Se pregăteşte un SCANDAL MONSTRU!? Clonarea operei Coloana fără Sfârşit

coloana-infinitului

-Brâncuşi, revendicat în  HUNEDOARA!

Un consilier local din Petroşani şi-a propus să marcheze, la Petroşani, Ziua Brâncuşi, dat fiind faptul că marele sculptor îşi leagă numele de această localitate. Practic, la Petroşani, în fostele Ateliere Centrale – devenite demult istorie – s-a turnat una dintre cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuşi, Coloana Infinitului.

Articolul este al publicaţiei Gazeta de Dimineaţa, Valea Jiului.

Un proiect oportun în esenţă, dacă nu ar fi fost atrasă şi societatea Gerom International, firma controlată de ex-prefectul Aurelian Serafinceanu care continuă peste ani activitatea Atelierelor Centrale Petroşani, transformate ulterior în mult mai cunoscuta fabrică de utilaj minier UMIROM, falimentată şi ea după privatizarea controversată. Societatea care practic a îngropat “maternitatea” lui Brâcuşi.

“În 26 de ani nu am ştiut să punem în valoare faptul că  noi, cei de astăzi, călcăm pe unde acest geniu al sec. XX,  jumătate zeu, jumătate om, a păşit spre Atelierele Centrale din Petroşani, pentru a realiza capodopera umanităţii: Coloana Infinitului. Am discutat şi cu o parte din oamenii de afaceri ai Petroşaniului despre acest proiect ş i vor să se implice”, spune consilierul local, Viorel Pascu.

Proiectul iniţiat de Viorel Pascu este intitulat BRÂNCUŞI  LA PETROŞANI, UN MUNICIPIU ÎN SĂRBĂTOARE” şi este generat de faptul că, începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională, Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezentând şi o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român.
Potrivit acestui act normativ, în ziua de 19 februarie autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

“Anul acesta a fost lansat programul: 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi,  de către  Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, program  care  celebrează creaţia de geniu a artistului născut pe 19 februarie 1876 la Hobiţa, Gorj.

Valea Jiului se măndreşte că acest “Jumătate zeu, jumătate ţăran”, “un om cu mult înaintea timpurilor sale” care a făcut “paşi pe nisipul eternităţii”, artist de geniu al secolului XX, a punctat Petroşaniul în aria de naştere a unuia dintre cele mai mari creaţii universale: Coloana  Infinitului. Acest lucru nu ne poate lăsa indiferenţi. Consiliul Local şi Primăria Petroşani trebuie să arate României şi întregii lumi că pentru municipiul nostru, este o mândrie fără egal, faptul că marele sculptor Constantin Brâncuşi a realizat geniala operă de artă la Atelierele Centrale din Petroşani”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre menţionat, care propune susţinerea următoarelor obiective: realizarea în colaborare cu  GEROM  INTERNAŢIONAL S.A  a Coloanei Infinitului  ( reproducere la scara ¼ . conform  schiţei din anexă ) şi montarea acesteia în Centrul pietonal, până în luna August 2016 şi, cu ocazia inaugurării acestei copii a Coloanei Infinitului, să se desfăşoare prima ediţie a festivităţilor „ BRÂNCUŞI  LA PETROŞANI, UN MUNICIPIU ÎN SĂRBĂTOARE ”, care să cuprindă un program de acţiuni culturale şi de divertisment pe o perioadă de 3 zile.

“Prin  proiectul realizat de GEROM INTERNAŢIONAL S.A., costurile  maxime de fabricaţie şi de montaj ale acestei reproduceri ale  Coloanei Infinitului,  sunt evaluate la 30000 €. Mediul de afaceri din Municipiul Petroşani, este deschis pentru participarea la sponsorizarea acestui  proiect”, susţine Pascu, care a menţionat că el este cel care s-a dus către oficialii Gerom să le propună implicarea în realizarea copiei după Coloana Infinitului, ţinând cont de faptul că aici se păstrează documentaţia originală.

 Cum a fost îngropată “maternitatea” lui Brâncuşi
“Anul 2016 trebuie să fie în Municipiul Petroşani, acel început în care Brâncuşi, om deplin al culturii române, să constituie o permanenţă a manifestărilor noastre, o permanenţă în activitatea turistică a Municipiului şi a Văii Jiului”, este de părere consilierul local Viorel Pascu şi ar avea dreptate dacă nu ar încerca şi atragerea societăţii Gerom, cea care practic a îngropat “maternitatea” lui Brâncuşi. De precizat că, la Petroşani, oraş de care Constantin Brâncuşi îşi leagă numele, marele sculptor ar fi putut avea un muzeu, la fostele ateliere UMIROM. Un proiect asumat public de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, dar nepus nicicând în practică. Coloana Infinitului  a fost realizată în anul 1937 în Atelierele Centrale Petroşani, devenite ulterior URUMP, IUMP şi, în cele din urmă, UMIROM. Potrivit datelor vremii, şeful proiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncuşi a venit de la Paris pentru a supraveghea turna¬rea modulelor Coloanei şi a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi ţineau legătura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga răspundere a coordonării operaţiilor la Petroşani şi Târgu-Jiu. Documentele şi schiţele celebrei opere expuse la Târgu Jiu ar fi trebuit, cel puţin la nivel declarativ, să fie găzduite într-un muzeu amenajat chiar în incinta UMIROM.
Proprietarul uzinei, fostul prefect de Hunedoara Aurelian Serafinceanu, promitea public, în 2001, că va înfiinţa la Petroşani Muzeul Coloanei lui Brâncuşi. La temelia clădirii ce avea să devină „casa” schiţelor originale a fost introdusă o „capsulă a timpului” cu semnăturile tuturor celor prezenţi acolo. Iar de faţă a fost chiar Ministrul Culturii de la vremea respectivă, Răzvan Theodorescu. A fost doar o fanfaronadă. Nu numai că muzeul nu s-a concretizat, dar din vechea fabrică s-a ales praful. La finele anului 1999, SC UMIROM SA – maternitatea operei lui Constantin Brâncuşi – avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde de lei. FPS a decis să o vândă, iar fabrica a fost cumpărată în anul 2000 de fostul prefect PSD al judeţului, Aurelian Serafinceanu, pentru  7, 9 miliarde lei vechi, plătiţi în rate. La momentul achiziţionării ei se promitea ferm redresarea societăţii, dar noul proprietar al “Umirom” nu a reuşit să redreseze firma (asta dacă se şi dorea în realitate!), în ciuda contractelor de sute de miliarde încheiate cu Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, mai ales pe vremea în care Serafinceanu era prefect de Hunedoara. Din cauza debitelor foarte mari către stat, în anul 2004 a fost instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale uzinei, care au fost apoi scoase la licitaţie. Firma a intrat pe rând în reorganizare, în lichidare, în faliment, iar apoi a dispărut.
Din fosta fabrică, cândva mândrie a industriei Văii Jiului, a mai rămas o foarte mică parte, trecută în sistem suveică prin mai multe firme înfiinţate şi desfiinţate aproape în timp record. Acum, în „capitala” Văii Jiului, memoria lui Brâncuşi trăieşte doar printre ruine, dar, graţie unor oameni cu suflet mare, pasionaţi de istorie şi cultură, mai are loc într-un colţ, la Muzeul Mineritului.

Scandalul copierii Coloanei Infinitului
De numele lui Serafinceanu se leagă însă un scandal imens generat de copierea, la Petroşani, a Coloanei Infinitului. În momentul în care s-a început lucrul la realizarea copiei, se intenţiona ca aceasta sa fie donată Guvernului României care, la rândul lui, să o ofere cadou guvernului francez. Ulterior, a apărut ideea ca lucrarea să fie donată oraşului New York pentru a fi amplasată în zona în care, până în data de 11 septembrie 2001, se aflau cele două turnuri gemene.
Ideea clonării Coloanei a stârnit însă numeroase controverse atât pe plan local, cât şi la nivel central sau chiar internaţional. S-a ajuns chiar ca ex-preşedintele CJ Gorj, Nicolae Mischie, să-i ceara ministrului Administraţiei Publice de la acea vreme, Octav Cozmâncă, demiterea prefectului de Hunedoara. De asemenea, Răzvan Theodorescu, declara, referitor la realizarea unei a doua Coloane a Infinitului, că „este un exerciţiu tehnic” pe care îl interpretează ca un omagiu adus înaintaşilor, „dar care se opreşte aici, la nivelul experimentului”.
In ciuda reacţiilor vehemente, copia a fost realizată, iar apoi a fost depozitată într-o hală din incinta uzinei Umirom Petroşani, devenită şi ea istorie între timp.

loading...
Loading...

Citește și

Tragedie fără margini! O tânără din Țicleni a murit la câteva ore după ce a născut prin cezariană! Mesajul emoționant al soțului ei

O tânără de 21 de ani, din Țicleni, a murit, miercuri seara, la o unitate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: