Școala: un spațiu de teroare pentru copii

ȘASE ORE DE ŞCOALĂ ZILNIC la care adăugăm în medie încă trei ore în care copiii trebuie să-şi pregătească materiile din ziua respectivă, plus încă alte două ore de trei ore pe săptămână pentru pregătiri la: română, matematică, o limbă străină.

Prin urmare, un copil se află sub presiunea învăţatului. Ar trebuie să acumuleze timp de zece ore în fiecare zi?! Este oare cu putință aşa ceva? Cu siguranță, nu!

ÎNCĂ O PRESIUNE: concurența pentru note

„Tu de ce ai luat cinci când colegul tău a luat zece?”. Asta nu face decât să declanşeze în psihicul copilului un proces foarte periculos. Apoi se cuvine să ne întrebăm la ce foloseşte copilului să obţină zece la toate materiile? De vreme ce inteligenţa lui socială va fi inhibată. Va deveni poate o floare spectaculoasă, parfumată, dar pe care o vor rupe toţi, ori, mai rău, va fi invadată de buruieni.

Studiile recente au demonstrat că, din tot volumul de informaţii pe care îl primeşte un elev, la terminarea şcolii mai rămâne cu 10%. De ce? Pentru că spaţiul de memorare este limitat.

Ori, pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil ar presupune ca şcoala să se axeze pe zona creativităţii, ceea ce din păcate nu se întâmplă.

Un alt factor de presiune asupra copilului este lipsă de pedagogie, de vocaţie a profesorului: „Bă, boule, tâmpitule, idiotule, de ce nu ai învăţat? ”. Cum să răspundă un copil, cum să facă față unei asemenea abordări? Mai ales că vorbim de un suflet şi un psihic crud  Un adult nu este în stare să gestioneze un asemenea mod de agresiune, darămite un copil.

Despre puterea cuvântului s-au scris biblioteci întregi, căci el, cuvântul, poate să nască ori să ucidă.

Statutul elevului

Mai înainte de a se face uz de statutul elevului, s-ar cuveni a se face de cel al profesorului, căci, de vreme ce un copil care nu învaţă este prost, cum s-ar putea numi profesorul care nu şi-a învăţat statutul?

În școala românească, nu se află în prim-plan interesul copilului, ci mai degrabă al profesorului şi frustrărilor acestuia. Asta face diferenţa ca doar unii profesori să primească din partea elevilor cea mai onorantă distincţie:  „MAMA ILIESCU”.

Concluzii: copiii noştri sunt făcuţi sandviș de către aceşti vectori de presiune. De cele mai multe ori, când fac năzbâtii, reprezintă doar strigătul lor după ajutor. E modul lor de protest, de revoltă, pentru simplul fapt că nu mai pot. Şi nimeni nu-i aude, ba dimpotrivă, presiunea este şi mai mare. „Aaa, ai făcut prostii? Te pedepsesc!”.

Trebuie să înţelegem: copiii sunt victimele noastre, ale adulţilor. Un copil nu este rău sau bun, el este aşa cum îl fac adulţii. Cu cât un copil strigă mai tare după ajutor, a se înţelege prin asta că face prostioare, cu atât mai mult este considerat o problemă. Singura soluţie pe care o găseşte şcoala este să-l mute la alta, şi alta la alta… condamnând prin aceste gesturi iraţionale la prăbuşirea iremediabilă a unui destin. Într-o cursă de atletism doar unii câştigă, celor care pierd ce le facem, le tăiem picioarele? Din păcate şi cu tristeţe spun că da! Este ca şi când un enoriaș merge la biserică, iar biserica îl alungă pe motiv că este păcătos, ca şi când nu ăsta ar fi rolul bisericii, să ajute la îndreptarea păcătosului

Unui astfel de copil căruia i s-au tăiat picioarele eu vreau să-i cer iertare şi să spun că a devenit pariul vieţii mele. El va trebui să demonstreze, să se răzbune pe un asemenea sistem, devenind ceea ce nimeni nu i-a dat nicio şansă: un mare OM.

sursa: https://www.facebook.com/cretu.costinel.9/posts/1523392937738895

loading...
Loading...

Citește și

Muie, muie dar cu ce?

Prostia m-a copleșit și nu prostia în sine ci numărul minților care o produc? Muia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.