duminică , 16 februarie 2020 - 21:04

Scutiri de impozit pentru persoanele cu handicap grav. Vezi ce beneficii ar urma să aibă


Persoanele cu handicap grav ar putea fi scutite de plata impozitului de 1% în cazul bunurilor moştenite, deoarece întreţinerea pe cont propriu este imposibilă dacă persoana este incapabilă.

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul PSD Oana Florea și vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin introducerea unei noi litere la articolul 26.

„f) scutire de la plata impozitului datorat pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor (dreptul de a utiliza bunuri – n.r.) cu titlul de moştenire”, prevede proiectul de lege iniţiat de Oana Florea.

A doua propunere legislativă a deputatului PSD modifică Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a aceluiaşi iniţiator, prin introducerea unei noi litere la alineatul (1) al articolului 60 care reglementează scutirile de la plata impozitului pe venit pentru anumiţi contribuabili.
„e) transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire, prevăzute la art. 111”, arată noua literă introdusă prin proiectul de lege la alineatul (1), articolul 60 din Codul fiscal.

În forma în vigoare a Codului fiscal, la articolul 60 sunt prevăzute scutiri de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
– „activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere; – venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
– salarii şi asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3);
– pensii şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, altele decât cele prevăzute la art. 105, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică”.

Iniţiatorul susţine, în expunerea de motive că acest drept trebuie acordat persoanei cu handicap care, aflându-se într-o situaţie foarte gravă, nu se poate întreţine pe cont propriu. Totodată, nici persoana care o are în grijă nu poate să îşi ia angajamentul de a plăti în numele respectivei persoane, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a realiza succesiunea şi de a intra în posesia moştenirii de drept.

Loading...

Citește și

Ce le transmite Aparegio tuturor locuitorilor din Tismana

Un grup  de localnici din orașul Tismana s-a deplasat la sediul operatorului regional de apă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.