duminică , 26 ianuarie 2020 - 11:27

Șapte copii, adoptați de la începutul anului

copii-parasiti-an

De la începutul anului și până în prezent, doar pentru șapte minori au fost definitivate procedurile de adopție, deși foarte multe familii își doresc un copil.

 

La fel ca în mai toate cazurile, birocrația este cea care ridică probleme în cazul adopțiilor. În Gorj, potrivit Minodorei Ianc, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, pe rolul Tribunalului Gorj au fost deschise 10 proceduri de adopție și au fost încredințați părinților adoptivi șapte minori. Tot anul acesta, 12 familii sau persoane din județul Gorj au fost atestate să adopte, iar alte 12 familii au solicitat atestarea, dorindu-și să poată avea un copil. „De la începutul anului și până în prezent, am avut zece deschideri ale procedurii de adopție la Tribunalul Gorj, șapte încredințări și șapte încuviințări. Asta înseamnă cu șapte copii au fost deja adoptați, iar părinții adoptivi se bucură de o familie mărită. De asemenea, avem 12 familii sau persoane care au fost atestate să adopte și alte 12 familii sau persoane care au depus actele prin care solicită să fie atestate. Procedura este de durată în cazul unei adopții, se fac mai multe acte, anchete sociale, vizite și așa mai departe. De regulă, adopţia vine în urma dificultăţii de a face un copil sau a vârstei înaintate, când este deja mai riscant să faci copii, dar de cele mai multe ori, atunci când nu se poate procrea în cuplu în mod natural. Avem un număr destul de mare de copii în centre care sunt declaraţi adoptabili. Cei care vor să adopte își doresc copii cât mai mici”, a spus Minodora Ianc.

Cazuri mai vechi, monitorizate

Există și 29 de cazuri de postadopţie pe care DGASPC Gorj le monitorizează pentru o perioadă de doi ani, pentru că așa este procedura standard. Persoanele care vor să adopte un copil trebuie să nu fi fost condamnate definitiv pentru infracţiuni contra persoanei sau contra familiei, trafic de persoane sau de droguri, trebuie să nu aibă alţi copii în sistemul de protecţie a statului şi să nu aibă soţi bolnavi psihic sau cu un handicap mintal. „Încredinţarea durează minim 90 de zile, timp în care copilul se află la domiciliul noii familii, iar noi urmărim cum are loc integrarea copilului în noua familie. Dacă familia adoptivă trece şi de acest pas, urmează încuviinţarea, încheindu-se astfel procesul de adopţie”, a mai adăugat Minodora Ianc.

loading...
Loading...

Citește și

Tot ce trebuie să știi despre declarația unică 2020

Declaraţia unică are câteva modificări faţă de cea de anul precedent. Este vorba despre Declarația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.