Se împart preavizele în CE Oltenia – Se trage linie şi se prezintă la FMI, BM şi CE

cariera-mare

Ministerul de Finanțe și-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin și ar folosi și la imaginea țării, la ratingul de țară, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune difuzată duminică la un post TV.

Ion-Calinoiu-Victor-Ponta

Ministrul Finanțelor anunța, pe 21 aprilie, că o misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene va veni la București în perioada 19 — 26 mai, pentru discuții pe Codul fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu FMI și Comisia Europeană. „În luna mai vor veni la București. Între 19 și 26 mai va avea loc la București o misiune tehnică, discuții tehnice pe Codul Fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu Fondul Monetar și Comisia Europeană. Au fost deja câteva acțiuni pe care le-am întreprins la întoarcerea de la Washington, măsuri care erau oarecum întârziate în programul cu FMI și CE. O să le aflați. Trebuie discutate în Guvern și aprobate”, a spus Teodorovici.

Victor Ponta nu s-a înţeles cu FMI pe tema restructurării CEO şi CEH

Premierul Victor Ponta a anunțat în februarie că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite. Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluționate urmau să fie rediscutate în luna aprilie. România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

„Ne dorim un nou acord”
Ministrul Finanţelor îşi doreşte un nou acord cu FMI: „În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic”.
Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiții actualul acord de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, care expiră în septembrie.

Ce aşteaptă FMI, BM şi CE

Teodorovici
Eugen Teodorovici mai spune că organismele financiare internaţionale aşteaptă ca partea română să-şi îndeplinească angajamentele: „Ei așteaptă în continuare ca ceea ce ne-am angajat ca și Guvern să implementăm să și facem până la final.(…) Au fost întârzieri, dar de acum încolo până la final de an trebuie să facem cel puțin ceea ce Fondul și Comisia Europeană cer pentru ca acest acord să se închidă în bune condiții și să putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar”, a mai afirmat acesta.

„Se trage linie”

Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluționate (restructurarea masivă la CE Oltenia şi lichidarea CE Hunedoara) urmau să fie rediscutate în această lună. „În aprilie, vom prezenta FMI cum vedem noi lucrurile pentru a fi suportate de oameni. Acordul nostru cu FMI încetează în septembrie, important e să vedem cât am realizat din ce ne-am propus. Am luat și măsuri pe care inițial partenerii nostri nu le-au vrut, de genul reducerii TVA la pâine, reducerii CAS. În aprilie și apoi în iunie, când e ultima vizita tragem linie și vedem câte am realizat”, a spus premierul în luna februarie.

CEO, proprie viziune de restructurare

Între timp, conducerea CE Oltenia şi-a pus în practică propria viziune de restructurare, disponibilizând în jur de 2000 de salariaţi şi externalizând alţi o mie şi cariera Berbeşti. De asemenea, CEO a anunţat că va închide capacităţile ineficiente din minerit, precum Peşteana Sud, şi grupuri energetice de la Turceni şi Brăila. Astfel, astăzi şi mâine salariaţii aflaţi în programul de disponibilizare vor primi şi preavizele, urmând ca de la 1 iunie să nu mai figureze pe statele de plată ale CE Oltenia.  În acest fel, compania a redus cheltuielile cu muncă vie de la 4.008 lei/salariat, cât au fost în 2014, la 3. 497 lei/salariat, fiind o reducere cu 12,8%. Rezultatul restructurării CEO va fi prezentat FMI, la întâlnirea din luna mai.

loading...
Loading...

Citește și

E dă film! Administratorii Minprest și-au ales președintele: juristul Sebi, de la insolventa UEF!

Sebastian Gheorghe Brânzan a fost ales, de colegii săi liberali, președinte al Consiliului de Administrație …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.