SCANDAL sindical în CEO!

sindicalisti-ruset-rosca-balaceanu

Liderul sindical de la Cariera Roșiuța susține că administrația CEO încalcă contractul colectiv de muncă în problema acordării tichetelor de masă în locul mesei calde în carierele din zona Motru. Șeful Departamentului Relații cu Comunitatea din CEO lămurește lucrurile.

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat, săptămâna trecută, cererile a circa 120 de mineri de la UMC Lupoia și UMC Roșiuța de a beneficia de bonuri de masă. Liderul sindical de la Cariera Roșiuța, Nelu Roșca, spune că șefii CEO trebuiau să ia o astfel de decizie în urma unei comisii de negocieri cu sindicatele și după ce se semna un act adițional la contractul colectiv de muncă. “Dacă au aprobat, atunci de ce nu-și asumă această acțiune, să iasă la salariați să-i informeze cu privire la acest aspect și să urmeze calea legală. În contractul colectiv de muncă avem reglementată masa caldă, ca să fie această chestiune modificată este nevoie de comisia de negociere și de act adițional. Pe de altă parte, înainte de a negocia contractul colectiv de muncă, noi am făcut referendumul în zona Motru, unde salariații, într-un procent majoritar au optat pentru masa caldă. La momentul acesta, dacă salariații și-au schimbat optica cu privire la masa caldă și doresc tichete de masă, eu, ca președinte de sindicat nici nu susțin, dar nici nu împiedic aceste demersuri. Cunosc prevederile legii care reglementează masa caldă, cât și a tichetelor, iar în legea tichetelor spune foarte clar că administrația împreună cu sindicatele stabilesc modul de acordare a mesei calde sau a tichetelor”, a declarat sindicalistul.

Roșca: Rușeț e dirijorul

Nelu Roșca crede că Ion Rușeț este “dirijorul” acțiunii de renunțare la masa caldă. Liderul sindical îl atacă și pe liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Bălăceanu, despre care spune că nu știe nici unde e pe hartă orașul Motru. “Odată uniformizate în cadrul CEO, aceste tichete de masă acordate tuturor rămân la pixul managerului și după cum știm situația financiară a CEO, există șanse foarte mari, în proporție de 90% ca ele să nu mai fie acordate, iar legea să fie de partea conducerii CEO. Se folosesc de anumite „cozi de topor” pentru a implementa aceste lucruri. Este vorba de cei din Relația cu Comunitatea, cât și așa-ziși lideri sindicali care mai au patru membri. Cine este Bălăceanu? El este un tip care, printr-o anumită conjunctură este intr-o poziție în zona Rovinari și el își dă cu părerea despre zona Motru, când el nu știe pe hartă cum arată Motru. Să fim serioși. Sunt mai mulți, inclusiv domnul Bunoaică. Ei se folosesc de astea. Dirijorul șef este domnul Rușeț, care face acțiunile, le întreține pentru a arata buna credință a lui față de domnul Ciurel”, se întreabă Nelu Roșca.

Rușeț: NU se încalcă CCM-ul

Ion Rușeț afirmă că administrația companiei miniere nu încalcă contractul colectiv de muncă, acordând tichete de masă în locul mesei calde la Motru. ”Domnul Roșca exagerează, ca de obicei. Nu este vorba de un act adițional la contractul colectiv de muncă. În primul rând, sunt solicitările salariaților. În aceste condiții, faptul că prin contractul colectiv de muncă se prevede că salariații pot beneficia fie de tichete de masă, fie de masă caldă acest lucru nu obligă salariații să accepte numai masă caldă. Este opțiunea salariaților. Dacă această opțiune s-a exprimat în scris fără nicio presiune, Directoratul nu avea altă soluție decât să aprobe solicitările salariaților. Vreau să vă informez că s-a aprobat o primă serie de solicitări, mai sunt încă depuse la Registratura unității peste o sută de solicitări în ultima perioadă, adică mă refer la ultimele trei zile. Nu este nicio încălcare a contractului colectiv de muncă, dimpotrivă. Cei care au făcut aceste solicitări, după aprobarea de către Directorat, în cursul lunii septembrie vor încheia un act adițional la contractul individual de muncă prin care vor fi de acord cu înlocuirea mesei calde cu tichete de masă. Să mi se dea exemplu de un singur salariat din zona Motru care a discutat cu mine și pe care l-am convins eu să-și schimbe optiunea de la masă caldă la tichete de masă”, a declarat Ion Rușeț.

Bălăceanu: S-ar putea să fie niște interese ale lui Roșca cu masa

Atacat de Nelu Roșca în problema tichetelor de masă din zona Motru, vicepreședintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Bălăceanu, a reacționat: “Roșiuța cu Lupoaia sunt două enclave care au rămas cu masa caldă. Eu vă spun, contractul colectiv de muncă nu este încălcat, pentru că altminteri ar trebui să spunem că restul de 80%-90% dintre salariați ar fi trebuit să fi încălcat contractul colectiv de muncă. Nu văd de ce atâtea discuții, de ce atâta tam-tam. S-ar putea să fie niște interese ale domnului Roșca, pentru că eu știu din experiența din Bazinul Rovinari, când liderii de sindicat erau abonați la tot felul de mârșavii cu masa caldă și la minerul de rând nu mai ajungea ce trebuia să ajungă. Ajungea o bucățică de slanină, iar alții au făcut afaceri din toate. Vedeți ce se întâmplă când sunt aliniați pe la DNA, pe la Procuratură, Poliție pentru măgăriile pe care le-au făcut cu masa caldă! Cu partea de cultură generală, oricând pot să-i răspund domnului Roșca”, a declarat Gabriel Bălăceanu.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

2 comentarii

  1. rosca mai taci:ati stat pe capul oamenilor sa se semneze masa calda,putini si-au asumat sa voteze si atunci masa calda;cei care vor tichete sa ia tichete,iar cei cara vor masa calda sa mearga la cantina si gata

  2. SUNT INTERESE DE AMBELE PARTI CAND SE SCHIMBA REGULILE IN TIMPUL JOCULUI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.