Şefii mineritului motrean şi cei ai fostei SNLO, invitaţi la noi audieri, după extinderea anchetei. Burlan şi Ciorecan, cercetaţi în libertate

alexandru-ciorecan-cmk

Judecătoria Tg-Jiu a respins, vineri, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a ex-directorului general al fostei SNL Oltenia şi a lui Alexandru Ciorecan, fost director al SC Cazare Cantine SA Motru. Cei doi fuseseră reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţia de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, respectiv complicitate la această infracţiune, prejudiciul fiind estimat la 2,8 milioane de lei, în dosarul în care sunt cercetaţi mai mulţi foşti sau actuali şefi din mineritul motrean.

Ziua de vineri a fost una destul de lungă pentru fostul şef al mineritului, Daniel Burlan, şi pentru omul de afaceri Alexandru Ciorecan şi a început, la primele ore ale dimineţii, cu declaraţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu. După câteva ore de audieri, procurorii au cerut arestarea preventivă a celor doi, pentru 30 de zile.
Judecătorii au stabilit ca cererea privind măsura preventivă să fie judecată la ora 18, astfel, puţin după ora 17, Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan au părăsit liberi arestul. după ce le-a expirat ordonanţa de reţinere şi au venit fără cătuşe la instanţa de judecată.
După alte două ore şi jumătate de dezbateri, în jurul orelor 21, magistraţii de la Judecătoria Tg-Jiu a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, astfel, cei doi vor fi cercetaţi în stare de libertate, dacă soluţia contestată de Parchet nu va fi modificată de Tribunalul Gorj.
Daniel Burlan, cel care a afirmat de mai multe ori, în ziua în care a fost reţinut, că nu se face vinovat de acuzele care-i sunt aduse, a declarat, după aflarea soluţiei instanţei, că este o decizie corectă.

Cercetări extinse

Dosarul instrumentat de Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj este unul extrem de complex, având în vedere numărul persoanelor cercetate şi volumul de documente financiar-contabile în care a apar comenzile, recepţiile şi decontările mesei calde a minerilor de la Motru, pe o perioadă de peste patru ani de zile.
IPJ a fost sesizat, anul trecut, de CE Oltenia, după ce un raport al Corpului de Control al companiei desfăşurat la subunităţile Diviziei Miniere a descoperit a serie de neconcordanțe între mesele decontate și numărul de mineri prezenţi la muncă la subunitățile din zona Motru. Controlul a vizat în special modul în care s-au efectuat comenzile, recepţionarea şi servirea mesei calde, mai exact concordanţa dintre numărul de mese comandate şi recepţionate şi numărul posturilor realizate aferente personalului prezent la serviciu, în perioada 2009 – aprilie 2013.
Pe lângă Burlan şi Ciorecan, în acest dosar au calitatea de suspect mai mulţi foşti şi actuali şefi din mineritul motrean: Ion Ghiga, director al Carierei Roşiuţa; Florentin Gheorghescu, fost director al carierei respective; foştii directori ai EMC Motru, Vasile Creţan, în prezent adjunct la Mina Lupoaia, respectiv Vasile Râbu, actual adjunct la Medservmin SA şi vicepreşedinte al PSD Gorj; Mircea Mezinca, fost şef Resurse Umane în cadrul SNLO; actualul şi fostul director al ELCFU Motru, Valentin Tatomir, respectiv Nicolae Giuran; Sorin Iovan, fost director al Carierei Lupoaia. Toţi aceştia au semnat recepţiile serviciilor prestate de către Cazare Cantine, adică au confirmat practic la plată documentele societăţii, ştiind că mare parte din situaţiile prezentate spre decontare erau fictive.
Potrivit unor surse, cercetările au fost extinse şi s-au făcut verificări şi pentru anul 2008, dar şi cu privire la alte persoane.

 

Ciorecan a făcut scandal în sediul Poliţiei
În această săptămână, audierile în acest caz vor continua, fiind aşteptaţi pentru noi declaraţii aproape toţi şefii care au avut funcţii de conducere în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013, în mineritul motrean, precum şi foşti sau actuali şefi din cadrul fostei SNLO, respectiv Divizia Minieră.
Conform surselor citate, Alexandru Ciorecan ar fi vociferat în timpul anchetei şi ar fi pronunţat numele unor politicieni şi din cei care se află acum la putere, cărora le-ar fi asigurat protocoale în timpul unor campanii electorale.
Există informaţii că, de-a lungul vremii, toate chermezele directorilor şi sindicaliştilor din mineritul motrean erau organizate de Ciorecan la Cazare Cantine. Societatea ar fi asigurat, în anii anteriori, zeci de mii de pachete cu hrană pentru cei care au participat la mitingurile electorale ale PDL, din timpul campaniilor electorale.
loading...
Loading...

Citește și

„Floricica Dansatoarea” o comite din nou! Pesedistul Pupăzan s-a rebrenduit și o arde pe muzică ușoară de-i sar gumarii din picioare!

Marius Daniel Pupăzan, opțiunea burlescă a PSD pentru Primăria Cîlnic, nu contenește în a se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: