SCANDAL pe clasele de salarizare! Grevele în CEO vor înceta când salariaţii cu clasele mari vor RENUNŢA la ultimele majorări


Liderul FNME, Dumitru Pîrvulescu, a declarat ieri că angajaţii de la SE Turceni care fac parte dintr-o organizaţie afiliată la FNME au intrat în greva foamei pentru că au fost discriminaţi.

Acesta răspunde acuzaţiilor liderului Eugen Iovan, cel care conduce Sindicatul Energia Turceni, organizaţie cu 1.400 de membri. Iovan arată că Pîrvulescu a încălcat procedura de acordare a claselor de salarizare, intervenind la şeful sucursalei Turceni, Constantin Păduraru.

Şapte salariaţi ai SE Turceni au intrat ieri în greva foamei pentru că au primit mai puţine clase de salarizare faţă de colegii lor din sindicatului condus de Eugen Iovan. La rândul său, acesta spune că Dumitru Pîrvulescu a făcut presiuni asupra şefului de sucursală, care, în final, a semnat un referat prin care salariaţii nedreptăţiţi să primească o clasă în plus. Numai că acel referat nu a mai fost pus în aplicare, generând un conflict între sindicate şi salariaţi, ajuns în final la administraţia CEO.

„Pârvulescu a făcut presiuni”

Eugen Iovan: „La a doua armonizare, s-au împărțit sumele de la Târgu Jiu pentru fiecare persoană, s-a înmulțit cu numărul de salariați pe care îi are sucursala Turceni, la rândul nostru am trimis către secții. Până să se facă treaba asta, cele două organizații sindicale, a mea, cu 1.400 de membri, și cea afiliată la FNME, vreo 80, nu s-a pus problema să nu semnăm acel acord de a împărți banii așa cum cere procedura. Am împărțit banii către ateliere, secții, iar șefii de secții au făcut propunerile, au semnat și liderii de sindicat din grupele respective pe criteriul ca salariaţii cu aceleași atribuțiuni să aibă aceeaşi clasă, să beneficieze de aceiași bani. S-a respectat în totalitate, la sectorul de exploatare, acolo unde este conflictul. Cei care protestează sunt operatori la termo, pe groapa de cenușă, un lăcătuș. După ce s-au strâns listele de la secții și s-a făcut centralizatorul care a fost transmis la CEO, cele două organizații sindicale au semnat lista finală, nu au fost probleme. După vreo câteva zile, a venit Pîrvulescu, a făcut presiune pe Păduraru (directorul SE Turceni), a făcut o listă de 10 persoane. Niciunul nu a mai respectat procedura, stricând regula. Pe la toate televiziunile spune că face armonizare, și a venit aici și a făcut dezarmonizare. Pîrvulescu nu a respectat acordul pe care l-am făcut, acolo unde salariații au aceleași atribuții. Eu, niciodată nu mi-am pus în gând că, dacă un salariat nu este la mine în sindicat să fie dezavantajat, ca am organizaţia mai mare și mai puternică, fiindcă ei sunt colegi, mănâncă pachetul împreună. Cei care nu au respectat și nu au dat informații corecte și nu au respect nici față de salariat, să răspundă chiar și cu funcția. Conducerea CEO să facă o analiză iar toți care au greșit să plătească cu funcția. Pîrvulescu a făcut o discriminare și între salariați și pe linie sindicală. În rest, pun pariu că nu există în toată centrala, unde un membru de la Sindicatul Energia Turceni pe care eu îl reprezint să aibă o clasă mai mare decât cel din alt sindicat cu aceleași atribuții. Pîrvulescu probabil a făcut-o din neștiință fiindcă s-a luat după un reprezentant al lui pe care-l are aici, Liviu Constantinescu. Nu au respectat armonizarea și criteriile de împărțire a banilor pe același post. Armonizarea înseamnă să-i aduci pe toți cu aceleași atribuții la aceleași clase”.

„Iovan s-a pliat când pe un şef, când pe altul”

Dumitru Pîrvulescu: „O parte dintre cei care sunt în grevă sunt din sindicatul meu. Dacă Iovan consideră presiune că la niște salariaţi trebuie să li se dea clasa de la 19 la 20, adică o clasă și două litere, în contextul în care sunt foarte mulți în această situaţie, e treaba lui.
Sunt foarte multi apropiaţi ai dânsului cu clasa 44, cu clasa 47. Să zicem că am făcut o intervenție. În contextul în care la salariații care sunt membri de sindicat acolo, nu li s-a dat o creștere pe medie, cât prevedeau cele două majorări, atunci asta e. Eu nu am făcut cum a făcut el, să cer clase pentru cei cu 47. Eu am intervenit pentru niște salariați cu clase foarte mici sau pentru salariaţi care au venit de pe parte minerit la termo și li s-au tăiat clase. Iovan nu aminteşte de asta.
Oamenii aceia nu au primit cât ar fi trebuit să primească, per ansamblu. Au fost semnate documente de el, nu și de vicepreședintele meu de acolo. Pentru că vicepreședintele meu, chiar dacă avem 100 de salariați acolo, nu a fost consultat. Nu a existat nicio consultare. Din calculele noastre, membrilor noștri de sindicat nu li s-au dat clasele corespunzătoare celor două armonizări. Domnul Păduraru a înțeles, s-a făcut un referat, a semnat un referat pe care trebuia să-l pună în practică. Domnul Păduraru, când a semnat un referat trebuia să și-l asume. Pentru că nu mă duc eu cu 100 de salariați, cum spune Iovan, să fac presiune acolo când el (Iovan, n.red.) are 1.400, şi toți șefii sunt de-ai lui. S-a pliat când pe un manager, când pe altul…
Referatul a fost legal, problema cea mai gravă este că nici nu au anunțat, acelea au influenta, s-au trezit oamenii nu cu clasele propuse de către administrația de acolo, ci cu clasele avute anterior. Și gândiți-vă ce înseamnă pentru salariat, în contextul în care față de lichidarea normală, au pierdut 4 milioane pentru că au primit acele tichete cadou de 1.100 de lei și au influență ca și fiscalitate, iar acum s-au trezit şi cu clasele pe care le aveau acum nu știu cu cate luni. Dacă referatul se punea în practică, nu era nicio problemă. Revin, era vorba doar de o clasă și două litere, la nivelul clasei 19. Nu era vorba de clasa nu de 30, 40, 50. Cei care au clase foarte mici, neprimind cred că nici 80 la sută din suma totală care li se cuvenea, este clar că cealaltă parte a mers în altă direcție. Chiar dacă au trecut în ultimul protocol că toată lumea trebuie să aibă 100 de lei minim, sunt foarte mulți care nu au primit acea sută de lei la ultima armonizare, deși s-au angajat prin protocol să facă acest lucru. Sunt mulți de la Iovan care nu au primit. E treaba lor ce fac. Dar nu e normal la unul să-i dai 30, 40 de lei și la altul să-i dai 350 de lei. Dacă e mare scandal că s-a dat o clasă și două litere la nivelul ala, aia înseamnă nici 70 de lei… Dar nu se face scandal pentru cei care au luat 350, că nu sunt la FNME”.

Cei şapte salariaţi protestatari au renunţat la greva foamei, după discuţiile cu directorul SE Turceni şi parte din conducerea CEO. Condiţia a fost ca cei cu clase de salarizare peste 40, să renunţe la ultimele majorări în aşa fel încât să ajungă la nivelul colegilor lor cu aceleaşi atribuţii. De asemenea, cei care nu au primit majorarea minimă de 100 de lei, să primească această sumă, conform protocolului semnat. Rămâne de văzut dacă cei cu aşa – numitele clase gigant, vor renunţa la ele, în favoarea colegilor cu salarii mult mai mici dar cu aceleaşi atribuţii în muncă.
loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primar din Gorj cu o casă cât patru! Clădirile se odihnesc în aceiași curte, nu și în declarația de avere

Un primar, patru case renovate în trei mandate, dar, doar una declarată, și o amendă …

2 comentarii

  1. daca tot nu se va realiza armonizarea salariala mult cantata vom incerca sa armonizam munca cu salariu. Si asta sigur vom reusi!

  2. Dane , bine spus „armonizarea muncii cu salariu „!cu alte civinte , de cîți bani, atîta pește !la cariera Lupoaia „liderul” badiță , a procedat exact la fel ,si-a luat acoliți de prin biroul executiv , si C de coordonare ,s-a dus cu ei la seful de cariera si le-a nai dat cîte o clasa sau doua ,dupa limba fiecaruia ! Se pare ca procedura e patentata de FNME !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.