Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, tămăduitor de boli și făcător de minuni


Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, un model exemplar de viață creștină, care l-a venerat pe Hristos toată viața, este prăznuit de creștinătate joi, 26 octombrie. Sfântul Mare Mucenic , un vestit tămăduitor de boli și făcător de minuni în Tesalonic, a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, în vremea împăraților Diocletian și Maximilian Galeriu (care au domnit între anii 284-311), recunoscuți în imperiu pentru persecuțiile aprige îndreptate împotriva creștinilor.

Istoricul sărbătorii

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost fiul voievodului Tesalonicului, un bun creştin care se închina lui Dumnezeu acasă, în mare secret, într-o cameră de rugăciune ascunsă, iluminată de două candele de aur, împodobite cu pietre scumpe. Prima candelă era închinată Mântuitorului Iisus, iar a doua era dăruită Maicii Sale, Fecioara Maria.

Rugăciunile voievodului erau secrete, deoarece atunci credința creștină era interzisă prin lege. Voievodul îl ruga pe Dumnezeu să-i binecuvânteze casa cu un copil și, destul de repede, Domnul i-a împlinit dorinţa voievodului dăruindu-I un fiu- pe Dimitrie. Documentele religioase menționează că pruncul a fost botezat cu mare discreţie, în prezenţa părinţilor şi a prietenilor creştini.

În palatal voievodal, Dimitrie a învățat tainele credinței creștine

În camera ascunsă a palatului voievodal, Dimitrie a fost educat de tatăl său în spiritul credinţei creştine : tânărul Dimitrie a aflat care a fost viața Mântuitorului Hristos și minunile înfăptuite de acesta. Totodată, tatăl său, l-a învățat ce înseamnă mila creștină și cum trebuie ajutați creștinii și săracii.

După moartea tatălui, Dimitrie a fost numit succesorul acestuia

Împăratul Maximilian a apreciat și educația, și înțelepciunea tânărului Dimitrie. De aceea, după moartea tatălui său, Dimitrie a fost numit succesorul tatălui său și, cu acest prilej, tânărului voievod i s-a încredințat o misune important: „să cureţe” cetatea de creştini. Tânărul voievod Dimitrie a dovedit locuitorilor cetății că este un conducător pregătit să le rezolve problemele; de aceea, el a fost întâmpinat cu entuziasm de aceștia. Totuși, după numirea sa ca voievod al Tesalonicului, Dimitrie a început să propovăduiască Evanghelia și a avut curajul să-și mărturisească credința. Împărarul Maximilian a poruncit să se facă praznice în cetate pentru cinstirea zeilor în care credea împăratul și slujitorii săi.

Voievodul Dimitrie a refuzat să se închine idolilor

Dar voievodul Dimitrie n-a împlinit misiunea pe care i-a încredințat-o împăratul. Dimpotrivă, voievodul Dimitrie a refuzat să se închine zeilor și i-a chemat pe locuitorii cetății să cunoască dreapta credinţă. Curând, vestea că voievodul cetății este creștin a ajuns la urechile împăratului ; mai mult, mărturisirile lui Dimitrie l-au mâniat cumplit pe împărat care a poruncit ca voievodul să fie întemniţat până la data când se închideau jocurilor publice organizate în cinstea venirii sale în cetate.

 

Lie, un luptător sadic, era protejatul împăratului

Documentele religioase spun că Dumnezeu i-a trimis credinciosului Dimitrie, întemniţat de împărat, un înger care să-i vestească ce va urma. Contemporan cu Dimitrie era vestitul luptător Lie, un om sadic, hidos la chip, renumit pentru cruzimea cu care se lupta cu mulţi locuitori ai Tesalonicului, ucigându-i prin aruncarea în suliţe. În același timp, fiind îndurerat de necazurile semenilor, Nestor, un tânăr creştin, a mers la Dimitrie în temniţă şi l-a rugat să-l binecuvânteze, deoarece se hotărâse să se lupte cu Lie și să-l învingă pe protejatul împăratului. Nestor voia să-i salveze pe locuitorii cetăţii care erau sacrificaţi în jocurile publice, preferate de împăratul Maximilian.

Nestor l-a învins în luptă pe fiorosul Lie

La o dată de 26 octombrie, Nestor s-a luptat cu fiorosul Lie și l-a invocat pe Dumnezeul lui Dimitrie. În timpul luptei, Nestor l-a învins pe Lie și l-a străpuns cu lancea. Sfârșitul tragic al lui Lie l-a uimit și l-a mâniat pe împărat care a poruncit să fie uciși și Nestor, învingătorului lui Lie, și Dimitrie, cel care l-a binecuvântat pe Nestor înaintea luptei cu Lie.

Împăratul s-a răzbunat

Din porunca împăratului, lui Nestor i s-a tăiat capul, iar Dimitrie a fost ucis cu suliţele de soldaţii care au pătruns în temniţă. Trupul voievodului a fost îngropat în secret de un credincios. Dovezile religioase mai precizează că la moartea voievodului Dimitrie a fost un martor care se numea Lupul, un slujitor credincios. Acesta a luat și a folosit haina şi inelul voievodului Dimitrie la tămăduirea multor bolnavi din cetate.

În Biserica ”Sfântul Dimitrie” din Tesalonic se odihnesc moaștele Sfântului

Cercetătorii documentelor religioase precizează că Marele Mucenic a fost martirizat la Sirmium (localitatea Mitroviţa din în Serbia), dar moaştele sale au fost aduse la Tesalonic, la 26 octombrie în anul 413. Pe locul martirajului, a fost înălţată o bisericuţă, în care s-au împlinit multe tămăduiri miraculoase. Leontie, un credincios bogat, s-a vindecat rugându-se în acest sfânt lăcaş. Ca mulţumire, Leontie a dărâmat modestul sfânt lăcaș și a construit un alt lăcaş sfânt, mult mai încăpător. În timpul săpăturilor la temelia noii biserici s-au descoperit moaştele Sfântului Dimitrie.

Mii de pelerini se roagă la moaștele Sfântului din Tesalonic

De-a lungul secolelor, mii de pelerini din lumea întreagă merg în pelerinaj la Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic, acolo unde se odihnesc veneratele sale moaşte, așezate într-o bisericuță în miniatură. În acelaşi timp, mii de creștini participă în ziua praznicului la slujbe de hram în lăcaşurile de cult ortodoxe, pentru a se închina la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, patronul lor spiritual.

sursa: click.ro

Loading...

Citește și

Lungul drum de la Hobiţa la Paris. Cum a devenit Constantin Brâncuşi unul dintre cei mai apreciaţi sculptori din lume

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, în satul gorjean Hobiţa, fiind al şaselea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.