sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 6:59

Se dă drumul la exproprieri! Suma pusă la bătaie, aproape 8,5 milioane de lei


Guvernul Orban vrea să facă exproprierile necesare pentru deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Timișeni – Pinoasa, din cadrul EMC Roșia-Rovinari. Proiectul se află în dezbatere publică la Ministerul Economiei, Energiei și mediului de Afaceri. Exproprierile necesare ar impune o cheltuială de 8,42 de milioane de lei, în timp ce cariera cu exproprierile făcute ar produce 8 tone de lignit pe an.

Suprafața totală a perimetrului minier la Pinoasa este de 1.581,40 ha, din care până în prezent s-a ocupat suprafața de 1.012,06 ha. Pentru continuarea activității în Cariera Pinoasa în perioada 2019-2027/2032 a rezultat o suprafață necesară de ocupat de 298,3 ha, care reprezintă amplasamentul lucrării de utilitate publică. Având în vedere achizițiile deja realizate, suprafața necesară de ocupat în continuare este de 178,6361 ha, care reprezintă coridorul de expropriere, arată nota de fundamentare. Pentru desfășurarea activității de extracție a lignitului este necesară ocuparea și scoaterea din circuitul economic a unor suprafețe de terenuri agricole, silvice, pășuni, fânețe, livezi, etc., aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, mai spun autorii proiectului. ”Complexul Energetic Oltenia a achiziționat prin procedura negocierii directe de la proprietari, terenuri în suprafața de 118,4188 ha, care nu sunt incluse în coridorul de expropriere, deci nici în anexa nr. 2 al proiectului de act normativ. Terenurile achiziționate de Complexul Energetic Oltenia de la proprietari în baza contractelor de vânzare-cumpărare sunt proprietatea acesteia, terenurile fiind incluse în amplasamentul lucrărilor conform variantei finale a studiului de fezabilitate. Această procedură de negociere a dus la blocaje ale activității carierelor deoarece, proprietarii au pretenții financiare exagerate față de valorile rezultate din rapoartele de evaluare sau refuză efectiv înstrăinarea proprietății”, spun autorii proiectului.
„O altă problemă care a generat această stare de blocaj o reprezintă lipsa actelor de proprietate sau litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun, iar în lipsa actelor de proprietate compania este în situația de a nu putea încheia contractele de vânzare-cumpărare cu respectarea prevederilor legale, în formă autentică”, arată și profit.ro.
De altfel, Complexul Energetic Oltenia a solicitat Comisiilor Locale de Fond Funciar din cadrul Primăriei Fărcășești și Primăriei Cîlnic urgentarea eliberarea actelor de proprietate pentru cetățenii îndreptățiți în vederea demarării procedurilor legale de negociere si achiziție a acestor terenuri. În aceste condiții, se înregistrează numeroase staționări ale utilajelor de carieră, schimbarea fronturilor de lucru și modificări ale circuitelor de transport, care influențează negativ nivelul producției de cărbune și determină implicit creșterea costurilor de producție, arată documentul.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: