Sabia lui Tudor Vladimirescu, pentru prima dată la Târgu-Jiu. Vezi cât valorează!

sabie-Tudor-expo-(4)

Primăria Municipiului Târgu Jiu, prin Direcția de Turism și Evenimente Culturale, organizează în perioada 18-24 aprilie, interval în care se desfășoară și programul Școala Altfel, expoziția „Sabia lui Tudor Vladimirescu, acasă după 195 de ani!”. Sute de persoane au admirat, deja, ieri, în prima zi a expoziției, piesa de tezaur.

sabie-Tudor-expo-(5)

sabia-lui-tudorSabia lui Tudor Vladimirescu a fost expusă ieri la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu, în aceeași zi având loc și vernisajul expoziţiei „Sabia lui Tudor Vladimirescu – Acasă după 195 de ani“. Potrivit Muzeului Naţional de Istorie a României, deţinătorul exponatului, sabia este una cu teacă, de tip oriental, lamă încovoiată şi tăiş exterior, iar garda este deschisă, cu extremităţile braţelor lăţite în formă de frunze cu nervuri. „Sabia este pentru prima dată la Târgu Jiu, cu prilejul împlinirii a 610 ani de atestare documentară a orașului. Sabia datează din anii 1761-1762. A fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către de țarul Rusiei, pentru participarea între 1800 și 1812 la Războiul Ruso-Turc. Sabia are inscripționată numele lui Tudor Vladimirescu în litere chirilice, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din Imperiul Otoman, probabil la Damasc. Este de categorie Tezaur. Are o semnificație artistică, pe lângă cea istorică, pentru că mânerul este deosebit de decorat. A fost folosită de Tudor Vladimirescu și la Revoluția din 1821. Nu a mai fost scoasă până acum din Muzeul Național de Istorie. A fost transportată cu o mașină specială de valori în condiții de maximă securitate”, a spus Florin Georgescu, muzeograf venit de la București.

sabie-Tudor-expo-(2)

Bani în plus pentru Muzeu

sabie-Tudor-expo-(6)Prețul unui bilet este de 8 lei, iar autoritățile se așteaptă la un număr mare de vizitatori, mizând pe faptul că are loc săptămâna „Școala Altfel”. Sabia a fost adusă la Târgu-Jiu sub escorta Jandarmeriei și este evaluată la peste 200.000 de lei. Obiectul de tezaur este asigurat, iar autoritățile locale au achitat 1.500 de lei prima de asigurare pentru o săptămână. „În calitate de primar al municipiului Târgu Jiu, mă bucur alături de toți cetățenii din orașul și județul nostru și, de ce nu, din toată Oltenia, că astăzi trăim împreună un moment istoric și că avem ocazia ca după 195 de ani să vedem sabia lui Tudor Vladimirescu la noi acasă, în Târgu Jiu. Prezența la Târgu Jiu a sabiei lui Tudor Vladimirescu a trezit un interes foarte mare în toată Oltenia și, beneficiind de programul Școala Altfel, orașul nostru va avea parte de o prezență masivă din punct de vedere al turismului. Este foarte important ca tinerii din orașul nostru să cunoască istoria acestor ținuturi. Am primit multe telefoane din partea primarilor privind vizitarea acestei vestigii. Îmi doresc ca de acum încolo, administrația orașului Târgu Jiu să organizeze o astfel de expoziție din cinci în cinci ani, pentru că este important ca tineretul și copiii să cunoască istoria. Ne-am gândit ca la Târgu Jiu să fie aduse unele dintre operele lui Constantin Brâncuși”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Ce mai puteți vedea

sabie-Tudor-expo-(1)

Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a declarat că acesta este un eveniment unic. „În cadrul aceluiași eveniment de la Târgu Jiu sunt expuse și câteva piese de la 1821 ce provin de la Muzeul Olteniei, printre care steagul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, dar și costume populare, monede și arme din epoca respectivă. Turiștii vor putea achiziționa și diferite suveniruri, dar și declarația de la Padeş, care este tipărită pe un pergament“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

loading...
Loading...

Citește și

SDN Târgu-Jiu are un nou ȘEF. Cum REACȚIONEAZĂ Tudor

Inginerul șef Bogdan Chelaru i-a luat locul lui Ion Tudor, care a fost transferat la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.