miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:18

Şedinţă foto deocheată cu o minoră, în carieră, la Rovinari

colaj

O fetiţă de 13 ani din Rovinari şi-a şocat prietenii, pe un site de socializare, cu zeci de poze cu mult dincolo de limita decenţei chiar şi pentru o femeie matură. Pe lângă lipsa de bună-cuviinţă evidentă a fotografiilor, eleva de clasa V-a a uimit şi prin gesturi, prin care şi-a pus viaţa în pericol pentru a se expune cât mai bine aparatului foto, cocoţându-se pe clădiri dezafectate din zona unui depozit de cărbune.  Rămasă doar în grija bunicii pentru că părinţii sunt la muncă în străinătate, fetiţa nu se bucură de atenţie şi grijă nici măcar la şcoală, acolo unde directorul ridică din umeri şi declară nonşalant că e un copil cu probleme  şi nu-i poţi urmări pe toţi din şcoală ce fac.

Suspendată în aer lângă depozitul de cărbune al EC Roşia

B. este elevă a Şcolii Generale nr. 1 Rovinari în clasa a V-a, deşi ar fi trebuit, la vârsta pe care o are, să fie într-o clasă cu un an mai mare. Rămasă repetentă după unele păreri, dată mai târziu la şcoală după altele, fetiţa trăieşte alături de bunică pentru că părinţii ei sunt la muncă în străinătate şi, probabil, lipsită de afecţiunea părintească, face orice să atragă atenţia asupra sa. Aşa se face că şi-a deschis pe un site de socializare două conturi şi, probabil, s-a bucurat enorm când lumea a început să-i comenteze postările şi mai ales fotografiile, chiar dacă, de cele mai multe ori, comentariile erau de-a dreptul jignitoare.
Fetiţa pare scăpată de sub control şi are mare nevoie de intervenţia cuiva care să-i îndrume paşii pe o altă cale decât cea pe care se află acum, pentru că şi-a postat zeci de fotografii pe jumătate dezbrăcată şi având în picioare pantofi cu tocuri, unii ce nu-i sunt nici măcar pe măsură, fiind probabil ai mamei sale. Pentru a epata, B. s-a urcat pe o clădire dezafectată din apropierea unui depozit de cărbune şi, fără să se teamă că s-ar putea împiedica de molozul aflat peste tot, a pozat cât a putut ea de „sexy”. Ba mai mult, într-una din fotografii, ea se află agăţată pe exteriorul clădirii şi se ţine de o bucată de fier.
Imaginile surprinse la şedinţele foto ad-hoc au fost după aceea încărcate pe internet şi au stârnit indignarea, dar şi, în mod absolut revoltător, admiraţia şi comentariile porcoase ale unor indivizi mult mai în vârstă ca ea. Lucru deloc de neluat în calcul, având în vedere că, de cele mai multe ori, cei care profită de minori îşi racolează victimele de pe internet.

Directorul Curcanu: „Ea e de vină”

Ziua de ieri a început foarte relaxat la Şcoala Generală nr. 1 Rovinari, iar la ora 10.00, niciunul dintre directori şi nici psihologul şcolii nu ajunseseră la muncă, eventualele probleme ale elevilor putând, evident, aştepta momentul în care cei enumeraţi mai sus se decideau să-şi onoreze locul de muncă cu prezenţa lor.  Intervenţia inspectorului şcolar general, Ion Işfan, care le-a şi adus la cunoştinţă că ziariştii ar dori să se informeze despre situaţia elevei B., i-a băgat un pic în priză, dar nu i-a determinat şi să răspundă la telefon timp de ore bune, până când au considerat ei că au rezolvat lucrurile aşa cum trebuie, iar jurnaliştii nu vor mai avea ce scrie.
Dispus, în cele din urmă să spună ceva, directorul Grigore Curcanu a declarat, fără a-şi putea masca indiferenţa: „Ce să zic eu? E o fată ai cărei părinţi sunt prin Cehia şi Italia, ea e la o bunică, s-a pozat şi a zis că-i stă bine să le pună pe internet şi le-a pus un băiat. Fata are 13 sau 14 ani, că a rămas un an repetentă. Pozele le-a şters băiatul care le-a postat acolo, am zis să scăpăm de ele de acolo”.
După ce jurnaliştii s-au interesat de soarta fetiţei, ea a devenit brusc importantă şi pentru directorul instituţiei de învăţământ; a fost chemată la şcoală alături de bunică şi de psihologul şcolii, iar singura metodă pe care au găsit-o la îndemână ca să îndrepte situaţia a fost să şteargă conturile de pe site-ul de socializare, directorul ţinând să precizeze (să fie limpede pentru toată lumea): „De vină este ea, nu băiatul care le-a postat”.
Cu privire la faptul că B. este un copil ai cărui părinţi nu sunt alături de ea, având nevoie de sprijin psihologic, Curcanu a susţinut ferm că acesta i-a fost oferit mereu de către psihologul şcolii, Claudia Iriza.
Consilierul psihologic şi-a contrazis şeful, spunând că anul ăsta fetiţa n-a beneficiat deloc de consiliere pentru că nu s-a prezentat la cabinet: „Nu ştiam absolut nimic despre chestiunea cu pozele, anul ăsta n-a venit la consiliere, dar azi am luat legătura cu cei care au grijă de fata respectivă  şi va fi  inclusă din nou într-un program de consiliere. De acum încolo o să prevenim astfel de incidente şi o s-o monitorizăm, să o supraveghem”.
Faptul că situaţia fetiţei este tratată evaziv de către cei în măsură să se implice este trădat chiar de către declaraţiile contradictorii ale directorului şi psihologului. Directorul spune că fata are 13 sau 14 ani pentru că a rămas un an repetentă, iar psihologul spune că ea a fost trimisă mai târziu la şcoală, ceea ce înseamnă că unul dintre ei habar n-are ce vorbeşte, încercând doar să salveze aparenţele.

Părerea specialistului

Este povestea multor copii, nu numai a ei. Toţi se simt abandonaţi, trişti şi poate se cred vinovaţi de situaţia în cauză. Nu-şi pot forma un comportament adecvat pentru vârsta lor, ce-i poate ajuta pentru o dezvoltare sănătoasă.
Comportamentul copilului arată o răzvrătire faţă de cei din jur, care nu i-au acordat dragostea de care are nevoie. O lipsă de protecţie şi validare o împinge într-o capcană ca aceasta. Putem lua în calcul şi faptul că autoritatea asupra ei este minimă. Caută validare de la alte persoane, copiază comportamente nefireşti pentru a atrage atenţia şi cred că cineva se află în spatele acestei poveşti, făcând-o să creadă că joacă rolul salvatorului, dar el fiind călăul.
Această manifestare poate avea o cauză mai puţin cunoscută, un comportament ca acesta poate scoate în evidenţă şi o tulburare emoţională. Ar fi nevoie urgent şi de un consult de psihiatrie pediatrică.

Bogdan Monalisa – Asistent Social în formare de psihoterapie familie cuplu si copil.

loading...
Loading...

Citește și

S-a terminat cu boieria! Romii din Meteor își astupă singuri gropile din străzi

Locatarii de etnie romă din cartierul târgujian Meteor au pus mâna pe roabe și pe …

10 comentarii

 1. Cum o cheama?

 2. Pacat de ea ca este tanara si nu are habar la ce se expune , un sfat sa nu mai faca in viata ei asa ceva !!!

 3. Doamna specialist Bogdan Monalisa,cunosc muuuulte cazuri in care aceste fetite nu sunt „victimele singuratatii” si au o familie normala,alaturi de parinti.Aceste fetite sau domnisoare in toata firea isi cara hainele de acasa prin cariera sau constructii abandonate pt a face o „super sedinta foto” (cred ele asta) ,in speranta ca vor devenii vedete pe facebook. Si atunci ce explicatie mai exista pt cazurile acestea??? Poate fenomenul „sute de like-uri” le-a rapit creierul :))

  • Mihai Nicolescu

   Si asta tot lipsa de dragoste inseamna. Daca te simti iubit, nu ai nevoie sa strangi sute de like-uri, sa cersesti atentie.

   Probabil domnisoara si altii ca ea au stat prea mult pe la Biserica, nu…?

 4. care este vina domnului director? viseaza noaptea ce fac elevii ziua? el de unde sa stie?

 5. mmmmmaaaammmaaa

  pe aceasta fata o cunosc o cheama si nu a fost data la scoala mai tarziu a ramas 2 ani repetenta…ea este badjocorita de toti copii….

 6. nu ma mir ca domnul director Curcanu habar nu avea ce face fetita respectiva sau in ce clasa este,dumnealui nu stie nici macar ce face dumnealui acolo la scoala sau ce cadre didactice are prezente la scoala si care chiulesc.

 7. Nu e vina numanui…..E vina televiziunilor….Ca daca te uiti la tv in ziua de azi ce sa vezi dacat pe…tonciu..buruiana…bianca dragusanu ca njt ce a mai facut…pe leo ala din stehaia ca njt cine la mai prostit si scandaluri sexuale cu diverse personaje care devin cunoscute peste noapte…….alceva mai nou nu si educativ nu….Hai sa fim seriosi !!

 8. cum o cheama pe fata??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: