duminică , 23 februarie 2020 - 16:25

Și medicii, și pacienții pleacă din Spitalul Județean Târgu-Jiu

vasile-stanculete-2

Titlul descrie situația din ultimele luni de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, acolo unde mai mulți medici au luat decizia de a lucra în sistemul privat, și, inevitabil, pacienții au început să îi urmeze. Am fost sesizați cu privire la o situație mai puțin normal care se pare că a avut loc la Policlinică. La final, rămâne întrebarea: cine va opri exodul medicilor din ultimul an, dar și al pacienților? Ce soluții se vor identifica la această problemă?

poza1

Din ce în ce mai mulți medici care activează în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu și în Policlinică aleg să plece din sistem. În ultima perioadă, mulți medici care activau în Policlinică de ani și ani au ales să își deschidă cabinet private și să profeseze acolo. Unii pacienți, mai ales cei care sunt sub tratamentul acestor medici de o îndelungată perioadă de timp, se „mută” la cabinetul privat, nemaitrecând pragul Policlinicii. Alteori, pacienții sunt ajutați să plece după medical curant sau cel puțin așa susțin surse din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, aducând ca exemplu un caz recent.

Acuzații legate de acțiuni neetice

La cabinetul de neurologie/diabet din Policlinică mai lucrează un singur medic specialist, după ce alți doi doctori au decis să plece în sistemul privat. Unul dintre acești medici, doctorița Elena Coman, a intrat de aproximativ trei luni de zile în concediu fără plată și și-a dedicat tot timpul muncii la cabinetul privat deschis la începutul anului. Voci din spital susțin că asistenta medicului Coman a încercat să „fure” pacienții cabinetului de neurologie din Policlinică. Oamenii spun că asistenta vine dimineața devreme și le spune pacienților, care așteaptă înghesuiți, în fața ușii cabinetului, să meargă peste stradă, acolo unde medicul Elena Coman și-a deschis cabinet privat. „Am primit și noi sesizarea potrivit căreia asistenta doctoriței Coman a venit în Policlinică și a încercat să ia pacienții. Nu am putut să o dovedim. Problema este în analiză. Dacă se întâmplă așa, doamna doctor Coman riscă desfacerea contractului de muncă. Dumneaei este în concediu fără plată pe trei luni de zile, postul dânsei este blocat. Așa se întâmplă când medicii pleacă în fără plată. Plecările astea blochează posturile. Policlinica trebuie bine pusă la punct, ea are drept concurență cabinetele private”, a declarat Vasile Stănculete, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

„Nu am luat pacienții în spate sau de mână să îi aduc la cabinet”

Asistenta medicală Marinela Vezure, angajată a doctorului Elena Coman, spune că nu a greșit cu absolut nimic. Ba mai mult, asistenta nu a făcut decât să încerce să ia legătura cu pacienții vechi ai doctorului Coman, care oricum întrebau unde este cabinetul privat. „Am mers într-o instituție publică, spitalul, unde am informat pacienții că doamna doctor Coman s-a mutat la un alt cabinet, în altă parte. Am mers acolo cu acordul doamnei doctor, dar nu am luat niciun pacient în spate ca să îl aduc la cabinet. Asta s-a întâmplat în primele două luni, când doamna doctor abia se mutase aici, la cabinetul privat, și oamenii, pacienții săi vechi de ani și ani de zile, nu știau unde să o găsească. Erau foarte mulți diabetici, pacienții doamnei, care întrebau la spital unde s-a mutat doamna Coman și nu primeau răspuns. Ba chiar le spuneau să nu vină la cabinetul privat, că vor plăti rețetele! Așa că am mers să informez. Problema este că au apărut divergențe, apoi discuții. Doamna doctor oricum își va da demisia de la Spital. A venit aici și domnul manager Sponoche, i-am spus același lucru ca și dvs.: am mers să informez pacienții care întrebau de doamna doctor Coman. Eu nu m-am comportat urât, nu am jignit pe nimeni”, a spus Marinela Vezure, asistenta de la cabinetul medicului Elena Coman.

Va demisiona de la Spital

Doctorița Coman a declarat că în scurt timp își va depune demisia la conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu: „O să demisionez de la Spital, din Policlinică. Și ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu discuțiile acestea despre ce a făcut asistenta mea și felul în care mi-a vorbit domnul manager Sponoche, toate au contribuit la luarea acestei decizii. Lucrez în spital din 1994, am 20 de ani de muncă și poate mii de pacienți pe care i-am avut în tratament. Nu am greșit cu nimic. Pacienții nu știau unde să vină. Intrau în farmacii și întrebau dacă știu doamnele unde am cabinetul. Este vorba și despre condițiile create. Încă nu mi-am depus demisia, dar o voi face”, a afirmat doctoral Elena Coman, cea despre care pacienții spun că ar urma-o și în altă localitate, nu doar din Policlinică la cabinetul privat.

Loading...

Citește și

Bordușanu îl atacă pe primarul Romanescu dar îi răspunde Paraschiv!

Secretarul general al PSD Gorj, Anca Bordușanu, l-a criticat, ieri pe primarul Marcel Romanescu pentru …

3 comentarii

  1. Nu inteleg cum a fost autorizata functionarea acelui cabinet medical,care functioneaza in conditii improrii :parca erau niste norme obligatorii in toata UE.

  2. Ce conditii improprii? era curat la cabinet, curat in sala de asteptare. nu am vazut conditiile improrii de care amintiti.

  3. Intrebati pe domnul doctor Stanculete cum a refuzat sa intocmeasca documentatia unei gravide pentru a obtine concediu de risc maternal (cica se da de la 16 saptamini de sarcina – lucru total neadeavrat) care dupa 5 zile a fost internata de urgenta in spital. Nu este specificat in lege de la ce virsta a sarcinii se poate da concediu de risc maternal deci gravida poate beneficia de concediu de risc maternal de la depistarea sarcinii. Pina la 16 saptamini de gestatie nu exista risc la locul de munca????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.