FOTO | Se caută vinovați pentru dezastrul de la Poarta Sărutului

Experţii internaţionali pentru studierea Porţii Sărutului, la Târgu Jiu: „Căutăm soluţii precise încât să nu se mai poată interveni la întâmplare!”

Comisia formată din experţi internaţionali a sosit la Târgu Jiu pentru a analiza starea operelor brâncuşiene, în special starea Porţii Sărutului. Specialiştii sunt conduşi de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Comisia va organiza marți la ora 11,00, la Primăria Târgu Jiu, o conferinţă de presă pentru a prezenta rezultatul analizei, după ce în cursul zilei de ieri au petrecut câteva ore studiind operele marelui Constantin Brâncuși. Președintele comisiei, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a declarat că operele lui Brâncuşi au fost supuse unor procedee agresive de curăţare în ultimii 60 de ani. Comisia sosită la Târgu-Jiu este compusă din șapte experţi, savanţi, geologi şi profesori universitari din străinătate și din România. „Trebuie să constatăm care este starea actuală a monumentelor şi să propunem soluţii în aşa fel de precise încât să nu se mai poată interveni la întâmplare, cum s-a intervenit de multe ori în ultimii 60 de ani. Prima intervenţie nu a fost făcută după planurile experţilor (…) expertul a spus una, iar societatea a produs altceva. Nu apa a făcut rău, ci presiunea. Cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare, care nu mai făcuse asta niciodată şi nu îşi dădea seama că în anumite mortare care erau acolo, s-au produs nişte mici dezastre. Nu s-a produs dezastrul de care s-a vorbit, felul în care s-a vorbit exagerat despre acest lucru arată că cei care îl iubesc pe Brâncuşi nu întotdeauna ştiu foarte bine care este esenţa pietrei. Lucrările din vară nu au fost bine monitorizate, pentru că la bază era un referat al expertului, care era perfect, şi care vorbea de o intervenţie blândă, cu apă caldă. Dar nu e prima oară când are loc un astfel de tip de agresiune, au mai fost şi altele, dar mai puţin evidente”, a spus Boroianu.

Fotografii pentru UNESCO
Alături de comisie, la Târgu-Jiu a venit și un fotoreporter care va realiza o mapă pentru UNESCO. „Pozele au fost realizate în diferite etape, sigur o diferenţă s-a observat. Ar fie edificatoare nişte fotografii făcute acum 50 de ani, dar acelea erau în alb negru, aşa că nu poate fi percepută o eventuală schimbare. Nu pot da verdicte, dar undeva este o eroare, clar. Am suferit îngrozitor, când vezi aşa ceva nu are cum să nu te doară. E scandalos, dar pentru erori, cine le-a făcut, aşa cum au spus şi autorităţile, trebuie să plătească”, a declarat George Dumitriu, fotoreporterul care a realizat mapa fotografică pentru dosarul UNESCO.

Este nevoie de specialiști și studii profunde

Rolul acestei comisii venite la Târgu-Jiu la peste jumătate de an după ce Poarta a fost spălată cu pompa cu presiune este acela de a descoperi și de a vedea care sunt cele mai bune şi mai adaptate metode pentru îngrijirea inestimabilelor opere. „Trebuie să păstrăm spiritul real al operei lui Brâncuşi şi să producem, cât mai rar cu putinţă, restaurările cu metodele pe care urmează să le găsim cuvenite după multe studii suplimentare. Să nu credeţi că aceasta este o comisie de casaţie, care spune că tot ce a fost până acum a fost prost şi că tot ce va fi de acum e bine. Trebuie să se facă studii profunde, avem aici savanţi, geologi. Aceştia vor studia nu dar piatra, ci şi Coloana, pentru că ştim că şi acolo, aparent, sunt unele lucruri de spus. Mai multă lume trebuia să monitorizeze lucrările, aici este unul din defecte. Atât Bucureștiul, Direcția de Patrimoniu, INP-ul trebuia să-și mute corpurile și să verifice, comisiile trebuie să fie pluridisciplinare. Iubirea de Brâncuși necesită cunoaștere, nu-l putem iubi în sine, ci trebuie să îl cunoaștem. Firma din vară avea ce trebuia în acte, pentru ca să fie aleasă, dar muncitorul care a mânuit pompa habar nu avea ce face. Se va verifica, dar am văzut imaginile din mass-media și se vede că habar nu avea ce făcea. Licitația aceea a fost locală”, a declarat Radu Boroianu, secretar în Ministerul Culturii.

„Zonele friabile au fost înlăturate!”

Sculptorul restaurator Paul Popescu crede că spălarea cu pompa de apă sub presiune a Porții Sărutului a afectat destul de grav opera. Acesta a afirmat că este foarte curios de concluziile comisie de experți. „Bănuiesc că nu se va întâmpla ca la finele lucrărilor de restaurare, să nu vadă componentele ansamblului, aşteptăm. Eu vreau să întreb comisia dacă se găseşte undeva, în normele internaţionale de restaurare, în Carta de la Veneţia, acest procedeu care a fost folosit la Târgu-Jiu, spălarea cu înaltă presiune. Din punctul meu de vedere, zonele friabile au fost înlăturate parţial. Eu sper că profesionalismul şi deontologia profesională nu îi vor lăsa să facă rabat şi vor spune lucrurilor pe nume”, Paul Popescu, sculptor restaurator.

loading...
Loading...

Citește și

S-au luat de la o femeie! Cine sunt clubberii care s-au bătut la Caractere! Unul a ajuns în arestul poliției, altul are șase copci în cap!

Doi tineri, șefi ai reprezentanțelor zonale ale unor firme cunoscute, au fost protagoniștii unui scandal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: