miercuri , 21 noiembrie 2018 - 11:45

SCENARIU SUMBRU! Ce se va întâmpla cu angajaţii de la CEO

caldaruse02-cmk

Sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Oltenia NU ACCEPTĂ ca anul acesta să fie dați din nou afară mii de mineri și energeticieni.

Liderii sindicali au reacționat după ce Consiliul de Supraveghere al CEO a respins programul de disponibilizări prin care s-a stabilit, în urma actului adiționat semnat de administrație și sindicate, să plece de la 1 august doar pensionabilii din companie. CS-ul nici nu vrea să audă de așa ceva. Vor cel puțin 1500 de disponibilizări și avertizează că, dacă nu se vor face, există pericolul intrării în insolvență al companiei miniere. Gabriel Căldărușe îi acuză pe membrii Consiliului de Supraveghere că fac jocurile Fondului Proprietatea. „Tot amintesc de insolvență. Eu vă spun, orice om cu scaun la cap, dacă face un calcul simplu, dacă nu pleacă niciun salariat sau dacă vor pleca toți cei 15000, la un calcul economic simplu, se va vedea că cel puțin pe anul 2016, din punct de vedere economic, nu va fi nicio economie. Asta arată că, de fapt, e un pretext ca cei din Consiliul de Supraveghere, respectiv ministerul, să-și ducă planul diabolic la îndeplinire, acela de a băga compania în insolvență. Ei vor și insolvență și mii de disponibilizări, există interese foarte mari. Ceea ce e păcat. Putem spune că cei din Consiliul de Supraveghere, efectiv, fac jocurile celor de la Fondul Proprietatea, un acționar minoritar în cadrul acestei companii”, a declarat președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

miting-protest-mineri

„Oamenii vor lua atitudine și lucrurile nu vor fi în regulă”

Gabriel Căldărușe susține că în rândul minerilor și energeticienilor există o stare mare de nemulțumire. Liderul SMEO nu exclude ca angajații CEO să recurgă la proteste. „Știind starea de nemulțumire a lucrătorilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia, trag un semnal de alarmă ca să se potolească cei din Consiliul de Supraveghere, cei din minister și grupurile de interese de a-și duce la îndeplinire acest plan diabolic, pentru că starea de nemulțumire a salariaților este extraordinar de mare și nu vrem să fie reacții pe care nimeni nu le dorește din partea lor. Totul trebuie să fie legal, să dispară interesele, grupurile de interese să plece din interiorul și din exteriorul companiei, să ia mâna de pe această unitate și lucrurile vor merge așa cum trebuie fără să se întâmple astfel de lucruri. Nu se va ajunge la insolvență, pentru că sunt și alte instituții care știu ceea ce se dorește, știu ceea ce se întâmplă și sunt sigur și am văzut sub o formă sau alta că deja au început să apară intervenții în sensul acesta și lucrurile se vor clarifica. Eu sunt sigur că dacă lucrurile vor evolua în mod negativ și dacă cineva insistă să ducă această companie într-o situație foarte gravă, sunt sigur că nu noi, ci oamenii vor lua atitudine și lucrurile nu vor fi în regulă”, a mai precizat Gabriel Căldărușe.

„CS nu poate trece peste ACTUL ADIȚIONAL”

Dan Pârvulescu îi liniștește pe mineri și energeticieni. Liderul FNME spune că cei din Consiliul de Supraveghere nu pot încălca actul adițional la contractul colectiv de muncă prin care deja s-a bătut în cuie ca în acest an să fie disponibilizați doar angajații care îndeplinesc condițiile de pensionare. „Am înțeles că CS-ul a mai cerut niște documente suplimentare. Din punctul nostru de vedere, situația e clară. E actul adițional care spune cine pleacă și în ce condiții. CS-ul poate să nu-l ia în seamă, e singurul act oficial care există între sindicate și conducerea companiei, chiar dacă e de la nivel de Directorat. Directoratul angajează compania prin acte adiționale cu federațiile sindicale, nu Consiliul de Supraveghere. Nu se poate trece peste actul adițional, pentru că e ca și cum ai trece peste o lege. Deci, contractul, prin actele sale adiționale, sunt legile noastre proprii, legea părților, care trebuie să fie respectate și de o parte și de alta. Nu se poate trece de un organ de conducere peste un astfel de act legal. Tehnocrații probabil că își numără zilele până la sfârșitul mandatului, că mult nu mai este. Speranța noastră este ca această clasă politică să se fi deșteptat în perioada aceasta și să înțeleagă care e menirea sa în guvernarea acestei țări”, a declarat Pârvulescu.

„Tehnocrații sunt niște TRĂDĂTORI”

Constantin Crețan pune tunurile pe tehnocrații lui Cioloș. Sindicalistul din federația Univers nu vrea să fie disponibilizat niciun om din CEO în această vară. „Noi, sindicatele independente, am propus eficientizarea CEO fără a da niciun muncitor afară, și aici fac referire doar la cei care sunt bine productivi, pentru faptul că există posibilități de rentabilizare a companiei și peste o piață de energie corectă am putea rezista. Chiar și strategia energetică este un bluf, pentru că noi în strategia energetică suntem prinși doar cu 6 terawați, lucru care ar însemna să rămână doar 6000 de oameni în CEO. Acest guvern tehnocrat și cei care vor să pună cruce companiei, nu vor reuși. Noi nu suntem de acord să fie cineva disponibilizat, mai mult decât atât, nu sunt în stare să asigure venit de completare. Tehnocrații sunt niște trădători de țară puși de la Bruxelles, nu reprezintă interesul național. Sunt oameni care au venit puși de stăpânii lor, pentru că ei sunt români, dar sunt români plătiți din cancelariile europene și nu sunt pentru a face o politică industrială și o politică economică pentru statul român. Este un guvern împotriva statului român”, a tunat și fulgerat Crețan.

loading...
Loading...

Citește și

GREENPEACE dă verdictul: Companiile energetice pe bază de cărbune lasă oamenii fără bani și fără aer! CE Oltenia, pe locul 16 în topul unităților care afectează sănătatea populației

Poluarea aerului de la termocentralele pe cărbune împovărează oamenii din Europa atât cu probleme de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.