duminică , 20 octombrie 2019 - 6:10

Se cere audierea lui Anton Anton în Parlament după greva din CEO!


PNL va solicita prezenţa în Parlament a ministrului Energiei, Anton Anton, pentru a oferi explicaţii despre „situaţia gravă” în care se află sistemul energetic naţional, a declarat deputatul liberal Lucian Bode. Și colegul său Virgil Popescu a avertizat, într-o declarație politică, faptul că taxa de 2% va afecta grav lichiditățile CE Oltenia.

„Am decis să-l invităm pe ministrul Energiei în Parlament, fie că-l vom invita la ‘Ora Guvernului’, fie că vom depune o moţiune simplă, să-l aducem în Parlamentul României să răspundă la această situaţie gravă în care se află sistemul energetic naţional”, a declarat Lucian Bode, luni, la finalul Biroului Executiv al PNL. El a spus că, în perioada următoare, PNL va iniţia o serie de întâlniri în format instituţional cu toate structurile asociative din domeniul energiei pentru a discuta despre starea sistemului energetic naţional, pornind, printre altele, de la situaţia Complexului Energetic Oltenia.

„Aşa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să îşi facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligaţi să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumpărată de la producători, cât şi pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuţie.
Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacţionat şi au anunţat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-istă, adică aproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019. DA, aceasta este suma pe care Guvernul PSD vrea să o strângă la buget din industria energetică a ţării”, a spus și deputatul liberal Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii.

România a devenit cea mai scumpă piaţă de energie electrică, din regiune

„Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât şi în iarna 2018, preţurile la energia electrică au crescut foarte mult. Guvernul nu a învăţat nimic din lecţiile trecutului şi prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creştere a preţului şi piaţa a reacţionat imediat. România a devenit cea mai scumpă piaţă de energie electrică, din regiune, şi a devenit în ultimele zile importator net de energie, preţul MWh pe piaţa PZU atingând maxime istorice de 400, 500 şi 600 lei/MWh. Totodată, am avertizat asupra faptului că un alt efect pervers al acestei taxe va fi scoaterea din exploatare a unor capacităţi de producţie care nu vor mai fi rentabile. Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe cărbune: CEO Oltenia, ţinând cont că această companie are deja probleme cu achiziţia de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichidităţile băneşti”, a completat, cu câteva zile în urmă, deputatul.
Parlamentarul se întreaba, retoric, cu ce se va înlocui circa 30% din producţia de energie electrică pe bază de cărbune a României? Tot el răspune că cu importuri şi astfel ,,vom ajunge din ţara net exportatoare în ţara net importatoare’’.

loading...
Loading...

Citește și

Deputatul Vîlceanu: Sindicatele PSD ar trebui să renunțe la campania electorală!

Deputatul Dan Vîlceanu, presedintele PNL Gorj, a ținut să facă unele precizări cu privire la …

Un comentariu

  1. Toți politicienii fac ,,joc de glezna” în privința realizării Mix-ului Energetic ! Ce interese obscure îi ține pe loc de atâția ani de zile ? Asta este cheia scoaterii din colapsul către care se îndreaptă CEO cu pași repezi. Sa nu ne spună că nu vrea UE , NATO sau Alianță Euro-Asiatica ! Energia este de interes național iar cine pune in pericol independenta energetica va fi pasibil de înaltă trădare in timpul care va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: