Seminariştii gorjeni, prezenţi la dezbaterea despre bisericile româneşti din Valea Timocului

elevi-seminar

Elevii gorjeni de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” au participat în această săptămână la dezbaterea pe tema “Bisericile româneşti din Valea Timocului – Bisericile româneşti din Banatul Sârbesc”, eveniment care a avut loc în cadrul campaniei de cunoaştere a românilor de peste Dunăre, intitulată „Învaţă despre românii din Serbia”.

Proiectul se derulează pe parcursul unui an şi prevede o serie de cursuri, dezbateri, mese rotunde şi seminarii despre istoria, geografia, cultura, tradiţia, spiritualitatea şi obiceiurile românilor din Valea Timocului. Sunt antrenate oficialităţi din România şi Serbia, reprezentanţi ai ministerelor de resort, europarlamentari români, profesori universitari, studenţi, istorici, organizatorii fiind Asociaţia Studenţilor Timoceni, în parteneriat cu Cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii”, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Consiliul Judeţean Dolj. Moderator al acestei dezbateri a fost tânărul student la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, Isidor Kostici, originar din Valea Timocului. „Evenimentul a fost dedicat unui subiect extrem de sensibil pentru comunitatea românilor din Valea Timocului, și anume bisericilor, relația dintre biserică şi credincioși, slujbelor în limba română și bineînțeles că am vrut să apreciem modul în care Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia și nu în ultimul rând Mitropolia Olteniei sprijină comunitatea românească din Timocul Sârbesc. Pe parcursul acestor dezbateri ni s-au alăturat și românii din Basarabia, motiv pentru care ieri au fost și ei invitați să vorbească despre bisericile din Basarabia, despre slujbele care se țin acolo și despre prezența tinerilor la biserică, un lucru extrem de important pe care încercăm să-l promovăm și în rândul tinerilor din România: să mergem la biserică, să credem în Domnul nostru, Iisus Hristos, să fim credincioși, să respectăm biserica și pe preoţii noştri”, a declarat Marga Bulugean, organizator al evenimentului. În cadrul dezbaterii, tânărul teolog Isidor Kostici a făcut o prezentare a bisericilor din Valea Timocului şi Banatul Sârbesc.

loading...
Loading...

Citește și

Lumină, doar de la lumânare! După ce i s-a furat cablul de curent, un localnic sărac din Berlești a ajuns să fie tot el cercetat de poliție!

Un echipaj de poliție din Berlești s-a prezentat, săpămâna trecută, la locuința unui cetățean cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: