Se scumpește curentul de la 1 iulie! Află cu cât!


Tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice ce va fi perceput de Transelectrica creşte, de la 1 iulie, la 18,13 lei/MWh şi va fi valabil un an, potrivit unui ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Cotidianul.ro, tariful este mai mare cu 7,5% faţă de valoarea din momentul de faţă, de 16,86 lei, dar puţin mai mic faţă de solicitarea Transelectrica, care ceruse 18,47 lei/MWh. ANRE precizează că noile tarife nu vor avea niciun efect în factura consumatorilor finali. Precizările Autorității trebuie luate ca atare, deși în mod normal orice modificare de tarife reglementate se vede în factură. Cum transportul contează în proporție de circa 10% în costul final al electricității la consumator, în mod normal, majorarea acestui tarif ar trebui să antreneze o ajustare corespunzătoare cu aproape 1% a facturilor. Este de presupus că această scumpire este considerată insignifiantă de către ANRE, motiv pentru care reprezentanții săi au spus că nu există efecte, de la 1 iulie.
De precizat că, anul trecut monopolul de stat care beneficiază de tarife impuse de ANRE a înregistrat o scădere a profitului de 90%, motivând că acest lucru s-a întâmplat pentru că statul îi tot scade aceste tarife și că are investiții de realizat, pe care nu le poate efectua în aceste condiții. Aparent, cineva de la ANRE le-a ascultat ruga celor de la Transelectrica și le-a aprobat creșterea prețurilor. De plătit, evident, plătesc, chiar dacă indirect, consumatorii.
Există și alte modificări ale tarifelor practicate de Transelectrica. Tariful pentru serviciul de sistem, de la 1 iulie, este de 11,57 lei/MWh, mai scăzut cu 12% faţă de nivelul de 13,17 lei/MWh, valoarea din prezent. Asta, în condiţiile în care Transelectrica solicitase un tarif de 13,50 lei, doar puţin mai ridicat, aşadar, decât cel din prezent, dar Autoritatea a fost de acord cu un tarif chiar mai mic decât cel de acum.

Loading...

Citește și

CJCPCT Gorj ’52

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează vineri 28 februarie 2020 la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.