Senatorii reexaminează proiectul privind managementul corporativ! CEO în LISTĂ!


Comisiile economică, pentru constituţionalitate şi pentru privatizare din Senat au reexaminat, marţi, proiectul de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice ca urmare a deciziei CCR, actul normativ primind un raport favorabil cu amendamente la forma adoptată de Camera Deputaţilor în 20 decembrie 2017.

În favoarea raportului au votat 15 senatori, iar 8 au fost împotrivă.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alineatului (3) al articolului 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 111/2016, cu modificările ulterioare, în sensul includerii unor societăţi în categoria excepţiilor de la aplicarea actului normativ de bază.

Potrivit propunerii legislative adoptate pe 20 decembrie de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011 câteva zeci de companii şi instituţii din domeniul apărării, de creditare sau de apă, printre care Fabrica de Arme Cugir S.A., Societatea Arsenal Reşiţa S.A., Societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A. (CEO), Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. şi companiile deţinute de aceasta, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA.

Senatorii celor trei Comisii au decis ca în lista aprobată în decembrie de Camera Deputaţilor să fie inclusă şi Compania Naţională Romtehnica SA.

De asemenea, senatorii comisiilor de resort au eliminat din forma adoptată de Cameră în decembrie 2017 enumerarea generică „companii de apă şi de transport” care ar fi putut fi exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011. O altă eliminare din aceeaşi enumerare se referă la companiile prevăzute prin hotărâre de Guvern.

„PSD a revenit cu proiectul acela de lege care exceptează mai multe companii de la Ordonanţa 109/2011, care impunea management privat companiilor de stat. Proiectul a fost declarat în integralitate neconstituţional. (…) Din punctul meu de vedere este în continuare neconstituţional ce se întâmplă.(…) Cu siguranţă, după ce va trece de Senat şi Camera Deputaţilor, vom ataca din nou actul normativ la CCR, pentru că, din punctul meu de vedere, este total neconstituţional”, a declarat liberalul Florin Cîțu pentru Agerpres.

În 13 februarie, CCR a decis că Legea de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului şi are prevederi ce contravin regimului constituţional al hotărârilor de Guvern.

Obiecţia de neconstituţionalitate care a fost formulată de 64 de deputaţi de la PNL a fost admisă cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR. Iniţiatorii sesizaseră numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare şi adoptare a proiectului de lege, precum şi instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constituţional.

Preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, explica la acea dată că legea criticată permitea Guvernului să excepteze oricâte societăţi dorea de la principiile guvernanţei corporative.

„Am admis această sesizare (…) în principal pentru încălcarea principiului bicameralismului. Legea pleca de la iniţiator cu vreo trei excepţii de la aplicarea OUG, într-o Cameră s-au mai adăugat vreo 30 şi în altă Cameră s-a triplat numărul fără ca să fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de altă parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstituţional potrivit căruia Guvernul, la rândul lui, poate să adauge câte alte întreprinderi vrea ca să le excepteze de la prevederile legii corporative”, a anunţat preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, la finalul şedinţei din 13 februarie.

Plenul Senatului va reexamina actul normativ, în calitate de primă Cameră sesizată.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

 1. Dupa ce intra in vigoare legea in fruntea CEO trebuie pus omul cu cea mai relevanta experienta si rezultatele cele mai bune inregistrate pana acum.
  Daca se rateaza si momentul asta ne am dus definitiv.

  • Suna frumos ce spui. Si la ce partid il gasim?

   • Nu il gasim la niciun partid.
    Care e cea mai eficienta si rentabila termocentrala din CEO?
    Cine o conduce de mai bine de 20 de ani?
    E un impediment ca directorul nu e inregimentat politic?
    Ne trebuie oameni care cunosc problemele sectorului si care stiu de ce are nevoia productia.
    E recunoscut de toata breasla.Rezultatele vorbesc.
    A condus complexul Rovinari ani buni ,deci a avut timp sa cunoasca si din problemele de minerit.
    Cam asta ne trebuie.Si la minerit la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.