Sfecla roșie protejează ficatul. Vezi ce alte beneficii mai are!


În copilărie, mi se spunea să mănânc cât mai multă sfeclă roșie, ca să fiu roșie în obraji. Și pe bună dreptate! Leguma este un medicament natural, care are proprietatea de a crește cantitatea de hemoglobină din sânge și de a regenera celulele hepatice.

Prin conţinutul ridicat de substanțe nutritive, sfecla roşie este utilă în colite, enterite şi tuberculoză. Se recomandă consumarea ei şi în timpul epidemiilor de gripă. De asemenea, sucul de sfeclă este un excelent depurativ şi diuretic.

Bogăție de substanțe nutritive
Vitaminele A și C, complexul de vitamine B, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, iodul, calciul, fierul și antioxidanții sunt o parte din compușii care se află în compoziția sfeclei roșii. În stare crudă, doza zilnică recomandată de sfeclă roșie este de 100-150 de grame, în combinație cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, țelina sau varza roșie. Este bine să mănânci sfecla roșie crudă sau coaptă doar cât să intre furculița cu ușurință în ea. Dacă e gătită prea mult, își pierde din substanțele nutritive.

Protejează ficatul
Substanțele nutritive din sfecla roșie protejează celulele hepatice, contribuie la regenerarea lor și stimulează buna funcționare a ficatului. Sucul de sfeclă roșie este recomandat bolnavilor de hepatită, dar și suferinzilor de ficat gras. Stoarce o jumătate de sfeclă roșie, un morcov și un măr și bea sucul imediat. Poți ține cura câteva săptămâni.

Împiedică depunerile de grăsimi
Betalaina, pigmentul care dă sfeclei nuanța roșie, împiedică depunerea colesterolului pe pereții interiori ai vaselor de sânge. Persoanele care au probleme cu valorile crescute ale colesterolului pot mânca de trei ori pe săptămână salată de sfeclă roșie, amestecată cu alte crudități, sau pot bea câte un pahar de suc obținut dintr-o sfeclă stoarsă şi un castravete. Tratamentul e eficient doar dacă este urmat câteva luni la rând.

Indicată în afecțiuni cardiovasculare
S-a constat că sfecla roșie scade tensiunea arterială cu 20%, dacă este consumată frecvent. Previne bolile cardiovasculare. Conținutul ridicat de potasiu ajută la întărirea mușchiului inimii. Trece o sfeclă mică prin storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obținut cu o cantitate egală de miere. Bea sucul de trei ori pe zi, în cantități egale. Ține cura cu suc de sfeclă roșie o lună, apoi fă pauză două săptămâni.

Sfat
Sfecla roşie este contraindicată în diabet! La anumite persoane, consumul de sfeclă roșie poate colora urina, însă aceasta nu e un motiv de îngrijorare.

sursa: clickpentrufemei.ro

loading...
Loading...

Citește și

Chlorella, leacul pentru o viaţă cât mai lungă

Algă de apă dulce, chlorella este o rudă a spirulinei, recunoscută şi apreciată în toată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: