Secretar de stat la Hobița: Eforturi la nivel înalt pentru reabilitarea casei lui Brâncuși!


Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, Pugna Alexandru a vizitat miercuri, 07 noiembrie 2018, comuna Peștișani, mai exact casa Brâncuși de la Hobița. Vizita vine după ce primarul Cosmin Pigui s-a deplasat la începutul lunii la București pentru a găsi soluții urgente în vederea reabilitării casei marelui sculptor Constantin Brâncuși. Înainte să se prăbușească totul, autorităţile încearcă să salveze ce se mai poate din casa lui Constantin Brâncuşi.

În localitatea Hobița, la 25 de km de Târgu Jiu, doar câteva bârne de lemn vechi mai amintesc de copilăria lui Brâncuşi. Casa în care s-a născut artistul a fost mistuită într-un incendiu, iar câteva grinzi salvate au fost folosite la construcţia acestei locuinţe, care stă să cadă. La 100 de metri distanţă autorităţile regimului comunist au amenajat o casa-muzeu atunci când au văzut că localitatea are potenţial turistic. Acum autorităţile se gândesc să ia măsuri de conservare a vechii căsuţe.

„Exact cum spune domnul ministru secretar de stat, printr-un proiect comun, vom face ceea ce trebuia făcut de mult. Comuna Pestisani, prin mine, ca primar, am găsit un sprijin de nădejde. Vă mulțumim și avem încredere că ne veți susține și vom colabora pentru a spală rușinea neamului românesc și mai ales sa renaștem acest loc unic, unde s-a născut Constantin Brancusi! Domnul ministru secretar de stat Pugna Alexandru este, deja, cel mai bun prieten al nostru, un om de nădejde! Ma bucur ca v-am întâlnit! Este o onoare!”, a conchis Cosmin Pigui.

„Încercăm să găsim soluţia cea mai bună pentru ca ceea ce a mai rămas să fie pus în lumină. Începând de astăzi am speranța că lucrurile se pot rezolva mai bine decât am fi putut visa vreodată. Până la sfârșitul acestui an, sper să vă pot da marea veste împreună cu Domnul Primar al Comunei Peștișani Cosmin Pigui. Doamne Ajută!!! ”, explică Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Moștenitorii terenului și ai casei vechi nu au făcut nimic pentru a salva această casă pe care le-a lăsat-o Brâncuși, fapt pentru care astăzi este o ruină, iar statul român nu a putut interveni, neavând instrumentele legale necesare.
Casa memorială Constantin Brâncuși este un muzeu județean care se află în localitatea sa natală, satul Hobița, din comuna Peștișani, județul Gorj. Este clasificată ca monument istoric, sub denumirea de Casa-Muzeu „Constantin Brâncuși”. Este monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost restaurată în 1971, la înființarea muzeului.
Casa memorială este amplasată pe terenul unde s-a născut și a copilărit sculptorul, dar nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuși. Aceasta se află la circa 100 de metri mai jos de casa memorială.

loading...
Loading...

Citește și

Un cunoscut profesor din Motru a murit!

Profesorul Cucircă Constantin al Colegiului Tehnic Motru a murit în această după- amiază. “Cu profundă …

2 comentarii

  1. Garoiu asta cine dracu mai e?

  2. Un tigan ungur care vinde cazane de tuica si pune scocuri la case .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: