Scheletele a patru «amazoane», descoperite într-un singur mormânt

Scheletele a patru femei războinice din trei generații diferite au fost descoperite într-un singur mormânt din regiunea Voroneh, din Rusia. „Amazoanele” au fost îngropate cu bijuterii și arme.
Conform specialiștilor de la Institutul de arheologie al Academiei Ruse de Științe, în mormânt au fost înhumate două femei tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, respectiv între 25 și 35 de ani, o adolescentă de 12-13 ani, respectiv o femeie ceva mai în vârstă, având circa 45 – 50 de ani.

Cele patru amazoane făceau parte din triburi nomade scite, care au dominat stepa de la nordul Mării Negre până în sudul Siberiei între secolele VII-III î.Hr. Conform estimărilor cercetătorilor ruși, mormântul datează din secolul al IV-lea î.Hr.

Adolescenta și una dintre femeile tinere au fost îngropate cu vârfuri de săgeți, cârlige în formă de pasăre, hamuri, cuțite de fier, oase de animale, vase turnate și vase lăcuite de culoare neagră. Partea lor de mormânt arăta răscolită de jefuitorii din vechime, în timp ce locurile celorlalte femei au rămas neatinse, scheletele fiind așezate pe paturi de scânduri acoperite de iarbă, scrie adevarul.ro.

Femeia tânără a fost îngropată ca o călăreață urmând între altele o tradiție de îngropăciune care presupunea tăierea tendoanelor. Sub umărul său stâng s-a găsit o oglindă de bronz, alături de două sulițe și o brățară de sticlă pe mâna stângă. Între picioarele sale erau așezate o vază lăcuită în negru și un ulcior cu o singură toartă.

Femeia bătrână a constituit cea mai surprinzătoare descoperire – prin vârstă, în condițiile în care amazoanele aveau o speranță de viață între 30 și 35 de ani, dar și prin coiful ceremonial pe care îl avea pe cap. Mai mult, bijuteriile ei erau făcute dintr-un aliaj conținând argint, aramă, fier și aur în proporție mare, de până la 70 de sută. De regulă bijuterie sciților nu conțin atât de mult aur.

Alături de ea s-au mai găsit un cuțit de fier învelit într-o țesătură și un vârf de săgeată bifurcat, un obiect rar. Dintre toate obiectele, coiful este special, întrucât puține astfel de coifuri au fost descoperite cu ornamente rămase intacte.

sursa: historia.ro

loading...
Loading...

Citește și

Un meteorit ar fi scos Pământul din era glaciară şi a format cel mai vechi crater de impact de pe Terra

De-a lungul istoriei sale de aproape 4,54 miliarde de ani, Terra a fost lovită în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.