miercuri , 26 februarie 2020 - 18:51

Schema de sprijin pentru achiziția certificatelor de CO2 a fost finalizată! Boza: Este singura soluție de supraviețuire a acestui complex!


Zi importantă, miercuri, 14 august a.c., pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), în contextul în care comisia interministerială a finalizat schema de sprijin pentru achiziția certificatelor de CO2, destinată producătorilor de energie care utilizează combustibili fosili.
Sorinel Boza, președintelui Directoratului CEO, a declarat că documentul a fost elaborată, însă mai sunt câteva observații din partea unor companii, pe care trebuie să le facă până săptămâna viitoare, când va fi prezentată forma finală a schemei de sprijin, urmând apoi avizele din partea Consiliului Concurenței și prezentarea acesteia în Guvern și în CSAT și, ulterior, demararea discuțiilor cu Comisia Europeană.
Boza a ținut să sublinieze că schema de sprijin este singura soluție de supraviețuire a companiei energetice din Oltenia.

Ultimele discuții pe tema schemei de sprijin pentru achiziția certificatelor de CO2 au avut loc, miercuri, la Ministerul Energiei, unde documentul a fost prezentat, urmând ca peste o săptămână să fie definitivat, în forma în care va fi supus avizării, prezentat Guvernului și CSAT, iar mai apoi Comisiei Europene.
Președintele Directoratului CEO, Sorinel Boza, a afirmat că, până la finele acestui an, documentul care reprezintă o formă de susținere a producătorilor de energie pe bază de cărbune trebuie aprobat, pentru că nu există altă soluție pentru compania energetică.
”Schema de sprijin s-a finalizat ca și construcție. E un lucru incredibil, un lucru fantastic pentru noi ca și complex și înseamnă că avem acest element care este singura soluție de supraviețuire a acestui complex. Este soluția la care muncim, este soluția pentru care astăzi ne-am întâlnit la Ministerul Energiei și am stat la aceeași masa mai mult de 25 de persoane din toate companiile și instituțiile care sunt implicate în creionarea și creerea acestei scheme de sprijin, în aprobarea sa și în derularea programului de implementare a acesteia. (…) S-a prezentat această schema, mai sunt câteva lucruri de adăugat, câteva observații din partea anumitor companii, cu promisiunea acestora că până săptămâna viitoare, joi, vom avea forma finală a schemei de sprijin pe care noi am prezentat-o, urmând ceilalți pași foarte importanți de a merge în Guvern, în CSAT și de a demara discuțiile cu Comisia Europeană. (…) S-au făcut pași mari, suntem, față de graphic, cu o săptămână în avans și mergem înainte pentru ca această companies să reziste și, așa cum spunea domnul Vișan, să se termine până la finele acestui an această aprobare a schemei de sprijin, pentru că, indiferent ce-o mai cânta alții inteligenți care vorbesc că…inventează apa caldă și mersul biped, nu există, astăzi, altă soluție. Și nu e părerea lui Boza, e părerea tuturor celor care am stat, astăzi, la această masa”, a spus Boza la Tele3.
Președintele Directoratului CEO a explicat și variantele care au fost luate în calcul la elaborarea schemei de sprijin și a detaliat strategia de reducere a emisiilo de CE2 a CE Oltenia.
”Și o să vedeți de ce nu există altă soluție: trebuie să înțelegem că politica de decarbonificare la care România a aderat ca membru al UE, este un lucru din care nu putem să ne mai întoarcem (…) Noi avem nevoie de această schema de sprijin pentru o perioadă determinată pentru că, în paralel, CE Oltenia și-a elaborat propria strategie de reducere a emisiilor de CO2 (…) Trebuie să deschidem acele trei blocuri energetice pe gaz, estimate între 200 și 250 MW…și vom veni și cu cele trei parcuri fotovoltaice pe care le vom construi, astfel încât, în anul 2025, CEO nu va mai emite 0,934 tone de CO2 pe megawatul pe oră produs, ci va coborî la 0,65 – 0,7 tone de CO2 pe megawatul pe oră produs.
Avem două direcții de aplicare a acestei scheme de sprijin, dar nu vreau să intru în detalii pentru că nu am ales încă una din cele două, însă una dintre cele pe care vom merge este invocarea articolului 107, alin. 3, lit.b din Tratatul de funcționare al UE care spune că pot fi considerate compatibile cu piața internă toate ajutoarele destinate să promoveze realizarea unui proiect important de interes european comun sau să remedieze perturbări grave ale economiei unui stat membru. Este una din chetiunile pe care Statul Român poate să le invoce pentru că Sistemul Energetic Național este dependent de CE Oltenia, până în anul 2030, și se poate vedea în Strategia energetică națională”, a conchis Boza.

Loading...

Citește și

Panică doar pentru unii la Peșteana de coronavirus! Vecinul primarului și vărul vicelui de Bîlteni ară nepăsători în albia majoră a Jiului

Legea interzice efectuarea de lucrări în albia majoră a Jiului dar, cu toate acestea la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.