziția proprietarilor de imobile, în vederea plății despăgubirilor acordate ca urmare a exproprierii. În vederea declanșării procedurii de expropriere sunt îndeplinite toate condițiile legale.

Locuri de muncă securizate

Măsurile luate miercuri, 9 decembrie, de Guvern vor face posibilă continuarea activității carierei miniere Jilț Nord în vederea exploatării și valorificării raționale a zăcământului de lignit, securizarea unui număr de 775 de locuri de muncă și va contribui la dezvoltarea socio-economică a localităților din zona exploatării miniere cariera Jilț Nord.

Ana Croitoru

loading...
Loading...

Citește și

Dosarul „Videochat la saloanele de înfrumusețare” a ajuns în instanță! Două vedete din gruparea culturiștilor, judecate pentru o evaziune de aproape o jumătate de million de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat cercetările în dosarul denumit de presă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.