Sărbătoare în Poiana lui Mihai Viteazu în acest weekend


Ca în fiecare an, Poiana Lui Mihai Viteazu, de pe drumul străvechi care leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei, găzduiește sărbătoarea locală în memoria celui care a fost Domnitorul țării. Pentru cei mai iubitori de natură și camping, evenimentul poate începe de vineri, 09 august, când în prima noapte, fiecare se poate relaxa și își poate petrece noaptea după bunul plac, într-un aer curat, la aproximativ 1000 m altitudine, înconjurat de natură.

În noaptea de sâmbătă spre duminica, Consiliul Județean Gorj, alături de autoritățile locale, desfășoară pentru participanții evenimentului, o serie de activități culturale, printre care se numără vizionarea de filme istorice, muzică bună și altele.
Duminică, în ultima zi a evenimentului, vor avea loc concerte de muzică populară, muzica folk, și recital, alături de o slujbă religioasă pentru pomenirea eroilor noștri.
În comuna Schela, din judeţul Gorj, există un monument ridicat în cinstea trecerii prin zonă a voievodului Mihai Viteazu, care a plecat să ceară sprijinul împăratului habsburgic, după ce a pierdut Transilvania şi Moldova. Legenda spune că în acest loc calul domnitorului a murit brusc din cauza oboselii, acest lucru prevestindu-i sfârşitul. Dar Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932“
În toamna anului 1600, Mihai Viteazul era într-o situaţie fără ieşire după ce în acelaşi an fusese voievodul tuturor românilor. După ce pierduse Transilvania şi Moldova, dar şi o parte a Ţării Româneşti, voievodul era la limita rezistenţei.
În primăvara lui 1932, Societatea Culturală „CULTUL EROILOR” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului, comuna Schela, spre Ardeal. Locul a purtat din vechime numele de «Poiana lui Mihai», locul de popas nocturn înainte de trecerea munţilor.

Loading...

Citește și

Ce s-a ÎNTÂMPLAT cu PRIMARUL din Slivilești după ce, marți seara, a venit la UPU Târgu-Jiu

Sorin Bucurescu s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.