duminică , 16 februarie 2020 - 20:53

Situație DISPERATĂ la IDP Gorj! Muncitorii nu și-au luat salariile de 3 LUNI. Liberalii i-au cerut președintelui Cosmin Popescu SĂ-L DEMITĂ pe directorul Florică


Salariații Intreprinderii de Drumuri și Poduri (IDP) Gorj SA nu mai vor să muncească gratis, așa că, marți, cei 20 de muncitori care lucrează la podul de la Turcinești au declanșat o grevă spontană.
Oamenii sunt disperați pentru că nu și-au mai luat lefurile de trei luni, iar conducerea societății și nici reprezentanții Consiliului Județean Gorj, acționarul unic al firmei, nu au soluții pentru a le achita măcar o parte din salariile restante înainte de Paște.
Liberalii i-au solicitat președintelui CJ, Cosmin Popescu, să-l demită de urgență pe directorul general al IDP, Marius Florică, în contextul în care acesta și-a dovedit, din nou, incapacitatea managerială.

IDP Gorj SA este în colaps…

… iar situația e cu atât mai gravă cu cât cei 90 de salariați ai societății nu au mai primit salariile de trei luni. O parte dintre angajații societății au declanșat, marți dimineața, un protest spontan chiar sub podul de la Turcinești, acolo unde lucrează de ceva vreme la reparația acestuia. Oamenii au refuzat să mai muncească și au cerut să vină cei din conducere și să le ofere explicații. ”Avem și noi copii, fiecare are greutăți, facturi de gaze, curent…După ce că suntem pe minimul pe economie, nici pe ăștia nu-i luăm. Așteptăm o jumătate de oră și dacă nu vine directorul plecăm la consiliul județean”, au afirmat, revoltați, cei 20 de constructori.

Directorul general al IDP Gorj SA, Marius Florică, le-a spus angajaților că nu există fonduri pentru rezolvarea situației și că nu le poate garanta că-și vor lua salariile. ”Oamenii sunt nemulțumiți că, după perioada asta de iarnă, nu și-au primit salariile la timp. Din păcate, vremea nefavorabilă, temperaturile scăzute și timpul nu au fost propice executării lucrărilor specifice unității noastre și din cauza asta nu am putut să facturăm mai departe, să încasăm. Sunt niște întârzieri la plata salariilor și încercăm în perioada următoare să rezolvăm această problemă. Ținând cont de decontările care se fac și timpul necesar, cred că nu vom…mai ales că vineri este zi liberă, nu cred că vom ajunge la a plăti salariile până de Paște”, a declarat Florică.
Muncitorii au ajuns, ulterior, la autoritățile județene, unde au cerut sprijin, însă acționarul IDP Gorj SA nu poate face mai mult decât să plătească lucrările facturate, lucru care s-a și întâmplat, anul trecut, însă banii s-au terminat.

Liderul de sindicat din cadrul societății, Valentina Ciolpan a precizat că principala nemulțumire a oamenilor este că nu și-au primit lefurile de trei luni. ”Oamenii au dreptate! Poate unii sunt singurii salariați din familie, au fiecare probleme. Am fost la consiliul județean, iar domnul președinte Cosmin Popescu ne-a promis că face tot ce este posibil, legal. Astă vară abia am avut bani de salarii. Acum societatea nu a facturat nimic ca să luăm salariile de Paște”, a declarat Valentina Ciolpan.

Cum s-a ajuns în această situație…

…în care o societate de interes public, organizată pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, la care unic acționar este Consiliul Județean Gorj, cu un capital social de peste 1,7 milioane de lei, cu un patrimoniu și o bază materială solidă să înregistreze pierderi uriașe în 2016, de peste 3,8 milioane de lei? Simplu. IDP Gorj a pierdut, în urmă cu doi ani, un contract uriaș, de 35 de milioane de euro pentru lucrările de întreținere a drumurilor județene. Potrivit unor surse, reprezentanții firmei câștigătoare a acordului cadru au purtat apoi discuții cu cei de la IDP pentru subcontractarea unei părți consistente din contract ce viza drumurile din nordul județului, însă conducerea firmei consiliului județean ar fi declinat oferta.
Trebuie spus și că, relativ recent, Curtea de Conturi a descoperit lucrări subevaluate efectuate de către IDP în anii trecuți, iar conducerea societății nu a găsit soluții de redresare. Totuși, firma consiliului județean menține 7 membri în Consiliul de Administrație, precum CE Oltenia, în contextul în care, anul trecut, în 20 februarie, a disponibilizat 149 de salariați.
Niciunul din membrii CA, nici măcar directorul economico-financiar al CJ, Daniela Stricescu, care face parte din structura de conducere a IDP, sau cei doi consilieri județeni, Sorin Chircu și Gheorghe Bucălăete, ca reprezentanți ai acționarului unic în AGA, nu au oferit explicații publice în ultimul an, despre situația IDP și nici ieri muncitorilor care nu și-au mai primit lefurile de la finele anului trecut.

Florică, piatră de moară pentru Cosmin Popescu

Într-un comunicat, remis presei, în cursul zilei de marți, liberalii au precizat că actuala conducere a societății și-a dovedit, în nenumărate rânduri, incapacitatea managerială, iar consilierii județeni ai PNL au solicitat, încă de la începutul acestui an, președintelui Cosmin Popescu, convocarea directorului IDP la o ședință de consiliu județean, în care să prezinte situația economico-financiară a societății, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În acest context, liberalii i-au cerut președintelui Popescu, să-l demită, de urgență, pe directorul IDP, Marius Florică.
”Încă din luna ianuarie am solicitat președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, să îl convoace pe directorul IDP pentru a prezenta bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018 în termenul legal, respectiv în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Bugetului de Stat, pentru a fi avizat în ședința de consiliu județean. De asemenea, am solicitat prezentarea execuției bugetare pe anul 2017. Până cum, niciunul dintre aceste documente nu au fost prezentate consilierilor județeni spre avizare. IDP are o situație financiară precară de mai multi ani, însă directorii societății primesc bonusuri și indemnizația integrală, pentru că sunt indepliniți indicatorii din contractul de management. Societatea are AGA, dar și un Consiliul de Administratie, iar membrii acestor entități încasează indemnizații fără a-i interesa situația societății”, a afirmat consilierul județean Marcel Iacobescu, secretar general al PNL Gorj.

Cel care răspunde, efectiv, de activitatea IDP Gorj SA este vicepreședintele CJ, Nicolae Muja. În raportul său de activitate pentru anul 2016, Muja a însăilat, pe câteva pagini, niște date statistice despre IDP, luate cu copy-paste de pe documentele instituției, fără să amintească nimic despre situația dezastruoasă în care se află societatea și a adăugat, în plus, câteva puncte, despre ”evoluția probabilă” a IDP în 2017, care au rămas la stadiul de probabilitate.
Responsabilitatea, însă, cu privire la viitorul directorului Marius Florică în postura de director al IDP, îi revine președintelui CJ, Cosmin Popescu, care le poate cere celor doi reprezentanți ai instituției în AGA să evalueze activitatea Consiliului de Administrație în ceea ce privește respectarea principiilor de eficienţă economică şi profitabilitate în funcţionarea societăţii comerciale, iar membri CA să-l demită pe Florică, ori să-i ceară, direct, acestuia să demisioneze.

Loading...

Citește și

Bombă în politică! Iordache a trecut la PSD, deocamdată fără funcție

În ședința BPJ-ului PSD Gorj, de joi seara, a fost anunțată trecerea fostului lider ALDE, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.